2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Vokiečių autoriaus knygos apie Gulago vaikų patirtis pristatymas Lietuvoje

2013-10-24
 
 

Vilma Juozevičiūtė

Lietuvos gyventojų genocido

ir rezistencijos tyrimo centro

vyriausioji viešųjų ryšių specialistė

 

2013 m. spalio 25 d., penktadienį, 17 val. Genocido aukų muziejuje (Aukų g. 2A, Vilnius) vyks vokiečių istoriko ir publicisto dr. Meinhardo Starko naujos knygos „Gulag-Kinder. Die vergessenen Opfer" (Gulago vaikai: pamirštos aukos) pristatymas. Knygą vokiečių kalba išleido „Metropolio" leidykla Berlyne. Kadangi rengdamas knygą autorius nemažai bendravo su lietuvių politiniais kaliniais ir tremtiniais, po sėkmingo knygos sutikimo Vokietijoje jis atvyksta į Lietuvą ir nori pristatyti knygą Lietuvos publikai.

Gulago vaikai, kaip sako dr. Meinhardas Starkas, tai pamirštos komunistinio teroro aukos. Suėmus jų tėvus, jie buvo patys tiesiogiai paliesti represijų. Šimtai tūkstančių mergaičių ir berniukų buvo priversti metų metais vegetuoti vaikų namuose arba privalėjo su savo motinomis ar tėvais gyventi tremtyje. Šimtai tūkstančių prasčiausiomis sąlygomis gimė Gulage. Savo pirmuosius gyvenimo metus jie turėjo praleisti nepakankamai prižiūrėti ir alkani, varganuose vaikų barakuose. Nepilnamečius uždarydavo vietos „pataisos darbų kolonijose" ar išsiųsdavo tiesiai į Gulagą. Net ir po tėvų įkalinimo laisvėje gimę vaikai paženklinti savo tėvų lagerio patirties pėdsakais. Dr. Meinhardas Starkas apklausė daugiau nei 100 Gulago vaikų ir jų tėvų ir visas šias biografines patirtis apibendrino savo išsamioje studijoje.

Knygos autorius dr. Meinhardas Starkas gimė 1955 m. Stassfurte, Vokietijoje. Jis yra istorikas ir publicistas, gyvena ir dirba Berlyne ir Bonoje. Per Vokietijos visuomeninį radiją daugelį kartų transliuoti jo dokumentiniai reportažai, kuriuose jis gilinosi į komunizmo aukų likimą. Šia tema jis yra parašęs ne vieną knygą: „Moterys Gulage: kasdienybė ir išgyvenimas 1936-1956 m." (kartu su Wladyslaw Hedeler), „Kapas stepėje, gyvenimas", „Gyvenimas Gulage", „Vieno sovietinio „pataisos" lagerio istorija 1930-1959 m." ir „Paženklintieji: Gulago kalinių gyvenimas po paleidimo". Vilniuje pristatoma knyga „Gulago vaikai: pamirštos aukos" yra naujausias jo kūrinys.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-24 16:28
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Valentina

2013-10-25 10:56

Gulagas -tai vienas šiurpas ir nužmogėjimas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media