2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Gerimantas Statinis: „Ožkos palydoviniai metai‘14”

2015-01-05
 
 

Gerimantas Statinis 

 

Kuomet žemė apsisuka aplink saulę ir ateina gruodis, LŽS Kelionių ir pramogų klubas tradiciškai renkasi į metų sueigą, kaskart ją pavadindamas skirtingais pavadinimais, kad ji išsiskirtų. Pagal kinų horoskopą atkeliavo Ožkos metai, o prabėgusieji Lietuvai buvo svarbūs, nes tapome kosmine valstybe ir paleidome net du, batų dėžės dydžio palydovus, todėl sueiga buvo pavadinta „Ožkos palydoviniai  metai". 2014-12-13 klubo nariai jų draugai ir bendražygiai rinkosi į Alantos dvaro rūmus. 

 

    Keliautojai būtų tik pramogautojai, jeigu neaplankytų įdomių objektų pakeliui į Alantą. Po vidurdienio didžioji išvykos dalyvių dalis atvažiavo į Molėtų rajoną, Videniškius, kur Šv. Lauryno  bažnyčioje, po mišių klebonas mons. Kęstutis Kazlauskas aprodė įdomiausius meno objektus, požemius su didikų Giedraičių palaikais. Molėtų krašto muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė pasakojo apie vienuolyno istoriją ir perspektyvas, o taip pat palydėjo į Baltadvario įtvirtintą dvarvietę. Tai labai įdomi, nedaug kam žinoma vieta, todėl klubo nariai nutarę ją aplankyti.

 

      Bastioninės pilies ir dvaro palivarko griuvėsiai stūkso Siesarties  upės gražioje kilpoje.  Dvaras, vadintas Mūriniais Videniškiais, švedų meistrų įtvirtintas iki 1585 m. Giedraičių lėšomis. Buvo Lietuvos vidurinės dalies gynybinės sistemos dalis, saugojo senąjį kelią Vilnius - Ryga. Pilį sudarė pylimais apjuosti du dviejų aukštų mūriniai pastatai su vartais ir požeminiais sandėliais, mediniai gyvenamieji ir ūkiniai pastatai. XVII amžiaus pradžioje į šiaurę nuo pilies pastatyti dvaro rūmai ir įkurtas renesansinis sodas. Nuo XVII amžiaus vidurio pilis prarado gynybinę paskirtį.

 

       Liesėnų piliakalnis, nuo kurio matosi Videniškių ir Molėtų bažnyčios bokštai kvietė užkopti keliautojus ir minutėlei apsidairyti po gražų Molėtų kraštą. Mindūnuose laukė net triguba informacijos dozė: Antano Truskausko gamtos ir medžioklės muziejus su muzika bei gardžia žuviene ; amatų centras ir Ežerų žvejybos muziejus su vedėja Alfreda Petrauskienė priešakyje. Valandą vėluodami, tačiau pamatę viso pasaulio  medžioklės trofėjų kolekciją, sueigos dalyviai pasiekė  Molėtų raj. Alantos dvaro rūmus Naujasodyje.

 

       Buvo pagerbta Kelionių ir pramogų klubo vėliava, giedamas klubo himnas apie tai, kad miškuose Labanoro rudenį, ant laužo riebią avį skrudinam, jog keliam vyno taurę sklidiną, kelionės iš miegų pabudiną! Buvo apdovanoti aktyviausi klubo nariai ir bendražygiai - kolegos, fotografo ir menininko Zino Kazėno darbais. Buvo pristatyta Alantos seniūno Aidono Užubalio ir klubietės Kristinos Stalnionytės žygis su žemaitukais ir karietomis

ekspedicija „Pašto kelias". Gintaras Labutis organizavo Kristijono Donelaičio „Metų" skaitymą 7 kalbomis. Naujų klubo narių: Giedrės Daugirdaitės-Goštautienės, Edmundo Ganusausko, Loretos Jastramskienės ir Arkadijaus Vinokuro krikštynomis rūpinosi krikštatėvis Justinas Lingys.

 

      „Kazys Pakštas" pristatymą padarė Lietuvos geografų draugijos viceprezidentė Genovaitė Kynė ir Baltoskandijos akademijos direktorius Arūnas Bliūdžius. Vėliau Dainius Kinderis pristatė būsimos ekspedicijos „Belizas'15 K.Pakšto „Dausuva" maršrutą. Arklio metų palydos vyko degustuojant troškinį su arkliena, kurį paruošė Arūnas Marcinkevičius. Improvizacija - vaidinimas „Ožkos palydoviniai metai" kurį režisavo Miglė Greičiuvienė ir Gintaras Labutis vyko labai spontaniškai ir kūrybingai. Vėliau sueigą aplankė tikras Kalėdų Senis, suteikęs džiaugsmo ne tik vaikams, bet ir senjorams. Tikro garso koncerto metu Vladimir Školnyj (trimitas) ir Linas Klebauskas (saksofonas) klubiečiams leido pakeliauti po platųjį šokių pasaulį, neaplenkiant nei salsos, nei lambados. 

 

       Sekmadienį buvo valgoma „Statinienės kopūstienė", apsilankyta svečiuose pas Alantos svetingą seniūną Aidoną Užubalį ir apžiūrėta žemaitukų bei Šetlando ponių kaimenė. Po to, beliko tik metas keliauti namo ir ... gražūs sueigos prisiminimai. Tai kas informatyvu, turi būti ir atraktyvu.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-05 18:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media