2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Knyga apie legendinį Šiaulių dailininką Gerardą Bagdonavičių

2018-01-28
 
Dainius Ručinskas
LŽS narys
 

 

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio biblioteka išleido knygą "Gerardas Bagdonavičius ir Šiaulių krašto ženklai". Leidinys išėjo kartu su dokumentiniu filmu "Menininką Gerardą Bagdonavičių prisimenant".
Knygoje paskelbti straipsniai apie ekslibriso istoriją, jo raidą Šiaulių krašte XX-XXI amžiuje, publikuojama medžiaga apie lietuviškos knygos ženklinimą šiauliečiams bibliotekų knygose, ekslibrisų kūrimo tradiciją, Šiaulių bendrojo lavinimo mokyklose, moksleivių ekslibriso paplitimą Šiaulių krašte, Lietuvoje ir užsienyje.
Iš Šiaulių kilusi gydytoja daktarė Laisvūnė Petkevičienė papasakojo turinti keturis dailininko G.Bagdonavičiaus ekslibrisus, sukurtus jai ir jos vyrui chirurgui Stasiui Petkevičiui. Kai Laisvūnė mokėsi Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijoje, dailininkas G. Bagdonavičius buvo jos piešimo mokytojas. Daug įdomių dalykų gydytoja papasakojo apie savo mokytoją, kuris buvo kitoks, nei visi.
Knygoje pateikti atsiminimai apie dailininką, pedagogą, ekslibriso pradininką Lietuvoje G. Bagdonavičių (1901-1986), jo sukurti ekslibrisai. Keturiasdešimties minučių trukmės dokumentiniame filme prisiminimais dalijasi G. Bagdonavičiaus artimieji, dailininko mokiniai, menotyrininkai.
Beje, šio įžymaus dailininko atminimui pagerbti prie P. Višinskio bibliotekos pastatyta skulptoriaus Martyno Gusčio skulptūra, kuriai pasirinkta "penzeliuko" forma, kuri buvo G. Bagdonavičiaus pravardė. O taip jį mokiniai dar 1927 metais Šiaulių mokytojų seminarijoje klasėje davusiam užduotį - dabar paimsim penzeliuką ir paišysim groblį praminė "penzeliuku"...
Kaip teigia Šiaulių universiteto profesorius habilituotas daktaras Vytenis Rimkus, Geradas Bagdonavičius - žymiausias Šiaulių dailininkas, dešimtmetį po Antrojo pasaulinio karo buvęs vienintėlis profesionalus dailininkas mieste, anuo metu beveik visų šiauliečių pažįstamas, visų žinomas, visur sutinkamas. Stovėjęs prie nacionalinės dailės ištakų, jis buvo unikalus, universalus menininkas - grafikas, tapytojas, scenografas, knygų ir žurnalų iliustruotojas, ekslibrisų kūrėjas - taip pat pedagogas, išugdęs būrį žymių mokinių, fotografas, vienas iš pirmųjų Lietuvos dizainerių, net architektas, tikriausiai pirmasis lietuvių kino aktorius, neetatinis spaudos korespondentas, kolekcininkas, pianistas mėgėjas, etnografas, Šiaulių "Aušros" muziejaus talkininkas...
G. Bagdonavičius sukūrė apie 5000 įvairiausių dailės darbų. Jo kūriniai saugomi 11 Lietuvos muziejų, privačiose kolekcijose, didžiausia dalis (3 800) eksponatai - Šiaulių "Aušros"muziejuje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-28 11:29
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas

2018-01-28 19:33

Gerardas Bagdonavičius apie 1960-1970 metais yra dėstęs reklamą Šiaulių prekybos mokykloje - moksleivius mokė kaip apipavidalinti parduotuvių vitrinas, iškabas ir t.t.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media