2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: I.Simonaitytės bibliotekoje pristatomas almanachas BALTIJA

2013-10-04
 

 

Kornelija Jankauskienė,

Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka

 

Spalio 9 d. (trečiadienį) 17 val. Klaipėdos  apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyks Almanacho „Baltija 2013" sutiktuvės. Dalyvaus sudarytojai bei autoriai.

Kvepiantis spaustuvės dažais almanachas „Baltija" jau pasiekė skaitytojus. Ko jie gali tikėtis šiais metais? Žinomų vardų - nedaug, mažiau žinomų - nemažai. Leidinyje jau įsitvirtina rubrika "Žymūs klaipėdiečiai savo miestui". Šį kartą svečiuojasi filosofas, visuomenės veikėjas, dabar europarlamentaras Leonidas Donskis, kurio vienas iš tekstų skirtas gimtajam miestui. Almanache pagerbiami I. Simonaitytės premijos laureatai, žinia, jų šiemet buvo du: už novelistiką premija skirta A. Kukliui ir už Donelaičio „Metų" vertimą į rusų kalbą - S. Isajevui. Laureatus pristato literatūros mokslininkai.

Nemažai vietos naujajame almanache skiriama literatūros milžinui Kristijonui Donelaičiui, kurio 300 metų jubiliejų netrukus minėsime. Leidinio viršelį puošia A. V. Burbos medalis skirtas poetui, o užsklandėlėms panaudoti dailininko grafikos ciklai „Lazdynėliai" bei „Sekmadienio žemė".

Publikuojami viešnios iš Lenkijos  Olštyno universiteto dr. Alinos Kuzborskos  straipsnis „Kristijonas Donelaitis ir lietuvių literatūros raida" bei Nidos Gaidauskienės „Raimondo Urbono Rytų Prūsija".

Tradiciškai pagerbiami LRS Klaipėdos skyriaus nariai švenčiantys jubiliejus: Bronė Liniauskienė ir Kostas Kaukas atsako į „Baltijos" klausimus, o Aloyzas Každailis publikuoja naują kūrinį: smagiu stiliumi parašytą delfinariumo sukūrimo istoriją. Tuo tarpu apie dar vieną jubiliatą poetą S. Jonauską rašo prof. Viktorija Daujotytė. Literatūros pamaina: tai jaunųjų poetų Dovydo Grajausko ir Minvydo Simanaičio bei prozininkės Indrės Bručkutės kūryba.

Almanache gausu svečių iš užsienio: Balstogės rašytojai Janas Leončukas ir Malgožata Dobkovska, Karaliaučiaus - Olegas Gluškinas ir Borisas Barfeldas, iš Jonavos Ramūnas Čičelis, Vilniaus - Gabrielė Labanauskaitė. Neseniai priimta į Rašytojų sąjungą poetė Dalia Bielskytė publikuoja pluoštą naujų eilėraščių. „Meno" rubrikoje debiutuoja gerai žinomas grafikas Augustinas Virgilijus Burba. Leidinyje trys naujos rubrikos: „Iš praeities" - publikuojama unikali medžiaga iš ADM archyvo, saugomo I. Simonaitytės bibliotekoje; „Jūros druska" - publikuojamos ištraukos iš knygos „Laiškai iš jūros" bei" Įvykiai", kur pateikiama medžiaga apie šiemet atidengtą paminklą kalbai bei memorialinę lentą H. Radauskui. Tradicinė tik kiek pasikeitusi Kultūrinio gyvenimo kronika.

„Baltija" leido leidykla „Druka", sudarė J.Šikšnelis ir M.Šidlauskas, redaktorė R. Maksimavičienė, dizainerė A. Zybartė.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-11 11:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media