2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Fotografijos meistras Virgilijus Juodakis: dialogas tarp žurnalistų ir visuomenės

2017-03-20
 
 

Stasys Lipskis

 

          Prieš keletą metų savo gražų aštuoniasdešimties metų sukaktį atšventęs  žinomas žurnalistas, Lietuvos fotografijos istorikas, ilgametis Vilniaus universiteto pedagogas, daktaras  Virgilijus Juodakis išleido stambios apimties, puošniai atspausdintą atsiminimų knygą „Tarp žmonių. Atsiminimai"  /320 psl./.   Kad pasaulį išvystų  ši graži knyga, pasistengė būrys 1986 metų  žurnalistikos katedros diplomantų, tarp kurių visai Lietuvai gerai žinomi žmonės, tokie kaip Šarūnas Marčiulionis,  Eglė Bučelytė, Nemira Pumprickaitė, Vladas  Vertelis, Justas Vincas Paleckis ir kiti. Būtent šio kurso kuratoriumi kadaise ir buvo knygos autorius Virgilijus Juodakis.

             Jo atsiminimai  - ne pirmoji knyga V. Juodakio kūrybinėje biografijoje. Daug leidinių jis išleido apie Lietuvos fotografijos istoriją, fotožurnalistikos raidą bei žanrus, fotoreporterių gildiją ir kt.  Teorinėms foto meno problemoms knygoje skirta taip pat nemaža vietos, tačiau svarbiausiais akcentais čia tampa turiningas ir dramatiškas paties autoriaus gyvenimas. Ankstyvaisiais vaikystės metais jis  kartu su tėvais atsidūrė tremtyje,  iš ten sėkmingai pabėgo, grįžo  į Lietuvą, tačiau KGB gniaužtai  1957 metais vėl įsikabino į jaunuolio gyvenimą. Už nepagarbą socializmo dogmoms  Vilniaus konservatorijos studentas   buvo nuteistas ir vėl nukeliavo į tremtį. Ir kokia likimo ironija - jaunuolis atsiduria Mordovijos lageryje, būtent tame pačiame,  kur 1944 metų  rugsėjo 9 dieną mirė jo tėvas /sūnus su mama tuo metu buvo tremtyje Komijoje.

      Skaudžiausi prisiminimai iš tremčių grindžiami ne tik sava atmintimi, o ir įdomiai pateiktais dokumentiniais faktais, kuriuos Virgilijus Juodakis kruopščiai surinko  Lietuvos ypatingajame archyve.

      Daug knygos puslapių skirta  prisiminimams iš žurnalistinės Virgilijaus Juodakio veiklos. O dirbta daug kur - ir „Moksleivio" žurnale,  ir  „Jaunimo gretose", ir  Lietuvos gamtos apsaugos komitete (pas garsųjį Viktorą  Bergą -   apie jį irgi pažerta daug puikių detalių). Visi žurnalistinės veiklos epizodai parašyti su ryškia jumoristine gaida, juose daug ironijos, todėl miela ir malonu juos skaityti.

      „Man gyvenime  daug padėjo geri  žmonės" -  atvirai  prisipažįsta knygos autorius. Tarp tų gero žodžio nusipelniusių žmonių - kompozitorius Balys Dvarionas,  žurnalistai Jonas Bulota ir Vytautas Žeimantas, Jonas Karosas ir Viktoras Liubomiras Žeimantas,  Rimantas Budrys  ir Vytautas Misevičius,  rašytojai  Vytautas Bubnys ir Antanas Drilinga...  Kiekvienam geradariui - vėl prasmingi epizodai, įsimintinos meninės  detalės.

      „Metai bėga, jau į devintą dešimtį įbridau,- rašo V. Juodakis.- Sveikata  ne į jaunystės dienas žvalgosi.  Sodus perrašiau vaikams. Anksčiau jie man sakė - tėvai, priskink uogyčių ir atvešk. Dabar aš sakau - priskinkite ir atvežkite".  Knygos autorius skaitytojams atvirai pasakoja ir apie savo šeimą, apie vaikus ir anūkus. Tai suteikia knygai  daug  šiltumo, jaukumo.

      Knygos pabaigos žodyje Virgilijus Juodakis rašo: „Kartą kažkas manęs paklausė, kodėl ir kam aš visa tai čia rašau? Pasiguosti ar pasigirti noriu? Nei viena, nei kita. Viską krūvon suvedus, teisingiausias atsakymas  susilipdė toks - savo vaikams rašau. Tauta privalo žinoti savo istoriją, o kiekvienas pavienis žmogus turi žinoti kokį gyvenimo kelią nupėdino jo tėvai. Ši diena statoma iš vakarykštės patirties. Rytojaus statyba neapsieis  be šios dienos patirties". Bet šį kuklų autoriaus žodį norėtume gerokai praplėsti - atsiminimų knyga „Tarp žmonių"  skirta ne vien savo atžaloms, o  ir  plačiajam skaitytojų ratui -  čia ryškiais vaizdais veriasi ir lietuvių tremčių istorija, ir Lietuvos žurnalistikos kelias, ir prasmingos šeimyninio gyvenimo pamokos,  ir nemažą moralinę vertę turintys žmonių kasdienio bendravimo  epizodai.

      Ir dar - knyga pavyzdingai išleista, dėmesį patraukia nuskanuoti žurnalistinių reportažų puslapiai - tai naujas žodis leidyboje.

 

Rubrika Naujos knygos, leidiniai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-20 12:34
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Juozas

2017-04-11 19:17

Vienu ypu perskaičiau Tavo,Virgilijau, knygą "Tarp žmonių..." Man patiko visos knygos dalys, bet ypač skyrius apie žymųjį gamtosaugininką Viktorą Bergą,pas kurį gyvenimo patirties, Tėvynės meilės,patriotizmo pamokų išmokome ne tik mudu, bet ir dešimtys, šimtai kitų tuometinės Lietuvos jaunų žmonių . Praėjo dešimtmečiai, bet Bergas neišdyla iš daugelio Jį pažinojusių žmonių atminties. Štai visai neseniai perskaičiau Tau gerai pažįstamo, garsiųjų Vileišių giminės palikuonio, dirbusio pas Viktorą Bergą, Gedimino Tursos prisiminimų knygą "Iš Sibiro tremties į medžioklės ūkio dirvonus." Gediminas rašo: "Dirbdami su V. Bergu,nuolat jusdavome Jo tėvišką globą, skatinimą dirbti, mokytis, kartais sulaukdavome ir aštresnio (bet pelnyto) žodžio. Aš Jam esu labai dėkingas už ne vieną dalykišką patarimą, nurodymą, kurie labai padėjo darbe ir gyvenime". Viktoras Bergas vertas atminimo, nes sunkiais okupacijos metais nepaprastai daug nuveikė mūsų Šalies gamtos labui.Ačiū,Virgilijau, už knygą

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Virgilijus

2017-04-09 21:02

Ačiū, mielas Srasy, už gerą žodį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2017-03-24 09:14

Jau perskaičiau. gera knyga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Romas Bacevičius, „XXI amžius“

2017-03-22 15:12

Pirmosios pastraipos pabaigoje radau parašyta: „Kad pasaulį išvystų ši graži knyga, pasistengė būrys 1986 metų žurnalistikos katedros diplomantų, tarp kurių visai Lietuvai gerai žinomi žmonės, tokie kaip Šarūnas Marčiulionis, Eglė Bučelytė, Nemira Pumprickaitė, Vladas Vertelis, Justas Vincas Paleckis ir kiti. Būtent šio kurso kuratoriumi kadaise ir buvo knygos autorius Virgilijus Juodakis“. Paskutinieji paminėtieji du - Vladas Vertelis, Justas Vincas Paleckis tikrai ne iš mūsų kurso. J. V. Paleckis galėtų būti mūsų tėvu. Tas dvi pavardes galite pakeisti kitomis dviem garsiomis Sausio 13-osios herojų pavardėmis: Virgilijus Usinavičius, Modestas Patašius. Abu jie buvo ir Žurnalistų namuose, per V. Juodakio naujos knygos pristatymą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media