2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Tegul mus vienija tikėjimas tikėjimu

2018-09-18
 
Jeronimas Laucius suvažiavime „Jalsa Salana 2018“

Jeronimas Laucius suvažiavime „Jalsa Salana 2018“

Jeronimas Laucius,
LŽS narys, rašytojas

 

 

Mylėk kiekvieną, nekęsk nei vieno - tai musulmonų bendruomenės „Ahmadija", kuri jungia keliasdešimtis milijonų pasaulio musulmonų, devizas. Rugsėjo 7-9 dienomis Vokietijos mieste Karlsruhe vyko šios bendruomenės kasmetinis suvažiavimas „Jalsa Salana 2018". Jame, gavę kvietimą iš Lietuvos asociacijos „Ahmadija" prezidento Ahmedo Farazo, dalyvavo 60 įvairių profesijų žmonių, panorusių susipažinti su Islamo religijos skirtingumais ir panašumais, įsitikinti kiek teisingos mūsų stereotipinės nuostatos apie musulmonus. 
Iš karto turiu pasakyti, kad suvažiavime vyravo vien taikingumo, tolerancijos, noro integruotis į visuomeninį, kultūrinį, ekonominį gyvenimą motyvai. Apie tai savo pranešime ir kalbėjo Hadrat Mirza Masroor Ahmad - Pažadėtojo Mesijo Penktasis Kalifas. Jo kalboje neišgirdau nieko, su kuo negalėčiau nesutikti. Jis kalbėjo apie būtinybę visada dirbti, bendrauti su meile, apie dievobaimingumą, kuris saugo nuo nusikaltimų ir nelaimių, apie formalios maldos betiksliškumą ir beprasmiškumą. Man, kaip pozityvistui, paliko įspūdį Penktojo Kalifo išsakyta mintis, kad reikia ne tik garbinti Dievą, bet savo darbais ir gyvenimu džiuginti Jį. Juk tai vien bendražmogiškos, humanistinės mintys.
O tai, kad mes neretai siejame islamą ir terorizmą, tai tik iš atskirų faktų suformuluota nuostata. Sakykim, mes visai teisingai didžiuojamės savo kultūra, savo dvasingumu, bet iš tų pačių mūsų užpildytos ir Lukiškės, ir Pravieniškės...
Mano manymu, derėtų gyventi pagal tą seną išmintį, kuri sako: „Kaip žiūrėsi, taip ir matysi." Jei mes į tarp mūsų gyvenančius musulmonus žvelgime, kaip į kokius „netikėlius", tai tik parodysime savo nesupratingumą ir menkumą. Musulmonai tokie patys žmonės, kaip ir mes. Gal tik kiek daugiau vargų patyrę, bet ir mūsų niekas nelepino.
Visi iš suvažiavimo grįžome į namus pilni teigiamų įspūdžių, atsikratę neigiamų stereotipų apie musulmonus, tapę vieni su kitais draugiškesni. Ir Penktasis Kalifas, spausdamas kiekvienam mūsų rankas, linkėjo likti savimi, visame kame ieškoti ir atrasti teigiamų pusių.
Bendraukime, būkime draugiški - turėsime daugiau draugų, nesvarbu kokio jie tikėjimo. Musulmonai, kaip ir mes, tiki Aukščiausiuoju. Tik jie kelią ten sau suranda per Mahometą, o mes per Jėzų Kristų. Tolesnis ir musulmonų, ir mūsų tikėjimo kelias tas pats - Dievas, visos žmonijos Aukščiausiasis. Todėl mus, ypač žurnalistus, turėtų ir vienyti Tikėjimas Tikėjimu.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-09-18 12:02
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Jurga

2018-09-22 14:15

Mes mažai žinome apie musulmonus.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Masroor Ahmad

2018-09-21 22:42

Mylėk kiekvieną, nekęsk nei vieno

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Masroor Ahmad

2018-09-21 22:41

Mylėk kiekvieną, nekęsk nei vieno

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Klausimas

2018-09-21 12:30

Laucius musulmonas?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media