2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Leidinio „Buvusios Kražių kolegijos 1803 m. knygų sąrašas“ pristatymas

2018-05-16
 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka gegužės 22 d. 17.30 val. kviečia į Valstybingumo erdvę (II aukštas) susipažinti su neseniai išleistu dvitomiu katalogu „Buvusios Kražių kolegijos 1803 m. knygų sąrašas".
1616 m. Kražiuose buvo įsteigta jėzuitų kolegija, greitai tapusi visos Žemaitijos mokslo ir kultūros centru. Beveik nuo pat mokyklos įsteigimo atsirado ir biblioteka, jos pagrindą sudarė Žemaičių vyskupo Merkelio Giedraičio ir kitų dvasininkų dovanotos knygos. Iki pat 1773 m. - jėzuitų vienuolijos veiklos sustabdymo - Kražių kolegijos biblioteka buvo nuolat pildoma ir tapo viena gausiausių ir turtingiausių jėzuitų kolegijų bibliotekų Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Deja, uždarius kolegiją knygos buvo išblaškytos po įvairias Lietuvos ir užsienio bibliotekas, daug jų negrįžtamai pražuvo.
Vienas pagrindinių Kražių kolegijos bibliotekos istorijos šaltinių yra 1803 m. knygų sąrašas, kuriame surašytos 1773 m. panaikintos kolegijos knygos. Šis sąrašas iki šiol buvo tik rankraštinis, o dabar išspausdintas 2 tomų katalogu. Jame ne tik pateikiama rankraščio transkripcija, bet ir nustatyta, kiek Kražių kolegijos knygų išliko Lietuvos ir užsienio bibliotekose, atskleistos kitos įdomios bibliotekos ir knygų istorijos.
Knygą „Buvusios Kražių kolegijos 1803 m. knygų sąrašas" išleido Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, finansavo Lietuvos mokslo taryba.
Leidinio pristatyme dalyvaus katalogo sudarytojas dr. Darius Antanavičius ir dr. Živilė Nedzinskaitė.
Kviečiame susidomėjusius.
Įėjimas laisvas
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-16 12:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media