2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Klampi demokratijos pergalė

2014-10-16
 
Vytautas Budnikas

Vytautas Budnikas

 

Vytautas Budnikas

Žurnalistas , Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas

Spalio 13 d. Konstitucinis Teismas (KT) patenkino nepartinių piliečių skundą dėl Europos Parlamento rinkimų įstatymo, kurio nuostatos diskriminuoja nepartinius piliečius.

Priminsime, kad pernai grupė piliečių, tarp kurių ir šio straipsnio autorius, dėl to kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą (LVAT). Mat EP rinkimų įstatymu lig šiol buvo leista rinkimuose kelti į Europos Parlamentą ne tik politinių partijų, bet ir nepartinių  piliečių kandidatus. Tačiau pastarieji galėjo tai padaryti tik pasirašę jungtinės veiklos sutartis ir susibūrę į visuomeninį rinkimų komitetą, kurį įregistruoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Bėda ta, kad registruojant tokius komitetus pagal įstatymą, VRK  neleisdavo komitetams turėti jokių pavadinimų, išskyrus raides A, B, C ir t.t.  Politinės partijos savo pavadinimus turi, todėl žmonės gali atskirti, kam ir koks kandidatas atstovauja. Tuo tarpu nepartinių piliečių iškelto kandidato, žmonės negali identifikuoti, nes pastarasis atstovauja komitetui A arba B, todėl nustatyti, kas tai per komitetas ir koks žmonių sambūris jį įsteigė, piliečiai neturi jokios galimybės.

Matydami tokią akivaizdžią skriaudą, nepartiniai piliečiai ir kreipėsi į LVAT, kad pastarasis kreiptųsi į KT, o šis pripažintų tokią rinkimų įstatymo nuostatą prieštaraujančią Konstitucijai.

Šiuo atveju KT nutarimas yra nepalankus politinėms partijoms, nes išplečia nepartinių piliečių galimybes būti išrinktiems į Europos Parlamentą. Tai laikytina nedidele demokratijos pergale. Tačiau analogiška problema žmonių tyko  steigiant  visuomeninius rinkimų komitetus dėl šiuo metu artėjančių rinkimų į savivaldybių tarybas. Todėl būtina  keisti ir  Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą, suteikiant visuomeninių rinkimų komitetams vietoj abėcėlės seka nurodomų raidžių turėti tikruosius komitetų pavadinimus, pagal kuriuos žmonės  galėtų identifikuoti  tuo tikslu kylančias piliečių iniciatyvas.

Šiuo metu LR  Seime jau siūloma daryti tokius pakeitimus, tačiau šie siūlymai vangiai skinasi kelią, nes politinės partijos nėra suinteresuotos, kad valdančiųjų partinių gretas papildytų nepartiniai piliečiai.

KT nutarimą galite perkaityti čia:

http://www.lrkt.lt/dokumentai/2014/2014-10-13_KT45-N13.htm

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-16 15:00
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vai

2014-10-29 09:38

Nežinau kuo čia džiaugtis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media