2024 m. balandžio 17 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Kolega Apolinaras Juodpusis: Apie plunksnos brolius ir seseris

2015-11-16
 
Apolinaras Juodpusis

Apolinaras Juodpusis

 

                                                                                                                    Apolinaras Juodpusis

 

Apie plunksnos brolius ir seseris

 

 

      Nežinau, ar tik man, Viekšnių vidurinės mokyklos (dabar gimnazijos) auklėtiniui, taip atrodo, bet mintyse užčiuopiu reiškinių ir faktų, kad viekšniškiai - kokias specialybes jie bebūtų pasirinkę - talentą ir pomėgį rašyti neabejotinai turi ar turėjo, tad šiuokart ir noriu prisiminti nemažą būrį kraštiečių, kuriems rašymas, žodinė kūryba yra tarsi antroji (o gal net pati pirmoji!) profesija.

      Prieš tai norėčiau prisiminti ir tuo prisiminimu pagerbti lietuvių kalbos ir literatūros mokytojus, kurie įvairiu metu moksleiviams skiepijo meilę gimtajai kalbai, rašybai, ugdė mumyse pirmuosius kūrybos pradmenis.

      Buvo neseniai nutolęs rūstus pokaris. Rajoninis laikraštis (kuriame tik po dvidešimtmečio pats pradėjau dirbti), suprantama, neturėjo nė vieno profesionalaus žurnalisto, o pirmoji redaktorė buvo net be vidurinio išsilavinimo ir dar ne lietuvė - buvusi pogrindininkė Cipa Racinaitė. Tad galime įsivaizduoti, kokia kalba šiuolaikinės kokybės požiūriu laikraščio puslapiuose vyravo. Užtat, pamenu, mokyklos direktorius kartu ir lietuvių kalbos mokytojas Domininkas Vaičius mums, mokinukams paaugliams, ir draugiškai patardavo, ir perspėdavo neskaityti tos anuometinės „Pergalės vėliavos".

      Sveikas, racionalus požiūris į gimtąją kalbą tradiciškai buvo atkeliavęs iš ankstesniųjų metų, bet ir vėliau mokykloje pamenu daug lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų, didžia dalimi prisidėjusių, kad viekšniškiai moksleiviai nepaliktų mokyklos kaip mažaraščiai gimtosios kalbos požiūriu. Nebeišvardinsiu visų mokytojų lituanistų, sustosiu tik ties dviem, deja, jau Amžinybėn išėjusiais. Mokytojas Stasys Ablingis, pats būdamas gabus literatas, pamokose ir individualiai ugdė bei skatino daugelį auklėtinių pamėgti žodinę kūrybą. Mokytoja Stasė Venslovaitė, buvusi ir mūsų klasės auklėtoja, pamenu, pamokose  mus mokydavo analizuoti literatūrinius kūrinius, suprasti veikėjų charakterius, dialogų svarbą ir t.t.

      Toji gera lietuvių kalbos ir literatūros pamokų tradicija, kaip minėjau, buvo atėjusi iš ankstyvojo tarpukario, dar nuo Viekšnių progimnazijos laikų, o vėlesniuoju laiku toliau plėtojosi. Kitaip ar dabar turėtume pluoštus buvusių mokyklos auklėtinių Leono Virkučio, Zofijos Aleksandravičiūtės-Navickienės ir kitų kadaise taip kruopščiai užrašytų prisiminimų apie Viekšnius ir viekšniškius?!

      Įdomu tai, kad nemažas būrys buvusių mūsų mokyklos auklėtinių, pasirinkusių teisininko, istoriko, muziko ar kurią kitą specialybę, išsaugojo mokykloje užgimusį pomėgį rašyti. Kalbininkas Albertas Ružė - humanitarinių mokslų daktaras, docentas, knygų, mokslinių straipsnių autorius ir bendraautoris; teisininkas Vladislovas Burbulis ilgainiui tapo plačiai žinomu žurnalistu tarptautininku; garsus Lietuvos teisininkas ir  advokatas Kęstutis Lipeika, remdamasis bylų medžiaga ir advokato patirtimi, šūsnis rašinių yra sukūręs ir publikavęs, dar turbūt tiek glūdi jo archyve; istorijos mokytojas Juozas Elekšis šiandien garsėja savo sukurtų dainų bei giesmių tekstais, išleido arti dvidešimties knygų; teisininkas Rimantas Žilevičius savo knyga „Ožkelė giedojo gluosnyje" (2011 m.) ir žaviais publicistiniais rašiniais atsiskleidė kaip gabus vaizdingo žodžio meistras. O ką jau kalbėti apie Juozą Erlicką - taip pat viekšniškį, rašytoją, poetą, publicistą, Lietuvos nacionalinės literatūros ir meno premijos laureatą !

      Būsiu nekuklus - mano brolis muzikologas Vaclovas yra parašęs ir publikavęs ne vieną šimtą straipsnių, apybraižų, radijo laidų apie Lietuvos muzikinę kultūrą, dabar baigia parengti trečią knygą iš savojo tritomio „Tai buvo...", triūsia prie kitų tekstų. Taip pat čia dar būtina prisiminti ir kitus viekšniškius - žurnalistę Gražiną Biržietytę-Kriščiukaitienę, nusipelniusį kraštotyrininką Bronislovą Kerį, vėlgi žurnalistę Bernardą Steponavičiūtę-Plastininą, anuometinėje „Pergalės vėliavoje" dirbusią Stasę Ivaškevičiūtę-Stelingienę, literatę Liudą Vasičevą, keliautoją, fotografą, poetą Paulių Normantą ir daug daug kitų plunksnos brolių ir sesių.

      Grįžtu į savo klasę ir vėl prisimenu buvusią auklėtoją Stasę Venslovaitę. Tai turbūt didžiausias Jos, šviesios asmenybės, nuopelnas, kad Stasys Keinys - kalbininkas, redaktorius, humanitarinių mokslų daktaras, parengęs spaudai daugiau kaip 500 straipsnių terminologijos, kalbos vartosenos ir norminimo temomis; kad Valerija Gežinytė-Lėgaudienė - nusipelniusi mokytoja lituanistė, paskelbusi daug prozos ir poezijos kūrinių, S. Niūniavaitės premijos laureatė; kad mano suolo draugas Aleksandras Žvirzdinas, Vilniaus universitete baigęs lituanistikos mokslus, daugelį metų dirbo žurnalo „Mokslas ir technika" redaktoriumi; kad Algimantas Šarkis po žurnalistikos studijų visą savo gyvenimą paaukojo spaudai. Turbūt ne per klaidą ir šių eilučių autorius atsidūrė „toje galeroje" - žurnalistikoje.

      Šiandien daug kalbama, ginčijamasi apie dabartinės lietuvių kalbos būklę, jos vystymosi perspektyvas, ir kartais sunku suprasti, kas teisus. O kai girdi itin prastai lietuviškai kalbančius „šnekorius", kai daugelis net aukštuosius mokslus baigę ir save inteligentais, net elitu laikantys nemoka sklandžiai dėstyti minčių, prisimenu literatės ir režisierės Stasės Niūniavaitės kadaise išsakytus skausmingus žodžius: „Aš tik žinau viena: kas bevaldytų Lietuvą, o žemė, upeliai, kalneliai, gojai liks tie patys - jų nesurusins, nesuvokietins... Bet žmonės! Ar bekalbės lietuviškai po šimto metų?" Taigi dabar ar tik ... „nesuanglėsime" ?!  

Rubrika Kitu kampu yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

  

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-01-03 14:16
 
 

Komentarai (137)

Jūsų el. paštas

Raminta Kazragiene

2023-11-02 15:22

Mano vardas Raminta Kazragienė. Aš išgyvenau sunkius laikus su skirtingais vyrais, atradęs tikrąją meilę ir nuoširdų priėmimą, kol sutikau savo vyrą, kuris atėjo į mano gyvenimą ir mylėjo mane žodžiais. Kartu gyvenome 2 metus ir buvome laimingi, kol kilo per daug ginčų ir išsiskyrėme. Maniau, kad galėčiau judėti toliau, bet supratau, kad esu jį labai įsimylėjęs ir man reikalingas amžinai. Neturėjau kitos išeities, kaip tik ieškoti pagalbos, todėl susisiekiau su daktaru Isikolo, žinodamas, kaip jis galėjo padėti kitiems. Jis skyrė man savo dėmesį ir padarė viską, kad mus vėl sutaikytų, o po 48 valandų rezultatas pasireiškė, jis grįžo pas mane ir mes vėl susitarėme. Dabar meilė ir laimė sugrįžo ir galiu pasakyti tik tiek, kad aš tikrai vertinu daktarą Isikolo už nesavanaudišką pagalbą man ir kitiems. Jo el. pašto adresas: isikolosolutionhome@gmail.com Taip pat galite jį naudoti WhatsApp telefonu 2348133261196

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Imelda Diamante

2023-10-26 22:10

Džiaugiuosi, kaip patikėjau labai sąžiningam vyrui, kuris po beveik metų išsiskyrimo sugrąžins mano buvusį vyrą. Prieš susitikdamas su gydytoju Ilekhojie, ieškojau daugybės svetainių, ieškodamas būdų, kaip susigrąžinti savo buvusį vyrą po to, kai jis be jokios priežasties paprašė skirtis. Buvau sugniuždyta, bet daktaras Ilekhojie suteikė man vilties ir patikinimo, kad jis bus sugrąžintas pas mane. Po susitaikymo burtažodžio mano vyras paskambino po dviejų dienų ir paprašė grįžti namo pas mane ir mūsų keturis vaikus. Kitą dieną jis grįžo namo ir aš labai džiaugiuosi vėl su juo susitikęs. Naudoju šias priemones, kad įvertinčiau daktarą Ilekhojie už tai, ką jis padarė dėl manęs, taip pat padėjo daugeliui kitų žmonių. Palieku jo kontaktą, kad galėtumėte su juo susisiekti, jei turite panašių problemų. Whatsapp / Telegram 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Gabija Egidijus

2023-10-26 15:14

KADA TRAŽITE POUZDANOG BACAČA ČARONICA KOJI ĆE VAM POMOĆI VRATITI BIVŠEG, KONTAKTIRAJTE DR. ISIKOLO.
Dobar dan svima, ja sam Gabija Egidijus. Bilo mi je jako teško kad me dečko ostavio zbog druge dame. Bila sam emocionalno slomljena i nisam znala što učiniti da ga vratim. Mjesecima sam bila u nevolji i tražila pomoć odasvud dok nisam saznala za DR. ISIKOLO. Kontaktirao sam ga i objasnio mu svoje probleme. Bio mi je voljan pomoći i poticati me da se pridržavam procedura kako bi mogao obnoviti ljubav između mene i mog čovjeka i također osigurati da se oboje ponovno vratimo jedno drugome. Ispunio sam sve uvjete i on je odradio svoj posao. Nakon 48 sati, dobila sam poruku od dečka u kojoj traži spoj kako bismo riješili stvari. Sada smo opet zajedno i to zahvaljujući DR. ISIKOLU. On vam također može pomoći ako ste voljni vjerovati i ostati puni nade. Samo mu pošaljite e-poruku putem: isikolosolutionhome@gmail.com Možete mu poslati i WhatsApp na 2348133261196.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Benjamin Claude

2023-10-23 19:17

Esu čia, kad visus apšviesčiau apie gerus daktaro Ilekhojie darbus. Aš ir mano buvusi žmona jau 2 metus turėjome problemų ir bandėme konsultuotis ir kalbėtis su savo tėvais, bet niekas nepadėjo. Mes kovojame dėl visko ir išsiskyrimas buvo neišvengiamas, kol nepamačiau daktaro Ilekhojie apžvalgos. Susisiekiau su juo ir informavau apie savo būklę. Jis pažadėjo atlikti susitaikymo ritualą, kuris užtikrins, kad tarp manęs ir žmonos atkurtas ryšys. Jau praėjo savaitė, kai kreipiausi į jo pagalbą, o mano ir žmonos reikalai pradeda gerėti. Vėl pradėjome gyventi tame pačiame miegamajame ir abu informavome savo advokatus, kad atidėtų skyrybų planus. Dabar esu toks laimingas, kad vėl galiu džiaugtis savo žmona. Susisiekite su gydytoju Ilekhojie, jei turite problemų santuokoje. El. paštas: gethelp05@gmail.com arba WhatsApp/Telegram 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Masha Kirk

2023-10-19 13:30

Gydytojas man skyrė įvairių vaistų gydymui. Nepaisant apsilankymo pas kelis gydytojus, mano sveikata nepagerėjo, nes jie galėjo pasakyti ir pasiūlyti tik operaciją. Būdamas pasidavimo slenksčio, nuėjau į internetą, kad paieškočiau bent gydymo. Bet vietoj to radau vaistą. Internete perskaičiau moters, kuri sirgo fibroma, liudijimą. Ji pasidalijo gydytojo Ilekhojie el. pašto adresu, kuris aprūpino ją žolelėmis ir valymu. Trumpai tariant, aš vartoju vaistažoles jau 3 savaites ir, laimei, po to, kai išgėriau, viskas buvo gerai. Norėčiau pasakyti, kad tuo viskas ir baigėsi, nes nuo to laiko neturėjau jokių simptomų.
Nekelkite sau didesnio pavojaus, naudokite specialiai dr Ilekhojie pagamintą vaistažolių preparatą. Jei susidomėjote, susisiekite su juo el. paštu gethelp05@gmail.com ir Telegram arba Whatsapp 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Angelina Brooks

2023-10-16 14:39

Mačiau nuostabų Helmos liudijimą susitaikymo puslapyje apie gerus daktaro Ilechodžie darbus. Niekada netikėjau, nes apie tokį stebuklą dar nebuvau nieko girdėjęs. Niekas nebūtų galėjęs manęs tuo įtikinti tol, kol daktaras Ilechojie nepadarė nuostabaus darbo už mane, atkūrusį mano iširusią santuoką po šešių mėnesių išsiskyrimo. Buvau tikrai šokiruota, kai mano vyras atsiklaupė prašydamas atleidimo, kad priimtu jį atgal. Man tikrai trūksta žodžių, kad parodyčiau savo dėkingumą daktarui Ilekhojie už tai, ką jis padarė dėl manęs ir visos mano šeimos. Esame laimingi kartu ir mano namuose tvyro ramybė. Visa tai įmanoma dėl jo susitaikymo burtažodžio. Susisiekite su juo dabar dėl bet kokios jums reikalingos pagalbos per Whatsapp / skambinkite / viber: 2348147400259

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Marie Fritz

2023-10-10 22:24

Iki šiol negaliu jums padėkoti pakankamai galingam daktarui Ilekhojie. Mano vyras išvyko pas jaunesnę moterį, nes aš negalėjau pagimdyti dėl PCOS. Buvau toks sugniuždytas ir net bandžiau atimti gyvybę. Mano draugas papasakojo apie daktarą Ilekhojie, kuris padėjo atkurti jos iširusią santuoką. Aš taip pat prisijungiau prie interneto ir daugiau tyrinėjau jį, ir jis man pasakė, kad visi mano rūpesčiai bus išspręsti ir mano vyras grįš namo. Jis man pasakė sumą, kurios man reikėjo, kad galėčiau aprūpinti darbą ir, skirtingai nei kiti, aš jam siunčiau pinigus tik vieną kartą. Lygiai po 48 valandų mano vyras, kurio nemačiau beveik metus, pasirodė prie mano durų laiptelio ir apsiverkė. Buvau sukrėstas, bet taip nutiks daktaras Ilekhojie. Viskas tuo nesibaigė, aš didžiuojuosi galėdamas pasakyti, kad esu 3 mėnesius nėščia dėl žolelių, kurias gydytojas Ilekhojie atsiuntė padėti man pastoti. Džiaugiuosi galėdamas pasidalinti savo istorija apie daktarą Ilekhojie ir jo kontaktą... WhatsApp jam: 234

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Loana Alin

2023-10-03 22:00

Mano vyras pradėjo geriau su manimi elgtis, ir tai buvo mūsų abiejų gijimo procesas. Beveik 2 metus trukęs košmaras pagaliau baigėsi. Atrodo, kad mes įsimylėjome iš naujo! Mes abu atidėjome praeitį ir bandome judėti į priekį – ir pirmą kartą per ilgą laiką ateitis atrodo daug šviesesnė. Negaliu žodžiais apsakyti, koks dėkingas esu daktarui Ilekhojie! Atrodo, kad pagaliau iš naujo atradome tuos vienas kito dalykus, dėl kurių pirmiausia įsimylėjome. Visas nerimas ir stresas tiesiog išnyko. Ačiū, daktare Ilekhojie, kad išgelbėjote mano iširusią santuoką. Aš ir mano vyras vėl gyvename laimingai. Viskas dėka Ilekhojie. Susisiekite su juo, kad atkurtumėte santuoką El. paštas: gethelp05@gmail.com arba Whatsapp 2348147400259)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ana Noreika

2023-09-28 13:50

AČIŪ, DR. ISIKOLO, ATVEJAME Į MANO GELBĖJIMĄ BALJiausiomis mano akimirkomis.
Mano vardas yra Ana Noreika, o su vyru pastaruosius 6 mėnesius kovojome su santuokos problemomis ir mažai žinojome, kad mūsų kada nors kilusių problemų smegenys yra šeima. Problemos paaštrėjo ir galiausiai jis išsikraustė iš namų. Buvau viena su dukra ir gyvenimas buvo apgailėtinas be jo šalia. Aš padariau viską, ką galėjau, kad baigčiau problemas, bet nesėkmingai. Taigi turėjau kreiptis pagalbos, dėl kurios susisiekiau su DR ISIKOLO. Kaip visada norėjau, jis išgirdo mano verksmą ir atėjo man į pagalbą. Jis išsprendė mūsų turėtas problemas, mes su vyru grįžome kartu ir vis dar stebiuosi, kai per 2 dienas gaunu rezultatą, kaip jis žadėjo. Jei turite problemų su savo partneriu, susisiekite su juo dabar ir jis taip pat jūsų nenuvils, nes yra patikimas ir patikimas. parašykite jam: isikolosolutionhome@gmail.com arba per WhatsApp: 2348133261196

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ivana Mackerel

2023-09-27 03:22

Su vyru neseniai išsiskyrėme. Mes susituokę jau šešerius metus ir tai buvo visokeriopai įžeidžiantys santykiai. Noriu išsiaiškinti save ir išspręsti savo problemas, kad galėčiau būti puiki mama ir žmona, bet manau, kad tai yra laiko švaistymas bandant sutvarkyti savo santuoką, nes ji iširo, esu emociškai išsekusi ir tiesiog noriu sutelkti dėmesį į mano vaikus. Ir jaučiu, kad nesąžininga bandyti taisyti tai, dėl ko aš vienintelis dedu pastangų. Aš pasimetęs. Tai buvo mano sprendimai, kol aptikau straipsnį tinklaraštyje apie tai, kaip daktaras Ilekhojie padėjo daugeliui žmonių atkurti iširusias santuokas / santykius. Greitai susisiekiau su juo, ir jis man pasakė, ką turėčiau daryti, ir aš tuoj pat tai padariau. Per 3 dienas grįžo mano vyras, o didžiausias dalykas yra tai, kad mano vyras visiškai pasikeitė, nebeprievartauja ir neįžeidžia. Šiandien jis tapo mylinčiu ir rūpestingu vyru. Labai rekomenduoju bet kam susisiekti su Dr Ilekhojie el. paštu: {gethelp05@gmail.com}

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media