2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Alfonsas Kairys: tamburinas - ne tik muzikos instrumentas

2018-07-04
 
Renginio akimirka. Autoriaus nuotrauka

Renginio akimirka. Autoriaus nuotrauka

Alfonsas Kairys,
LŽS narys

 

Tamburinas - tai mušamasis muz. instrumentas, būgnelis (siauras medinis arba metalinis žiedas, iš vienos pusės aptemptas oda) su žalvario žvangučiais. Galbūt jo garsai atlydėjo dar XV amžiuje iš šiaurės Indijos keliaujančius romus į Lietuvą. Dabar šio muzikos instrumento vardu pavadintas jau antrus metus Šiauliuose vykstantis romų festivalis (šįmet - tai konkursas - festivalis). Jis sukvietė talentingus Lietuvos romus į Saulės miestą. Dainų aidas ir muzika sklido iš sausakimšos koncertų salės „Saulė".
Radži, „Sare roma" vadovas Ištvanas Kvik ir jo ansamblis, Lietuvos muzikos akademijos dėstytojas Gopalas Michailovskis, vadinamas auksiniu balsu, Eišiškių romų ansamblis „Romani" kvietė šiauliečius į nemokamą koncertą. Žinomų atlikėjų repertuarą papildė jaunieji romų talentai iš Vilniaus, Mažeikių, Kuršėnų, Šiaulių.
Įsidėmėtina, kad greta romų kalba atliekamų dainų, skambėjo ir valstybine kalba atliekamos.
Kasmetinio (dabar jau kasmetinio!) festivalio organizatorė - Šiaulių romų integracijos centro pirmininkė Konsuela Mačiulevičiūtė, įvairių projektų, susijusių su romų integravimu į mūsų visuomenę, dalyvė. Dabar ji projekto „Dirbkime kartu su romais - naujos darbo galimybės ir iššūkiai" viena partnerių.
Komisija (pirmininkasŠiaulių pedagoginio instituto (universiteto) Muzikos katedros dėstytojas Gediminas Ramanauskas, Raimonda Jagminaitė - Vasaros talentų stovyklų organizatorė, Žymių Lietuvos atlikėjų vadybininkė, „Sare roma" (,,Visi romai") vadovas Ištvanas Kvik, renginio organizatorė Konsuela Mačiulevičiūtė, įdėmiai stebėjusieji atlikėjus, pirmą vietą skyrė Džeilandui Matulevičiui (Mažeikiai), antrą - Nikitai Aleksandravičiui (Kuršėnai) ir trečią - Alanui Mačiulevičiui (Šiauliai), diplomu apdovanoti Nikita Kvik, Michail Kvik...
Tokie koncertai ne tik atskleidžia romų talentus, bet ir parodo Lietuvos gyventojams kūrybines romų galias, suteikia progos pabendrauti su jais, įsitikinti, kad romai nuostabūs žmonės, o kalbantis galima nuodugniau sužinoti apie jų papročius ir daug ką kita.
Jie lyg sakyte sako: ,,Mes, romai, norime parodyti viską, ką gero per šimtmečius esame sukaupę ir dalijamės su jumis, Lietuvos žmonės."

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-04 11:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media