2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Radviliškyje pristatyta R. Dambrauskaitės eilėraščių knyga

2018-01-10
 

 

Šiais metais buvo išleista poetės Ritos Dambrauskaitės (1949-2017) eilėraščių knyga „Kaip debesų ėjimas". Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko šios knygos pristatymas. Susirinkusiems į renginį buvo rodomas trumpas filmas apie R. Dambrauskaitę, dalijamasi asmeniniais prisiminimais, skaitomos eilės.
Viešojoje bibliotekoje vakarą vedė knygos sudarytojas, žurnalistas, režisierius, aktorius, knygų leidėjas, Lietuvos cirko metraštininkas, iliuzionistas, renginių vedėjas ir amžinybėn išėjusios rašytojos R. Dambrauskaitės vyras Alvidas Jancevičius, R. Dambrauskaitės eilėraščius skaitė aktorė Gražina Urbonaitė. Knygos pristatymas buvo labai jautrus ir šiltas, o pasakojimai apie nuostabią, ramaus būdo, kūrybingą moterį sujaudino net gerai jos nepažinojusius.
Rašytojos R. Dambrauskaitės Lietuva neteko prieš pusmetį. Ši poetė visą savo gyvenimą kūrė eiles, tačiau knygos taip ir neišleido, nors bandymų, pasak jos vyro, būta. Pasak A. Jancevičiaus, anksčiau R. Dambrauskaitės eilėraščiai ne kartą buvo spausdinti Lietuvos bei užsienio periodiniuose leidiniuose, pati autorė savo eiles skaitė kartu su gerai žinomais ir Lietuvoje vertinamais poetais. Po R. Dambrauskaitės mirties A. Jancevičius pažadėjo išleisti poezijos knygą ir taip pagerbti žmonos atminimą. Per du mėnesius knyga jau buvo paruošta spausdinimui. Pasirodžius knygai „Kaip debesų ėjimas", visi sužinojo apie talentingą rašytoją R. Dambrauskaitę.
Knygos pristatymo vakarą radviliškiečiams A. Jancevičius pasakojo ne vien tik apie knygą, bet ir dalijosi pasakojimais apie žmonos jaunystę, studijų metus, darbą, gimtąjį kraštą. Daug metų gyvenusi Vilniuje, poetė, pasak A. Jancevičiaus, niekada neapleido Radviliškio. Net ir paskutinėmis savo gyvenimo dienomis svajojo aplankyti gimtąjį kraštą. A. Jancevičius atviravo sakydamas, kad pastarieji metai buvo itin sunkūs, tačiau dabar netektį užpildė gražus jos atminimas - knyga.
Šiaulėnų miestelio garbės pilietis Augenijus Jurgauskas renginio dalyviams priminė, kad mokykloje R. Dambrauskaitė nuostabiai grojo akordeonu.
Tą patį vakarą bibliotekoje prisiminimais apie R. Dambrauskaitę dalijosi ir vaikystės draugai, pažįstami. Šiaulėnų miestelio garbės pilietis Augenijus Jurgauskas renginio dalyviams priminė, kad R. Dambrauskaitė buvo ne tik puiki rašytoja, bet ir gera muzikantė, kuri mokykloje nuostabiai grojo akordeonu. Apie R. Dambrauskaitę pasakojo ir jos draugė Genutė Urbonavičiūtė. Ją poetė kadaise mokė groti akordeonu.
Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė dėkojo už jautrų, šiltą ir prasmingą vakarą A. Jancevičiui, kuris privertė visus bibliotekos lankytojus, neabejingus R. Dambrauskaitės kūrybai, susimąstyti. Atrodė, jog knygos pristatyme bibliotekoje kartu dalyvavo ir pati poetė. Linkėdama šiltų ir jaukių švenčių, jaunatviškos energijos ir sveikatos, direktorė V. Šukaitienė svečiams įteikė bibliotekos leidžiamą žurnalą „Radviliškio kraštas" ir kvietė nepamiršti Radviliškio miesto bei kartkartėmis apsilankyti jame. Padėkota buvo ir aktorei G. Urbonaitei, kuri gražiai skaitė R. Dambrauskaitės kūrybos eiles.

 

 


Viešosios bibliotekos informacija

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-10 12:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media