2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Italų žiniasklaida rodo išskirtinį dėmesį naujam Arūno Matelio filmui

2014-07-20
 
Arūnas Metelis

Arūnas Metelis

 

Į pabaigą artėjant A.Matelio naujo dokumentinio filmo ,,Gladiatoriai. Kita planeta" pirmajam filmavimo etapui neslopsta Italijos žiniasklaidos dėmesys. Kaip juokauja A.Matelis: "nei vienas mano filmas ar jų iškovoti prizai nesukėlė Italijoje tiek susidomėjimo ir dėmesio, kiek ką tik pradėtas naujas darbas".

Pirmojo etapo filmavimai prasidėjo Šiaurės Airijoje kartu su vienu didžiausiu sporto įvykiu dviračių sporto pasaulyje - "Giro d'Italia" lenktynėmis.

 "...Praėjus net 40-imčiai metų po filmo „Žvaigždės ir vandens nešėjai" (angl. „Stars and Watercarriers") pasirodymo, Giro d'Italia didvyriai vėl bus įamžinti kino juostoje filmo  ,,Gladiatoriai. Kita planeta" dėka" - džiaugsmingai rašė vienas iš seniausių Italijos laikraščių ,,Il Gazzettino‘‘.

Originalus filmo sumanymas pasakoti ne apie lyderius, bet apie Gregory - sportininkus neturinčius teisės į asmenines pergales, bet tik pareigą ir pasrinkimą, likimą, misiją aukotis dėl savo komandos lyderių - sudomino skaitomiausius Italijos dienraščius ,,La Repubblica‘‘ bei ,,Corriere della Sera". Sporto žurnalistas Eugenio Capodacqua ,,La Repubblica‘‘ straipsnyje pastebi: ,,Arūnas Matelis daro drąsų statymą - jis pasakos istoriją apie dviratininkus paliktus šešėlyje, o ne apie laimėtojus".

Garsus žurnalistas Battistini Francesco populiariausiame vakariniame dienraštyje ,,Corriere della Sera‘‘ savo straipsnyje-esė  cituoja režisieriaus Arūno Matelio požiūrį apie dviratininkus - didvyrius: ,,Sporte, kaip ir gyvenime: 99 procentai vertingų žmonijos nuopelnų nematomi. Nė vienas čempionas netaps didvyriu, jeigu jam niekas nepadės. Vienos komandos dviratininkai yra tarsi paslaptingi ir nepažįstami vienuoliai, susirinkę vienuolyno kieme: kad daina suskambėtų, jie visi turi dainuoti kartu".

,,Corriere della Sera‘‘ straipsnis poetiškai supažindina italus su naujuoju Arūno Matelio filmu ir jo idėja nušviesti dar nematytą dviračių sporto pusę bei fokusuotis ne ties tais dviratininkais, kurie finišą pasiekia pirmieji, bet atkreipti dėmesį į tuos, kurie nugali kovą prieš sudėtingas sąlygas, nuovargį ar net lūžusius kaulus vien tam, kad padėtų savo komandų lyderiams užlipti ant podiumo.

Filmą ,,Gladiatoriai. Kita planeta" kuria septynios šalys: Lietuva, Italija, Airija, Šiaurės Airija, Šveicarija, Belgija, Latvija, pagrindinis filmo prodiuseris ir režisierius - Arūnas Matelis. Dalindamasis įspūdžiais iš pirmojo filmavimo etapo režisierius teigė: ,,...tai yra  sudėtingiausias ir rizikingiausias Europos dokumentinio kino projektas - 40 metų nė vienas režisierius neturėjo teisės su savo filmavimo grupėmis fiksuoti lenktynių iš "vidaus", pradžioje atrodė, kad trijų filmavimo grupių bus netgi per daug,  bet sudėtinguose filmavimuose neužtekdavo net 7, nes to kas vyksta pakartoti nebeįmanoma, tekdavo daug kur rizikuoti ir prisiimti didesnę finansinę riziką nei planuota. Galima tik įsivaizduoti kokių krūvių fone vyksta sportinis gyvenimas, vien mes net tris kartus buvom priversti keisti filmavimo motociklus, kurie įkalnėse neatlaikė tų krūvių, kuriuos įveikdavo sportininkai." Pirmąjį filmavimo mėnesį tarptautinei filmavimo grupei teko rimti išbandymai: darbas beveik  mėnesį be poilsio dienų, labai rizikingmis sąlygomis, o be kūrybos ir filmavimo dar laukė kasdieninės 6-8 valandų kelionės nuo vienos filmavimo vietos iki kitos.

Paramą Arūno Matelio kuriamai dokumentinei juostai teikia keturių šalių kino institucijos (taip pat ir Lietuvos kino centras, pirmasis patikėjęs filmo idėja ir tuo paskatinęs prisijungti kitas šalis), norą šią istoriją transliuoti jau pareiškė net penkių Europos valstybių televizijos kanalai,  taip pat ir  "Lietuvos ryto" televizija.

Nors filmo "Gladiatoriai. Kita planeta" fone sportas, bet filmas pasakos apie žmogaus kūno bei sielos trapumą  ir stiprybę tuo pat metu.

Arūnas Matelis Vilniaus Universitete studijavo matematiką, vėliau baigė Lietuvos Muzikos Akademiją. 1992 metais įkūrė vieną pirmųjų nepriklausomo kino kompanijų Lietuvoje - „Nominum", kuri savo dėmesį skiria kino filmų bei naujų ir interaktyvių media kūrimui, bei kino sklaidos projektams.

Arūnas Matelis pirmasis Rytų ir Centrinės Europos režisierius, įvertintas (2007 m. už filmą „Prieš Parskrendant į Žemę") vienu iš svarbiausių kino prizų pasaulyje - Amerikos Kino režisierių Gildijos apdovanojimu „Už išskirtinius nuopelnus režisūrai", o jo filmas „Prieš parskrendant į Žemę" pripažintas geriausiu metų dokumentiniu filmu pasaulyje. Tai vienas iš nedaugelio dokumentinių filmų, laimėjęs net keliolika apdovanojimų, tame tarpe ir vienus svarbiausių Europoje - Amsterdamo tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Sidabrinio vilko" ir Leipcigo tarptautinio festivalio „Auksinio balandžio" pagrindinius prizus, o Europos Kino Akademija jį nominavo „Europiniam Oskarui" dar prieš jo pirmąjį rodymą. Šis filmas ne tik buvo įvertintas daugeliu prizų, bet ir inicijavo daugybę labdaros akcijų pasaulyje.

Pirmasis Arūno filmas „Dešimt minučių prieš Ikaro skrydį" (1990) pelnė daugybę apdovanojimų ir kritikų buvo įvardintas, kaip naujosios Lietuvos kino kūrėjų kartos manifestas. Po 15 metų filmas Kanų kino festivalyje buvo „prikeltas " antram gyvenimui. Kanų festivalio programos „Kritikų savaitė" išrinktas tarp 6 svarbiausių Rytų ir Centrinės Europos filmų sukurtų per paskutinius penkiolika metų ir pradėjo savo naują turą po pasaulinius kino festivalius

 Kitas dokumentinis jo filmas „Skrydis per Lietuvos arba 510 sekundžių tylos" (rež. kartu su A.Stoniu) pelnė pirmąjį „Platininį" apdovanojimą Lietuvoje už geriausius filmo pardavimo rezultatus DVD ir VHS formatu Lietuvoje palenkdamas pagrindinę Europos ir JAV kino produkciją.

 Arūno Matelio režisuoti filmai buvo apdovanoti bei parodyti daugelyje pasaulinio masto kino festivalių, kaip antai: Kanų, Roterdamo, Torino, San Paulo, Oberhauzeno, Amsterdamo/ IDFA, Leipcigo, Maskvos ir kt. A. Matelio filmų retrospektyvos buvo surengtos daugelyje svarbiausių dokumentinio kino festivalių Europoje kaip Amsterdamo, Leipcigo, Linz ir kt. Studijoje Nominum jam prodiusuojant filmus kūrė tokie Lietuvos kino profesionalai, kaip: Henrikas Šablevičius, Audrius Stonys, Vytautas V. Lansbergis, Romas Lileikis, Domantas Vildžiūnas ir kt.

 Arūnas Matelis yra Europos Kino Akademijos narys su balso teise, pelnęs Nacionalinę meno ir kultūros premiją, o taip pat Tapatybės LT nugalėtojas, Lietuvos Kinematografininkų sąjungos dokumentinininkų gildijos patikėtinis bei Nepriklausomos Užupio Respublikos Kraustymosi ministras, LR Prezidento apdovanotas  Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. Taip pat, du kartus Lietuvos kinematografininkų sąjungos premijos laureatas, „PIN" Pasaulinės meno ir išradėjų organizacijos pagrindinio apdovanojimo - „Aukso Žvaigždės" už kūrybą laureatas, Nacionalinė pažangos premijos nominantas, Europos sąjungos dialogo metų Nacionalinis ambasadorius (2008), LNK „Gerumo Sparno" laureatas.

Apdovanojimai: Amerikos Režisierių Gildijos už pasiekimus dokumentiniame kine, Europos Kino Akademijos nominacija dokumentikos kategorijoje (Europinis „Oskaras"), pagrindinis prizas Auksinis Balandis Leipcige (Vokietija), pagrindinis prizas „sidabrinis Vilkas" Amsterdame IDFA (Olandija), pagrindinis prizas „Documenta Madrid" (Ispanija), pagrindinis prizas „Didysis Antspaudas" „Zagreb DOX" (Kroatija), Grand Prix - Piarnu (Estija), pagrindinis prizas Oberhauzene (Vokietija), specialūs prizai JAV - Bruklino, „Silverdocs" festivaliuose, Bornholme (Danija) ir kt. filmų festivaliuose.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-20 10:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media