2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Algų negaunantys „Ūkininko patarėjo“ žurnalistai grasina skelbti streiką

2018-08-22
 
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ernestas Naprys,
15 min

 

Pirmadienį naujiesiems savininkams ir vadovams 7 „Ūkininko patarėjo" darbuotojai įteikė prašymą - išmokėti du mėnesius vėluojančius atlyginimus, priklausančius autorinius atlygius. Jei ne, grasinama kelti streiką. Tačiau redakcijos vadovas patikina, kad atlyginimai mokami, neaiškumai kyla tik dėl tų atlygių, kurie nenumatyti pagal jokias sutartis.
Darbuotojų prašyme nurodoma, kad darbo užmokestis bendrovėje vėluoja nuo 2017-ųjų spalio, o paskutinį darbo užmokestį už birželio mėnesį darbuotojai gavo rugpjūčio 7 d., lygiai dviem mėnesiais vėliau nei numatyta sutartyse.
Darbuotojai skundžiasi, kad laiku negauna ir atostoginių - netgi po atostogų grįžę darbuotojai jų dar nebūna gavę.
„Bendrovės įsiskolinimai neleidžia mums per atostogas deramai pailsėti, todėl neatsistato mūsų darbe būtina kūrybinė energija, mažėja darbo efektyvumas", - teigiama 7 darbuotojų pasirašytame rašte.
Nurodoma, kad darbuotojai nesulaukia kompensacijų už degalus ir komandiruotes, nors vykdo Žemės ūkio ministerijos finansuojamus projektus.
„Nuo praėjusių metų liepos mėnesio nebegauname ir autorinio atlyginimo, todėl didžioji dalis korespondentų dirba už minimalų mėnesinį darbo užmokestį - esame prilyginti valytojams bei kitiems nekvalifikuotiems darbininkams", - rašoma rašte ir nurodoma, kad darbuotojai daugiau tokiomis sąlygomis dirbti nesutinka.
Atlyginimai birželį bendrovėje sukosi apie 401 eurą - tokią medianą nurodo „Sodra". Bendrovė „Sodrai" skolos neturi, tačiau iki šiol Registrų centrui nėra pateikusi finansinės ataskaitos už praėjusius metus.
Pateiktame prašyme darbuotojai prašo galimybės susitikti su bendrovės direktoriumi Juliumi Skesteniu. Taip pat prašo gauti informaciją, kiek bendrovė jiems skolinga ir kokiu grafiku bus padengti įsipareigojimai.
Taip pat bendrovėje iki šiol nesudaryta Darbo taryba - darbuotojai prašo ją sudaryti.
„Pasiliekame teisę kreiptis į Valstybinę darbo inspekcijos Darbo ginčų komisiją ir Teismą dėl darbo sąlygų pasikeitimo (autorinių atlyginimų nemokėjimo) ir organizuoti streiką", - pabaigia raštą darbuotojai.
Darbuotojų raštą 15min perdavė buvęs redakcijos vadovas Vytenis Neverdauskas - tarp jo ir naujųjų akcininkų, įsigijusių akcijas iš valdančiųjų lyderio Ramūno Karbauskio, įsiplieskęs konfliktas iki šiol tęsiasi teismuose.

 

Žurnalistas: laikraštis atsinaujino, bet išplaukti sekasi sunkiai

 

Vienas iš prašymą pasirašiusių žurnalistų, Kėdainių, Kelmės ir Raseinių zonos korespondentas Stasys Bielskis, 15min teigė, kad matomos naujos vadovybės pastangos atsinaujinti, tačiau kol kas nepanašu, kad jiems sektųsi atsitiesti finansiškai.
Jis paaiškino, kad darbuotojai neišgirdo aiškaus pažado dėl atlyginimų.
Prašyme nurodoma, kad S. Bielskiui iki šiol neišmokėti autoriniai atlyginimai už 2017 m. pradžioje parašytus 17 autorinių darbų.
„Iš tikrųjų aš pastebėjau, klausydamasis redaktoriaus kalbos, kad nėra užtikrintumo, kad tikrai bus kažkas padaryta. Kaip jis sakė, spalio mėnesį bus beveik aišku, kada gali būti aišku, kada pradės atsiskaityti už autorinius atlyginimus", - sako S. Bielskis.
Vadovai, anot jo, teisinasi, kad reikia išmokėti daug pinigų išeitinėms kompensacijoms, kadangi pastaruoju metu buvo atleista daug nereikalingų darbuotojų.
„Redaktoriaus teigimu, dirbo trys žmonės: apsaugininkas, ūkvedys, dar ten kažkas, o dabar su tomis pareigomis susitvarko tik vienas žmogus. Vietoje 5 buhalterių ir kasininkės dabar liko tik dvi buhalterės ir kasininkė. Sako, kad tokiai nedidelei įmonei užtektų tik vienos buhalterės. Sako, kad dėl išeitinių nelieka pinigų", - sako S. Bielskis.
Raštą pasirašė tik regioniniai žurnalistai, tačiau jo nepasirašė dirbantys centrinėje būstinėje.
„Aš girdėjau, kad lyg žada pasirašyti ir centro žurnalistai po šiuo raštu, nes buvo kalbų, kad netgi pavaduotoja atlyginimo negavusi, jai irgi vėluoja atlyginimas. Bet kodėl nepasirašė, nežinau", - sako S. Bielskis. Tačiau jis vertina naujos vadovybės pastangas.
„Laikraščio forma, pats laikraštis pakeitė savo veidą, atrodo nepalyginamai gražesnis, šiuolaikiškesnis - pats maketavimas ir kita. Taip, atrodo, kad vadovybė siekia išplaukti, tik atrodo, kad sunkiai jiems sekasi", - sako S. Bielskis.

 

G. Misiukevičius: atlyginimai mokami

 

„Ūkininko patarėjo" vyriausiasis redaktorius Gintautas Misiukevičius patikina, kad darbuotojų rašte nurodyti teiginiai nėra tiesa.
„Jie atlyginimus gauna, jie negauna autorinių atlyginimų, kuriuos jiems kažkada žadėjo buvęs ŪP vadovas - tačiau sutartys nei pasirašytos, nei nepasirašytos. Kaip pasakyt, realiai mes jų net nematėme, nėra realiai tų autorinių sutarčių. O kadangi tų autorinių sutarčių nėra, yra labai rimtų teisinių niuansų. O atlyginimus jie gauna laiku ir tokius, kokie yra, pasirašytos darbo sutartys, tokius atlyginimus jei gauna", - teigia G. Misiukevičius.
Rubrika Nuomonių baromentras yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-16 11:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media