2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Žurnalistas R.Grumbinas užkopė į regbio aukštumas

2010-09-30
 
Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Lietuvos radijo žurnalistas R.Grumbinas ir anksčiau daugybę kartų yra teisėjavęs tarptautinėse didžiojo regbio ir regbio-7 oficialiose varžybose

Nežinomo autoriaus nuotraukoje: Lietuvos radijo žurnalistas R.Grumbinas ir anksčiau daugybę kartų yra teisėjavęs tarptautinėse didžiojo regbio ir regbio-7 oficialiose varžybose

Marius Grinbergas
Regbio taisykles Ramūnas Grumbinas išmoko dar vaikystėje. O neseniai pasiekė viršūnę, kurioje nebuvo nė vienas šios sporto šakos arbitras iš Lietuvos.
 

Iš pagrindinės pasaulio regbio organizacijos - Tarptautinės regbio tarybos (IRB) - 37 metų vilnietis gavo žinią, jog yra patvirtintas akredituotu tarptautinės kategorijos aukščiausio (trečiojo) lygio arbitru.
 

Vos šešerius metus oficialiose regbio varžybose teisėjaujantis R.Grumbinas nuo šiol galės švilpti visuose aukščiausio lygio turnyruose, net ir pasaulio čempionatuose.
 

Lietuvos radijo žurnalistas R.Grumbinas ir anksčiau daugybę kartų yra teisėjavęs tarptautinėse didžiojo regbio ir regbio-7 oficialiose varžybose. Dažniausiai - Europos čempionatų mačuose.
 

Regbis vilniečiui yra įaugęs į kraują. Ramūno tėvas Alfonsas Grumbinas daug metų buvo aukščiausio lygio teisėjas, o dabar yra Europos regbio asociacijos (FIRA-AER) viceprezidentas.
 

Dinastija gali tęstis. "Auginame du sūnus - penkerių ir 14 metų. Vyresnysis pamišęs dėl krepšinio. O jaunesnysis norėtų pamėginti pažaisti regbį",  - sakė R.Grumbinas. 
 

 

Ar finansiškai apsimoka teisėjauti regbio varžybose?
Ne. Tai tik kaip laisvalaikio pomėgis. Mano kelionės išlaidos yra apmokamos, o už suaugusiųjų rungtynes Lietuvoje gaunu 100 litų. Bet važiuoju savo automobiliu, tai tenka jį dažniau remontuoti.
 

Gal gavus aukščiausią teisėjo kategoriją uždirbsi daugiau?
Gavau kategoriją, bet negavau diplomo, kad esu geriausias teisėjas. Lietuvoje tikrai yra gerų regbio teisėjų. Gal net geresnių už mane. Paprasčiausiai Lietuvoje niekas jų sugebėjimų nevertina.
 

Aš padariau tai, ko iki šiol niekas nebuvo daręs. Gal tai susiję ir su kalbomis. Nes norint gauti aukščiausią kategoriją, reikia dalyvauti kursuose, atlikti užduotis, bendrauti su dėstytojais.Ir visa tai vyksta anglų kalba.
 

Iš pradžių galvojau, kad tai nerealu. Bet kitas gal pagalvotų, jog nerealu, ir nebandytų. O aš pamėginau. Ir pavyko.
 

Ko reikia, kad ne tik turėtum aukščiausią kategoriją, bet ir būtum pakviestas teisėjauti aukščiausio lygio varžybose?
Reikia, kad Lietuvos regbininkai žaistų aukščiausio lygio varžybose. Pavyzdžiui, mūsų krepšinio arbitrai gauna daug kvietimų teisėjauti į svarbiausius čempionatus, nes Lietuvos krepšinio rinktinė yra pajėgi.
 

O Lietuvos futbolo teisėjai dirba atrankos rungtynėse, bet pasaulio ar Europos čempionatų finalo etapuose neteisėjauja, nes ir mūsų komanda ten nepatenka.
 

Regbyje situacija dar uždaresnė.Yra galingosios regbio valstybės, kuriose yra šimtai teisėjų. Ir jie nelabai kreipia dėmesį į tokias šalis, kaip Lietuva.
 

Mano gauta kategorija reiškia, kad bent teorinės ir praktinės žinios yra ne prastesnes, nei kitų aukščiausio lygio arbitrų, bet tikrai nereiškia, jog gausiu kvietimą teisėjauti pasaulio čempionate.
 

Dabar, kai regbis-7 tapo olimpine sporto šaka, situacija kiek keisis. Čia viskas prasideda iš naujo.  O didžiajame regbyje galiu tikėtis nebent kelių kvietimų per metus į Europos čempionato rungtynes.
 

Kiek laiko galios aukščiausios kategorijos licencija?
Ji suteikiama trejiems metams. Norint pratęsti, reikėtų vėl dalyvauti kursuose, vykdyti užduotis.
 

Dabar aš dukart per metus dalyvavau trijų dienų kursuose. Jie vyksta labai intensyviai, susirenka apie dešimt teisėjų, yra keturi ar penki dėstytojai, dirbame mažose grupėse. Nuo 8 valandų ryto iki 8 vakaro. Pusę dienos praleidžiame auditorijose, o kitą pusę - stadione.
 

Gauni užduotis, turi prieš auditoriją jas apsiginti. Yra ir fiziniai testai. Tikrai nelengva. Bet su kvietimais teisėjauti kursų vadovai nesusiję. Jie yra IRB dėstytojai, o teisėjams rungtynes skirsto visai kiti žmonės.
 

Teisėjauji palyginti neilgai, tik šešerius metus. Kodėl nusprendei pradėti?
Žaidžiau regbį, bet dėl nugaros traumos buvau priverstas padaryti pertrauką. Tuo metu Lietuvos čempionate labai trūko teisėjų, nes ta senoji karta, dirbusi dar SSRS laikais, pasitraukė, o jaunimas nelabai veržėsi teisėjauti, nes finansiškai tai neapsimoka, be to, tenka aukoti savaitgalius, mažiau dėmesio skirti draugams, šeimai.  Aš ryžausi ir užsikabinau. Bet tik dėl to, kad man labai patinka regbis.
 

Gal tapti teisėju paskatino ir tėvas?
Jis norėjo, kad pradėčiau teisėjauti. O kai įsivažiavau, jau pats susidomėjau, ar nebūtų galima patikrinti savo žinias. Išsiaiškinau, kaip suteikiamos kategorijos ir kaip jas gauti. Nes jei pats nedarai jokių žingsnių, verdi savo sultyse. Gali būti ir labai geras teisėjas Lietuvoje, bet už šalies ribų niekas apie tave nežino.
 

Regbio taisykles tikriausiai išmokai dar vaikystėje?
Žinoma. Nors jos labai keičiasi. Dabar konkrečių patarimų, kaip elgtis, iš savo tėvo nelabai galiu sulaukti, nes daug kas labai pasikeitė per pastaruosius 20 metų.
 

Ar pats rimtai žaidei regbį?
Šalia regbio esu visą gyvenimą. Bet iki 17 metų lankiau plaukimo treniruotes. Regbį žaidžiau studijų metais. Mano jaunystės metais regbis Vilniuje buvo silpnokas, mėgėjiško lygio, o aš norėjau rimčiau sportuoti, todėl nuėjau į plaukimą. Tik dabar sostinėje atsirado pora rimtesnių klubų.
 

Teisėjavimas netrukdo darbui Lietuvos radijuje?
Minimaliai. Nes teisėjauju dažniausiai savaitgaliais, kai dirbti tenka rečiau. Be to, susikeičiu su kolegomis, atidirbu už juos kitą dieną.
 

Kaip šeima žiūri į tai, kad daugybę savaitgalių ir ne tik skiri regbiui?
Šeima su tuo jau susitaikė. Bet jei pasakyčiau, kad nebeteisėjausiu, visi labai apsidžiaugtų.
 

Daugiau šalių aplankei kaip žurnalistas, ar kaip teisėjas?
Regbyje šalys dažnai būna tos pačios. Kaip žurnalistas aplankiau daugiau valstybių.

  

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-09-30 10:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media