2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Skaitmeninės technologijos tapo mūsų kasdienybės dalimi. Kaip tuo sėkmingau pasinaudoti?

2019-10-12
 
Jaunieji patarėjai susitikimų metu teikdavo siūlymus ir įžvalgas dėl skaitmeninės darbotvarkės įgyvendinimo

Jaunieji patarėjai susitikimų metu teikdavo siūlymus ir įžvalgas dėl skaitmeninės darbotvarkės įgyvendinimo

 

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Dabar vyksta Europos programavimo savaitė, kurioje kviečiami dalyvauti moksleiviai (labiausiai), studentai ir kiti, mėgstantys programavimą. Lietuvoje jau užsiregistravo arti dviejų šimtų renginių (žr. https://codeweek.eu/events). „Savaitė" tęsis iki spalio 20 d.

Kalbinu šio renginio ambasadorę Lietuvoje  Renatą Danielienę.

 

Jūs nebe pirmi metai esate šių renginių ambasadorė Lietuvoje. Kada ši iniciatyva prasidėjo Europoje ir kada Lietuvoje? Kokie jos tikslai?

 

Programavimo savaitės iniciatyvos idėją Europos Komisijai (EK) pasiūlė tuometinės EK pirmininko pavaduotojos Neellie Kroes jaunieji patarėjai 2013 m. Kaip tik tų metų pradžioje ir aš buvau pakviesta prisijungti prie jaunųjų patarėjų grupės, kurią sudarė 25 atstovai iš skirtingų Europos šalių. Jaunieji patarėjai susitikimų metu teikdavo siūlymus ir įžvalgas dėl skaitmeninės darbotvarkės įgyvendinimo, ateities skaitmeninių įgūdžių tobulinimo ir pan. Taigi vienas iš pasiūlymų, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį ir prisidėti prie nedarbo mažinimo, buvo programavimo savaitės iniciatyva.

Pasibaigus Neellie Kroes kadencijai Europos šalyse buvo ieškoma savanorių, norinčių tapti programavimo savaitės ambasadoriais. Aš sutikau tęsti pradėtas veiklas, taigi nuo 2014 metų esu programavimo savaitės ambasadorė Lietuvoje, bendradarbiauju su kitų šalių ambasadoriais ir šios iniciatyvos koordinatoriais Briuselyje bei Nacionaline skaitmenine koalicija Lietuvoje (www.skaitmeninekoalicija.lt).

Programavimo savaitės iniciatyva siekiama įdomiai ir patraukliai supažindinti ir pamokyti programavimo, padrąsinant neryžtingus ir abejojančius bei paskatinant tuos, kurie renkasi profesiją.

Siekiant dar labiau atkreipti dėmesį jau keli metai iš eilės ši iniciatyva vyksta ne vieną, bet dvi savaites.

 

Kodėl tai yra svarbu?

 

Skaitmeninės technologijos tapo mūsų kasdienybės dalimi. Iš ryto tikriname elektroninį paštą, susisiekiame su kolegomis ir šeimos nariais per pokalbių programėles, internetu aplankome savo banką ir įsigyjame buičiai būtinų daiktų. Internetu sužinome profesines naujoves, įvertiname savo profesinę rinką ir netgi galime ją paveikti, pakeisti. Išmokę programuoti geriau suprastume visas šias aplinkybes bei galėtume panaudoti jas, kurdami sėkmingesnį gyvenimą. Tai padės mums tapti kūrybingesniais. Mokydamiesi programuoti geriau suvokiame, kaip kas veikia. Tai padeda mums rasti naujų idėjų tiek darbui, tiek laisvalaikiui, lavina loginį mąstymą.

Kokia renginių tematika dominuoja Lietuvoje? Gal galite anotuoti vieną kitą įdomesnį renginį?

 

Programavimo savaitės renginių metu gali būti atliekamos tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai su programavimu ar su loginiu mąstymu susijusios veiklos. Daugiausia veiklos yra susijusios su vaizdiniu programavimu Scratch, robotukų, konstruktorių, dronų programavimu, kuriamos programėlės mobiliesiems įrenginiams, svetainės. Kai kurie mokytojai kūrybiškai panaudoja Scratch pamokų metu, pavyzdžiui, lietuvių kalbos pamokoje mokinių prašoma vizualizuoti istorijas ir veikėjus, kuomet vaizdinių kodų blokų pagalba veikėjai atlieka kokius nors veiksmus.

Kiti mokytojai integruoja loginį mąstymą į savo pamokas ir atlieka veiklas be kompiuterio. Pavyzdžiui, fizinio lavinimo pamokoje vaikai žaidžia visiems gerai žinomą žaidimą „Kryžiukai‑nuliukai", tik vietoje popieriaus ir pieštuko žaidimo tinklelį pasidaro ant grindų, o vietoje kryžiukų ir nuliukų naudoja kokį nors sutartinį vienos spalvos daiktą, pavyzdžiui, skareles. Mokiniai pasiskirsto į dvi komandas ir prie tinklelio bėga paeiliui bei turi tinklelyje tinkamai išdėlioti sutartinius daiktus, ir tai reikia atlikti kuo greičiau.

Programavimo savaitės metu atliekamos ir kitokio tipo veiklos. Labai svarbu parodyti, kad programavimo pagalba yra kuriamos technologijos, tokios kaip 3D spausdinimas, papildytoji realybė ar dirbtinis intelektas.

Be to, šioje iniciatyvoje dalyvauja ir verslo, viešųjų įstaigų, aukštųjų mokyklų atstovai, yra organizuojami seminarai mokyklose arba vebinarai internetu. Šiais metais mokyklos gali pasikviesti lektorius nemokamai pravesti 45 min. arba 90 min. pamoką temomis „Ar įmanoma nulaužti Lietuvą per 10 minučių?" ir „Nuo BMV iki Beyonce". Įdomios ir naudingos informacijos galima sužinoti vaizdo transliacijų metu įvairiomis temomis. Daugiau informacijos apie nemokamus seminarus mokyklose ir vaizdo transliacijas galite rasti svetainėje www.prisijungusi.lt (skyrelis „Renginiai") arba ieškoti svetainės https://codeweek.eu renginių sąraše.

Mokytojai ir dėstytojai raginami nepamiršti savo kasdieninių veiklų, tai yra eilinių pamokų ar paskaitų, kurių metu kalbama apie programavimą, algoritmavimą, skaitmenines technologijas, tokias kaip 3D spausdinimas, papildytoji realybė, robotika ir pan. Tokios pamokos ar paskaitos gali būti registruojamos https://codeweek.eu svetainėje tam, kad kiti visuomenės nariai sužinotų, jog šiai temai yra skiriamas didelis dėmesys bei pabrėžiamas tematikos aktualumas.

 

Ar renginiai skirti tik moksleiviams?

 

Programavimo savaitės renginiai skirti ne tik moksleiviams, jie skirti ir kiekvienam iš mūsų. Renginių dalyviai supažindinami su programavimo ar loginio mąstymo veiklomis, skatinamas kūrybiškumas, problemų sprendimas, be to jaunuoliai, sužinoję apie galimybes, gali būti paskatinti atrasti savo specialybę. Tėvai ar seneliai, sužinoję apie šias galimybes, gali patarti savo artimiesiems pasirinkti specialybę. Kadangi skaitmeninės technologijos vis labiau įsiterpia į kiekvieno iš mūsų gyvenimą, pastaruoju metu yra pabrėžiama mokymosi visą gyvenimą svarba. Tai reiškia, kad technologijos vystosi labai sparčiai, ir norint jomis naudotis reikalingi nauji įgūdžiai ir žinios, taip pat jie turi būti nuolat atnaujinami.

Lietuvoje daugiausiai renginių organizuojama mokyklose, tačiau įvairios įstaigos, ypač neformalaus ugdymo centrai, gali organizuoti mokymus ar seminarus suaugusiesiems. Pavyzdžiui, Berlyne seminaro metu dalyviai sužino, kaip naudojant Python programavimo kalbą galima rinkti dominančią informaciją iš viešai prieinamų svetainių, tokią kaip kainų pokyčius ar vartotojų nuomonę ir galiausiai šiuos duomenis vizualizuoti. Tokie ir panašūs gebėjimai jau dabar turi didelę vertę. Organizatoriai kviečia aukštųjų mokyklų studentus, akademinį personalą ir profesionalus, norinčius pagilinti programavimo žinias, ir rekomenduoja į seminarą atsinešti nešiojamus kompiuterius bei kartu atlikti praktines užduotis.

 

Gal renginiuose gali dalyvauti ir studentai, ir baigę studijas?

 

Žinoma, studentai, ypač studijuojantys ne su IRT (informacijos ir ryšių technologijos) susijusius dalykus, arba jau baigę studijas, šių renginių metu gali sužinoti apie papildomas karjeros galimybes, o IRT studijuojantys ar profesionalai gali sudominti moksleivius bei paraginti juos rinktis perspektyvias karjeros galimybes.

Šiais metais Programavimo savaitės iniciatyva Lietuvoje startavo renginio „Kompiuterininkų dienos" metu VU Kauno fakultete. Renginyje dalyvavo valdžios atstovai, mokslininkai, studentai, jie dalijosi įžvalgomis apie ateities technologijas, kokį poveikį jos gali padaryti ateities darbo vietoms, bei kokių įgūdžių ateityje reikės. Sveikinimo ir įkvėpimo kalbą sakė Europos Komisijos atstovė programavimo savaitės ambasadorių koordinatorė Annika Östergren Pofantis.

 

Kiek renginių vyksta šiuo metu Lietuvoje? Kokia maždaug Lietuvos vieta tarp kitų valstybių?

 

Pirmaisiais iniciatyvos metais (2014 m.) Programavimo savaitės metu Lietuvoje turėjome vos 40 renginių, tačiau praeitais metais Google Grant dėka buvo gautas finansavimas, ir 2018 m. turėjome daugiau nei 400 renginių.

Šių metų iniciatyvos pradžioje https://codeweek.eu svetainėje buvo registruota daugiau kaip 200 renginių Lietuvoje, o praėjus dar kelioms dienoms renginių skaičius pasiekė 300. Lietuva pagal renginių skaičių iniciatyvos pradžioje kitų šalių tarpe užima 10-11 vietą. Suvestinė ir šalių išdėstymas nurodomas pagal užregistruotų programavimo renginių skaičių, tenkantį šalies gyventojų skaičiui.

 

Kaip pasiskirstę renginiai Lietuvoje?

 

Renginiai vyksta visoje Lietuvoje. Žinoma, daugiausia jų yra Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje, tačiau pastebimas ir kitų miestų aktyvumas, pavyzdžiui, Tauragėje šiuo metu registruota daugiau nei 25 renginiai. Visą renginių pasiskirstymą galima peržiūrėti interaktyviame renginių žemėlapyje https://codeweek.eu/events bei stebėti renginius pagal šalis, tematiką ar tikslinę grupę.

 

Darbymetis jau įpusėjo. Ar dar galima registruotis ir organizuoti naujus renginius?

 

Didžiausias mūsų darbas buvo iniciatyvos viešinimas ir kvietimas organizuoti renginius programavimo savaitės metu. Organizatoriai yra kviečiami registruoti renginius https://codeweek.eu svetainėje. Kai renginys užregistruojamas, mes, programavimo savaitės ambasadoriai, turime peržiūrėti ir jį patvirtinti. Taigi užregistruotas renginys sąraše atsiranda ne iš karto. Jeigu turime klausimų, prieš patvirtinimą susisiekiame su renginių organizatoriais.

Programavimo savaitės renginius kviečiame registruoti kaip galima anksčiau, tačiau tai atlikti galima ir pasibaigus renginiui. Prašome organizatorių registracijas atlikti iki spalio pabaigos.

 

Ar dalyviams išduodami pažymėjimai?

 

Norint gauti organizatoriaus pažymėjimą, renginių organizatoriai prašomi toje pačioje https://codeweek.eu svetainėje pateikti trumpą statistinę informaciją apie įvykusį renginį: dalyvių skaičių, dalyvių vidutinį amžių, merginų, dalyvavusių renginyje, skaičių procentais.

Renginių organizatoriai taip pat turi galimybę sugeneruoti dalyvių pažymėjimus PDF formatu, pavyzdžiui, mokytojai gali sugeneruoti dalyvių pažymėjimus savo mokiniams.

 

Ar yra galimybė renginių organizatoriams naudoti kokius išteklius?

 

Specialaus finansavimo renginių organizavimui nėra numatyta, tačiau tiek Europos Komisija, tiek prie iniciatyvos prisijungusios šalys kuria mokymo medžiagą ir priemones nacionalinėmis kalbomis, ir renginių organizatoriai gali jais laisvai naudotis.

Renginių metu gali būti naudojami skaitmeniniai įrenginiai, arba vykdomos veiklos be jų. Lietuvių kalba esame parengę pamokų ruošinius mokytojams. Mokymo medžiagą sudaro trys skirtingos temos, kiekviena tema parengta trimis skirtingais lygiais, tad tinka tiek pradinukams, tiek vidurinių klasių mokiniams. Plačiau www.ecdl.lt/codeweek.

Šiais metais sukurtas internetinis žaidimas „CodyColor" (https://codycolor.codemooc.net), kurį galima žaisti po vieną, arba komandomis. Tai smagus žaidimas žaisti ne tik klasėje, bet ir organizuoti varžybas su kitomis klasėmis ar mokyklomis. Pagrindinė žaidimo mintis yra suplanuoti kuo ilgesnį savo robotuko kelią iš spalvotų langelių sudarytame kvadrate.

Daugiau išteklių renginiams: https://codeweek.eu/resources.

 

Galbūt renginių organizatoriams yra organizuojami konkursai?

 

Šiais metais Lietuvoje organizuojamas konkursas, skirtas mokytojams. 10 originaliausių ir įdomiausių renginių organizatorių (mokytojų) bus apdovanoti prizais. Daugiau informacijos apie konkursą: www.ecdl.lt/codeweek.

 

Dėkoju už pokalbį.

 

Rubrika Kitu kampu yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-04 14:40
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media