2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Kiek Lietuvai reikia vilkų?

2019-01-23
 
Vilkas

Vilkas

Dainius Ručinskas
LŽS narys

 

Plėšriųju pilkių apskaita šlubuoja: vienas vilkas, du vilkai... tūkstantis?
Prisipažinkime, kad dar Lietuvoje ne visuomet pasiseka ramiai, mandagiai padiskutuoti vienu ar kitu klausimu. Antai, šnekant apie vilkus, vieni šaukia, kad tų plėšrūnų mūsų šalyje dar per mažai, kiti - kad jau priviso per daug.
Buvusio Aplinkos ministro teigimu, 2015 metais jų skaičius siekia 399. Po to trejus metus vilkų apskaita nebuvo vykdoma, nes kol kas nėra parengta tinkama metodika.
Dabartiniu metu šalyje vilkų su prieaugliu yra per 900 individų. Paskaičiuota, kad iš viso Lietuvoje optimaliai galėtų gyventi sau įprastoje aplinkoje apie 130 individų.Tuo tarpu visai Lietuvai pagal esamą žemės hektarų plotą pilnai pakaktų 385 vilkų.
Beje, organizacija "Baltijos vilkai" rėkia, kad Lietuvoje dar yra pakankamai laisvos vietos šiems plėšrūnams gyventi.
Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Miškų ūkio ir ekologijos fakulteto lektorė daktarė Regina Šakalytė sako, kad vis dažniau ir vis didesniu mastu naudojamas vilkų skaičiaus ir paskirstymo nustatymas taikant genetinius tyrimus.
Beje, vilkai ūkininkų laukuose per naktį papjauna iki 50 avių, nemažai kitokio gyvulių prieuglio. Taip padaromi źemdirbiams dideli nuostoliai. Todėl kai kuriuose rajonuose vilkų medžioklės kvotos jau padidintos. Na, ir patys ūkininkai raginami labiau saugoti savo augintinius.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-23 13:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media