2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Dailininko Stasio Leono Makaraičio darbai – žurnalistams

2013-07-25
 
Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Dailininkas Stasys Leonas Makaraitis. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Albertas Vaidila

Menotyrininkas

Dailininko Stasio Leono Makaraičio pavardę pastaraisiais metais gana dažnai sutinkame Lietuvos žurnalistų sąjungos tinklapyje. Dažniausiai jis čia minimas kaip puikus atminimo medalių žurnalistams kūrėjas. Sukurta nemažai ilgaamžių vario medalių  žurnalistams: Stasiui Pleskui, Vytautui Žeimantui, Jonui Vėlyviui, Arnoldui Čaikovskiui, Vytautui Vaitkui, šių eilučių autoriui ir kitiems. O prieš keletą dienų Žurnalistų namuose iškilmingoje aplinkoje S. L. Makaraičio sukurtą vario medalį Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius įteikė žymiam gamtosaugininkui, „Tėviškės gamtos" laikraščio redaktoriui Juozui Stasinui jo 75 metų jubiliejaus proga. Dailininką S. L. Makaraitį ir žurnalistą J. Stasiną suvedė ne tik jubiliejinis renginys. Kūrybinis bendradarbiavimas prasidėjo kur kas anksčiau, kai J. Stasinas ėmėsi organizacinio darbo, kad būtų paminkline lenta įamžintas garsaus Lietuvos gamtosaugininko Viktoro Bergo atminimas ant namo, kuriame jis gyveno. Sukurti V. Bergo skulptūrinį vario bareljefą buvo paprašytas S. L. Makaraitis. Paminklinės lentos atidarymo proga kalbėjo aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, buvę artimi V. Bergo bendražygiai, tarp jų ir J. Stasinas. Ne vienas jų ištarė tikrai  pelnytų šiltų žodžių apie taiklią portretuojamojo psichologinę charakteristiką ir kitus skulptūros privalumus dailininkui S. L. Makaraičiui.

Visi esame laikini šio pasaulio gyventojai. Todėl įsiamžinimas, dailininkų žodžiais tariant, kietoje medžiagoje gali būti vertingas ne tik kaip brangaus žmogaus portretinis atvaizdas, bet ir kaip meno kūrinys. Šviesaus atminimo žurnalistas Arnoldas Čaikovskis nespėjo pamatyti jam skirto medalio, tačiau jį mielai paėmė jo šeima. Beje, medalis gali puikiai pasitarnauti ir portretuojamajam esant gyvam ir, be to, jis gali būti kūrybiškai panaudotas įvairioje aplinkoje. Pavyzdžiui, V. Žeimanto atminimo medalis ne tik įsikūrė ant buto kambario sienos, bet ir papuošė jo autorinę knygą „Mano žurnalistikos dešimtmečiai", Facebook‘o profilį, asmeninį elektroninį paštą, o visai neseniai ir jo kaip Žurnalistų sąjungos tinklapio redaktoriaus skiltį.

Reiktu geru žodžiu paminėti ir S.L.Makaraičio sukurtus Juozo Tumo-Vaižganto ir Antano Macijausko medalius, kuriuos dabar LŽS ir NŽKA kasmet įteikinėja šių vardinių premijų laureatams.

Glaustai pristatydamas S. L. Makaraičio darbus, skirtus žurnalistams, negaliu nepaminėti ir neseniai įvykusios pirmosios mūsų žurnalistikos istorijoje  žurnalistų ekslibrisų parodos, kurioje greta kitų dailininkų gražiai pasirodė su ekslibrisais,  skirtais žurnalistams, ir S. L. Makaraitis. Tiesa, kaip čia neprisiminti, kad šioje parodoje buvo nepralenkiamas ir ypač daug darbų žurnalistams paskyręs ilgametis ekslibrisų kūrėjas, žurnalistas ir dailininkas Alfonsas Čepauskas.

Sėkmingą bendradarbiavimą su žurnalistais Stasiui Leonui Makaraičiui, manau, užtikrino ilgametė  kūrybinė praktika įvairiose kūrybos srityse. Gal tik nedaug kas iš žurnalistų  žino, kad 40 metų S. L. Makaraitis dirbo Lietuvos dizaino institute, dalyvavo visose respublikinėse dizaino parodose. Jam įteikta daugiau negu 50 dizaino autorinių pavyzdžių liudijimų. Jis, darbo draugų pastebėjimu, gerai išmano dizainą ir dailę, „auksarankis kaip reta". Dažnas jo rankose dizaino darbas tampa taikomosios dailės kūriniu.

Su dailės darbais S. L. Makaraitis dalyvauja Pabaltijo respublikų bienalėse, trienalėse, Lietuvos dailininkų kūrybos  parodose, respublikiniuose skulptūros konkursuose (yra pelnęs pirmąją, prizines vietas).

„Dailė, kaip ir dizainas, prasideda nuo pieštuko, kartais mintis nespėja paskui pieštuką, o galutinis rezultatas priklauso nuo sugebėjimo apdoroti medžiagą", - sako S. L. Makaraitis.

Įvairių profesijų žmonių portretų, peizažų kūrime (daugiausia Žemaitijos gamtovaizdžiai) pieštuką neretai pakeičia angliukas, akvarelė, tušas, akrilo dažai... Dauguma apvalios skulptūros figūrinių kompozicijų, reljefų nukalta iš granito arba lieta iš bronzos.

Visuomenei jis ypač gerai žinomas kaip medalių kūrėjas. Jų sukurta arti 100. Prieš keletą metų rašiau, kad didžiuma medalių skirti žymių Lietuvos ir išeivijos kultūros, mokslo ir meno veikėjų atminimui, jų jubiliejams: tapytojams V. Vizgirdai, K. Varneliui, Dizaino instituto įkūrėjui G. Ruzgiui, ilgamečiui Vilniaus dailės instituto dizaino katedros vedėjui, profesoriui F. Daukantui, architektūros hab. daktarui K. Jakovlevui Mateckiui, vyskupui M. Valančiui ir kt. Dabar galima drąsiai teigti, kad dailininkas sukūrė plejadą šalies žurnalistų portretų. S. L. Makaraičio smulkioji plastika liudija gerą medžiagų žinojimą, mokėjimą jas valdyti, varijuoti modeliavimo būdais, faktūromis - nuo griežtai kontūruotų, rupaus paviršiaus plokštumų iki juvelyriško jų niuansavimo, žaismingos linijų grafikos.

 

Rubrika "Kitu kampu" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-30 12:57
 
 

Komentarai (9)

Jūsų el. paštas

Albertas

2013-08-19 11:38

Ačiū visiems, atsiliepusiems į mano straipsnį apie bičiulį ir kolegą L.S. Makaraitį. Tikrai , mano manymu, įdomi mintis įkurti LŽS medalį, kurį, galbūt, galima būtų įteikti išrinktajam Metų žurnalistui ar kitomis progomis. Gal tai sudomins LŽS vadovybę. Dailininkas mielai įmtųsi šio darbo. Taip pat yra pasirengęs sukurti portretinius atminimo ar jubiliejinius medalius ir žurnalistams. Norinčius užsisakyti, prašau paskambinti mano mob.telefonu 8 605 41406 arba parašyti žinutę el.p. albertas.vaidila@gmail.com. Sukūrus daugiau medalių, būtų galima pagalvoti ir apie jų parodą, pvz., Žurnalistų namuose.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Narys

2013-08-16 13:13

Dailininkas galėtų sukurti ir mūsų LŽS medalį. Atrodo, tokio neturime.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2013-08-16 09:13

Gerb. S.Makaraitis yra sukūręs ir įdomių eklibrisų, skirtų žurnalistams. Pati juo mačiau neseniai parodoje. Galėtų autorius ir apie tai parašyti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

DA

2013-08-05 15:58

Stasys Makaraitis galėtų surengti savo parodą Žurnalistų namuose.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Nika

2013-07-27 23:11

Dailininkas Stasys Makaraitis kuklus žmogus, bet jo darbai pranoksta ne vieno išsišokėlio dailininko kūrybą. Sėkmės jam ir geros sveikatos linkiu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

2013-07-27 16:30

Ir aš noriu medalio... Kur tu ,medali mano brangusis...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgita

2013-07-27 09:24

Reikia tik džiaudtis, kad toks žinomas dailininkas atkreipė dėmėsį į žurnalistus.
Tie dailininkai dažniausiai padebesiais skraido

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

D.K.

2013-07-26 09:02

Ar galima pas dailininką užsisakyti medalį sau?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Neturintis

2013-07-25 17:11

Ir aš noriu tokio medalio.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media