2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Lietuvos žemės ūkio ministrai: skirtingos kartos, epochos ir likimai

2018-10-14
 
Dainius Ručinskas
LŽS narys

 

Atkurtai Lietuvai ir Žemės ūkio ministerijai - 100 metų. Ta proga Žemės ūkio ministerija ilšleido knygą "Žemės ūkio ministrų klubas", kurios autorė ir sudarytoja - mūsų kolegė žurnalistė Irma Ąžuolė.
Kaip teigia I. Ąžuolė, ši knyga tarsi virtualus Žemės ūkio ministrų klubas, kuriame susitinka skirtingų kartų, skirtingų epochų ir likimų ministrai. Tai drąsios asmenybės, kurių negąsdino laukiantys iššūkiai bei atsakomybė tęsti savo pirmtakų pradėtus darbus. 
Knyqos pavadinimas neatsitiktinis. Žemės ūkio ūkio ministrų klubas iš tiesų yra. Tai visuomeninė organizacija, patarianti tuo metu pareigas einančiam ministrui aktualiais žemės klausimais. Klubas gyvuoja nuo 2014 metų vasaros.
Idėja kilo tuomečiam ministrui profesoriui Vigilijui Juknai - skatino noras keistis patirtimi bei nuomonėmis, diskutuoti aktualiausiais klausimais, ateityje gal užsiimti ir platesne veikla, vykti į ūkius.
Žemės ūkio ministrų klubas pirmuoju prezidentu išsirinko Edvardą Makelį. Praėjus dvejų metų kadencijai, šios garbės pareigos buvo patikėtos Vytautui Knašiui.
Modernios Lietuvos valstybės atkūrimo ir Žemės ūkio ministerijos 100-mečio proga išleisti knygą buvo būtent Žemės ūkio ministrų klubo idėja.
Nepriklausomos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo metai paženklinti prieštaringų nuotaikų. Pakilūs šventiniai renginiai priminė Sąjūdžio euforiją, žadino tautos vienybę, patriotinius jausmus, pasidžiavimą valstybe. Kartu 2018 -ieji įeis kaip politinių skandalų, apsivalymo, vertybių patikros metai.
Atsigręžta į kaimą, į žemę. Tuo tarpu kaimas išgyvena tuštėjimo, senėjimo laikotarpį. Aukštoji valdžia suka galvas, kaip suteikti žemdirbiams ir gamintojams daugiau stabilumo, tikėjimo savo verslo ateitimi.
Lietuva moka ne tik gaminti žemės ūkio produktus, bet ir užtikrinti jų aukštą kokybę. Moka ir sėkmingai parduoti. Įkvepiantis yra pavyzdys yra tarpukario istorija.
Knygoje plačiai pristatomi ministrai Vytautas Knašys, Rimvydas Survila, Rimantas Karazija, Vytautas Einoris, Edvardas Makelis, Kęstutis Kristinaitis.
Daug naujų sumanymų igyvendino ministrai Jeronimas Kraujelis, Kazimiera Prunskienė, Kazys Starkevičius, Vigilijus Jukna, Vidginija Baltraitienė, Bronius Markauskas, Giedrius Surplys.
Knygoje pateikiama nemažai faktų , kaip totalinis režimas sulaužė Lietuvos politikų gyvenimus. Stalininių represijų pavyko išvengti tiems, kurie pasitraukė į Vakarus, apie trečdalį buvusių Nepriklausomos Lietuvos ministrų.. Tarp jų žemės ministras Juozas Audėnas. Neišvengęs kalėjimo, vis dėl po Antrojo pasaulinio karo į JAV taip pat išvyko Mykolas Krupavičius.
Nuo stalininių represijų žuvo žemės ūkio ministrai Jonas Aleksa, Stasys Putvinskis. Kalėjumus ir tremtį patyrė Aleksandras Stulginskis, Juozas Skaisgiris.
Nepriklausomybės atkūrimo dienos sulaukė, nepaisant patirtų sovietinių represijų vienintėlis tarpukario nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministras Juozas Urbšys.
Knygoje "Žemės ūkio ministrų klubas" plačiai nušviečiama ir pastarųjų metų źemes ūkio veikla.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-25 14:45
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media