2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Vytautas Leščinskas. Pamąstymai apie Lukiškių aikštę: lengvabūdiškumas ar sąmoninga apgaulė?

2017-11-29
 
Lukiškių aikštė dabar

Lukiškių aikštė dabar

 

Vytautas Leščinskas

LŽS narys

Apie kokią „partizanų kalvelę" Lukiškių aikštėje galima kalbėti, kai prie tos pagal „laimėjusį" projektą planuojamos kalvos tik prišlieta keista tvora? Juk čia visiškai nieko partizaniška nebus: nei jokių partizanų pavardžių, nei bent žodžiu užsiminta apie miško brolių kovas ir likimus. Nieko. Trumpai sakant, šio projekto reikia atsisakyti. Nes tai ne joks memorialas. Geriausiu atveju - primityvi „instaliacija" be jokio turinio. Tiesiog visai neblogai sutvarkytos aikštės tyčinis sudarkymas, rafinuotas vandalizmas. 

Kita vertus, taip pat neaišku, ar kas nors iš mūsiškių skulptorių įstengtų deramai pavaizduoti Vytį. Juk, kaip galima spręsti iš įvairių pavyzdžių, niekam nepavyksta sukurti gerą žirgo skulptūrą. O ant kokio kuino užsodinti kilnų raitelį būtų tiesiog donkichotiškas triukas.

Tačiau vien žmogaus ant pjedestalo figūrą normaliai sukurti, jo veido, figūros panašumą į originalą išgauti - tokių menininkų, matyt, atsirastų. Turime pavyzdžių. Štai kad ir „Tautiškos giesmės" autoriaus paminklas Vinco Kudirkos aikštėje. Atrodo neblogai. O garsiojo dainininko Kipro Petrausko kukli figūra Operos ir baleto teatro skverelyje? Ji atrodo ne tik neblogai, bet net gerai. Tiesa, sukurta praėjusiame tūkstantmetyje (regis, 1973 m.). Tačiau tradicija nenutrūko, ją perėmė vėlesnių kartų skulptoriai.

Tad dabartinėje, jau parengtoje paminklui Lukiškių aikštės vietoje geriausiai tiktų pastatyti paminklą vienam iš pačių iškiliausių partizanų vadų Adolfui Ramanauskui-Vanagui. Tuo labiau, kad 2018-ieji paskelbti šio įžymaus kovotojo už Lietuvos laisvę metais.

Tai ir būtų tikras, o ne vien kažkieno minty užslėptas, tariamas visų partizanų pagerbimas, suprantamas ne tik pačiam projekto autoriui ar vertinimo komisijai, bet ir kiekvienam žmogui.

O netoliese paminklo galėtų būti pastatytas nedidelis Vyčio kryžiaus formos pastatas, kurio kiekvienoje iš keturių nišų (šoninių atšakų) įrengtos ekspozicijos, skirtos: LDK istorijai; Lietuvos Respublikos savanoriams kūrėjams (1918-1923); 1941 m. Birželio sukilimui; Lietuvos partizanų kovoms (1944-1954).

Pastato stogas - ryškiai baltas (o gal ir su aukso spalvos kraštų apvadais), kad būtų gerai pastebimas iš oro bei iš Vilniaus miesto aukštų statinių.

Argi tai utopija? Tereikia noro (kitaip sakant, politinės valios). Bet pirmiausia - išdrįsti pripažinti, kad dabartinis sprendimas (kalva su nebylia tvora) yra klaida.

Ir daugiau - jokių konkursų, jokių naujų (ar senųjų) vertinimo komisijų bei balsavimų. Iniciatyvos turėtų imtis Seimas, kuris griežtai įpareigotų Vyriausybę, pasitelkus kompetentingus specialistus, tiesiog nustatyti reikalavimus, pagal kuriuos ir būtų įgyvendintas naujasis projektas. Ir tik tokiu atveju skirti reikalingų lėšų.

Kitaip - vel prasidėtų begaliniai ginčiai, toliau būtų malama tuščiomis girnomis.

 

Rubrika Kitu kampu yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-01 12:28
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

qwx

2017-12-01 17:03

Po galais, neabsoliutinkime partizanų temos, ji tik dalis mūsų istorijos. O kad "pušinėjame" ar "grybaujame" ieškodami Lukiškių aikštės simbolio, rodo visišką mūsų politikų, menininkų, apskritai visuomenės kūrybiškumo aklavietę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

istorikas

2017-12-01 11:53

Kaunas parodys mums pavyzdį, kaip reikia gerbti Laisvės kovas. Tai ne tik partizanų, bet ir tų, kurie nesulaukė Vasario 16-osios nuopelnas. Žmonės ir daiktai mirštai, kai mes juos užmirštame.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

skaitytoja

2017-11-30 21:42

Pritariu Jūsų mintims visu šimtu procentų. Manau, kad reikėjo kovoti pačiame pirmame etape, kad į komisijos sudėtį pagal patvirtintas proporcijas patektų ir medijų žmonės, ir istorikai, ir kovų už Tėvynės laisvę dalyviai.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media