2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Legendinė LRT laida “Būtovės slėpiniai" atgimsta knygos pavidalu

2014-11-27
 
 

Laida ,,Būtovės slėpiniai" nacionalinės Lietuvos televizijos eteryje rodyta vienuolika metų (1993-2004). Laidos sumanymas - apie Lietuvos istoriją pasakoti gyvos diskusijos forma - virto savitu kultūriniu ir istoriografiniu reiškiniu, o aistringos istorikų Edvardo Gudavičiaus ir Alfredo Bumblausko polemikos, svarstant pačius svarbiausius Lietuvos istorijos klausimus, greitai sulaukė ne tik praeities tyrinėtojų, bet ir visuomenės pripažinimo - 1998 m. laidos kūrėjai buvo apdovanoti Nacionaline premija. Šiandien pagal pirmąjį "Būtovės slėpinių" laidų ciklą leidykla "Alma littera" pristato knygą "Būtovės slėpiniai: nuo Netimero iki...". Knygą sudarė ir redagavo doc. Aurimas Švedas.

Kokią vietą Lietuva užima Europoje ir jos istorijoje? Kokių apmaudžiausių klaidų yra padarę mūsų protėviai ir ko iš jų galime pasimokyti? Kokios istorinės asmenybės nusipelno "tautos didžiųjų" vardo, o kurioms tenka suteikti ir "nevykėlių" ar net "niekšų" epitetą? Kur saugomas rankraštis su pirmuoju Lietuvos paminėjimu? Kas būtų, jeigu neturėtume Vytauto Didžiojo arba būtume pralaimėję Žalgirio mūšį?

"Būtovės slėpiniuose" nauju žvilgsniu pažvelgiama į senas legendas ir nusistovėjusius stereotipus, keliami aštrūs klausimai ir pateikiami atsakymai, kurie kartais tampa tikru iššūkiu visuomenei. Laidos ir knygos kūrėjai primena, kad istorija gali būti nepaprastai intriguojanti ir įdomi, o kalbėdami apie ją, kuriame prasmę, reikalingą mūsų dabartiniam gyvenimui.

"Ši knyga pirmiausiai skirta tiems, kurie baigė universitetą, nors, kai gerai pagalvoji, šią knygą tikrai gali skaityti ir mokiniai ar studentai. Visgi, skaitytojas, imdamas ją į rankas, turi suvokti, kad tai, kas parašyta, yra apie istoriją, todėl turi prijausti istorijai ar bent minimaliai ja domėtis. Šioje knygoje yra sutelktas dviejų Lietuvos istorikų požiūris į šalies istoriją, jos interpretacijos", - apie tai, ką skaitytojai ras knygoje, pasakoja lietuvių istorikas Alfredas Bumblauskas.

Pasak A. Bumblausko, knyga palieka ilgametės laidos paveldą: skaitytojas gali žymėtis, analizuoti pateiktą informaciją. Be to, knyga išlieka ilgam, tad skaityti galima nepriklausomai nuo vietos ar laiko. Kita vertus, istorikas pastebi, kad ištartas ir parašytas žodis turi dvi skirtingas reikšmes. Dėl to, anot jo, dažnai kildavo diskusijų net su praeiviais gatvėse. 

"Mane užkalbindavo dažniau negu galite įsivaizduoti. Laidoje buvo pateikiamas visiškai naujas požiūris į istoriją. Naujas mąstymas. O kai taip atsitinka - kai pradedi daryti tai, kas sukelia diskusijų - visada atsiranda žmonių, kurie nesutinka su tokiu požiūriu, nori tai pabrėžti, išreikšti savo nuomonę. Visgi, džiugu, kad šiame kelyje mūsų neaplenkė ir tie, kurie palaikė mūsų idėją, norėjo padėkoti už tai, jog garsiai išsakėme jų mintis", - sako A. Bumblauskas.

Knygą "Būtovės slėpiniai: nuo Netimero iki..." išleidusi leidykla トAlma littera" jau daugiau kaip 20 metų vykdo savo misiją - skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje トAlma littera" leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

 

Daugiau informacijos:

Audronė Mockienė

Viešųjų ryšių projektų vadovė

"Alma littera" 

El. paštas: A.Mockiene@almalittera.lt

Tel. +370 5 2728026 Mob. +370 613 82160

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-27 13:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media