2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Kol dvi ministerijos ginčijasi, vilkai pjauna ūkininkų avis ir veršelius

2018-10-08
 
Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas
LŽS narys

Lietuvos aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos niekaip nesutaria kaip tinkamai sureguliuoti padidėjusią vilkų populiaciją. Viena siūlo vienokią apskaičiavimo metodiką, kita - kitokią.
Tuo tarpu miško plėšrūnai nuolat įsisuka į ūkininkų laikomų avių bandas ir sužaloja arba papjauna ne vieną dešimtį šių gyvūnų.
Antai laikraštis "Vakarų ekspresas" aprašo atvejį, kai Klaipėdos rajono ūkininko 24 ha valdoje , kurioje ganėsi maždaug 100 avių banda, po nakties labiau priminė ne įprastą ūkį, o siaubo filmo filmavimo aikštelę: tai viename, tai kitame didžiulio aptvaro kampe mėtėsi avių gaišenos perkastomis gerklėmis. Kelios avys aptiktos paskendusios ir čia pat esančiame tvenkinyje. Apsisaugoti nuo plėšrūnų nepadeda nei dviejų metrų aukščio tvora, nei elektrinis užtvaras. 
Nusivylęs ūkininkas ketina mesti šį verslą.
Aplinkos ministerijos duomenimis. pernai užfiksuota apie pustrečio šimto atvejų, kai vilkai papjovė ar sužalojo beveik 700 ūkinių gyvūnų. Dažniausiai nukenčia avys, kurių skaičius šalyje didėja. Pernai Lietuvoje buvo užregistruota beveik 150 tūkstančių šių ūkinių gyvūnų.
Lietuvoje, kaip ir visoje ES vilkai priskirti saugomoms rūšims ir jų medžioklė ribojama. Manoma, kad šiuo metu Lietuvoje gali gyventi apie 300 šių plėšrūnų. Pernai per medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 60 vilkų.
Ūkininkai baiminasi, kad šiemet medžioklės dar nevyksta, o vilkai nuolat siaučia avių bandose.
Pasak žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio bene pirmą kartą pagaliau Aplinkos ministerija girdi Žemės ūkio ministerijos poziciją vilkų klausimu. Beje, abiejų ministerijų duomenys apie vilkų padaromą žalą yra skirtingi, tačiau užmezgus dalykinį dialogą tikėtina, kad padėtis pagerės.
Iki spalio 15 dienos turi būti nustatyta, kiek šį sezoną bus sumedžiota vilkų.
Žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė sako, kad ŽŪM duomenimis iki rugsėjo trisdešimtos dienos žala padaryta 1135 gyvūnams, bet atlyginti žalą prašoma tik už 635. Kai kalbama apie žalos apimtį, vilkų sumedžiojimo kvotos turi sutapti. Kol kas nesusikalbama, kai ministerijos disponuoja skirtingais duomenimis. Tačiau viceministrė tikina, kad žalos atlyginimo tvarka taps paprastesnė, vilkų sumedžiojimo kvotos bus skaičiuojamos kitaip.
Beje, žemdirbiams aktualūs ir laukinių paukščių (gervių, žąsų) padarytos žalos ir būtinybė atlyginti nuostolius.
Tikėkime, kad valdininkai pagaliau išjudins įstrigusį problemų ratą.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-10-17 15:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media