2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Jungtinio Seimo komitetų posėdžio dėmesio centre – Lietuvai priešiškų „minkštosios galios“ projektų sklaida ir finansavimas

2021-01-20
 
Sausio 19 d. Seimo Kultūros komitetas ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, reaguodami į Lietuvos kultūros tarybos sprendimą skirti subsidijas iš Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamos programos „Subsidijos kultūros ir meno renginių organizatoriams, patyrusiems nuostolius atšaukus kultūros ir meno renginius ar juos perkėlus" kompensuoti perkeltus Rusijos atlikėjų Filipo Kirkorovo ir Michailo Šufutinskio koncertus planavusioms bendrovėms, surengė bendrą posėdį, kuriame savo įžvalgomis dėl Lietuvai priešiškų „minkštosios galios" projektų sklaidos Lietuvoje ir jų finansavimo pasidalijo Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijų, Lietuvos kultūros tarybos atstovai, Seimo nariai ir ekspertai. 
Posėdžiui pirmininkavęs Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigė, kad posėdžio tikslas - identifikuoti įvykusią klaidą ir užkirsti kelią to pasikartojimui ateityje. V. Juozapaitis atkreipė dėmesį „kad subsidijos bus ir toliau mokamos, bet jau bus mokamos nebe Kultūros tarybos. Yra neįtikėtina, kuomet ekspertinė įstaiga yra įpareigojama vykdyti išmokėjimo funkciją be ekspertinio vertinimo, t. y. toks kaip mechanizmo įrankis, tai visiškai prieštarauja pačios įstaigos misijai ir sukūrimo principams".
Posėdžiui pirmininkavęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas savo pasisakyme pažymėjo, kad valstybės vertybinis ir politinis apsisprendimas yra sudaryti ar nesudaryti sąlygų autoritarinius režimus aptarnaujantiems atlikėjams atvykti į Lietuvą ir pelnytis sau ekonominės naudos. Jis taip pat teigė, kad turi būti tam tikras kriterijų sąrašas, leidžiantis „turėti filtrą" nepageidaujamiems Lietuvoje užsieniečiams.
Rusija savo geopolitiniams tikslams pasiekti ir įtakai sustiprinti sistemingai naudoja įvairius „minkštosios galios" projektus, nukreiptus į sovietinės praeities šlovinimą, Lietuvos okupacijos, Krymo aneksijos pateisinimą ir padedančius formuoti šiuolaikinei Rusijos valstybės ideologijai artimą istorinę sąmonę ir kultūrinę tapatybę, priartinti žmones prie Kremliaus kultūrinės bei informacinės erdvės.
Komitetai, laikydamiesi nuomonės, kad pastarųjų metų intensyvėjančios nekarinio pobūdžio grėsmės kelia vis didesnį iššūkį, kartu reikšdami didelį susirūpinimą dėl saugumo rizikų, kylančių dėl „minkštosios galios" projektų sklaidos Lietuvoje ir nepakankamo jų vertinimo hibridinių grėsmių kontekste, bendru sutarimu priėmė sprendimą siūlyti Vyriausybei atnaujinti užsieniečių, kurių buvimas Lietuvoje nepageidaujamas, kriterijų sąrašą ir jį papildyti nuostatomis, pagal kurias atlikėjai, viešai arba savo kūryba išreiškiantys paramą agresyviai ir tarptautinę teisę pažeidžiančiai Rusijos ar kitos valstybės vykdomai užsienio politikai arba kvestionuojantys Lietuvos konstitucines vertybes, Lietuvos sąjungininkų teritorinį vientisumą, būtų įtraukti į nepageidautinų asmenų sąrašą ir negalėtų atvykti bei organizuoti savo pasirodymų Lietuvoje.
Komitetai taip pat pasiūlė peržiūrėti užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, sąrašo sudarymo ir tvarkymo taisykles, intensyvinti bendras valstybės institucijų ir įstaigų pastangas kovoti su hibridinėmis grėsmėmis ir patobulinti Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų teikimo gaires, kuriose būtų numatomas ekspertinio vertinimo, skiriant subsidijas, atlikimas ir rizikos dėl „minkštosios galios" projektų sklaidos kultūros projektuose stebėjimas ir vertinimas.

 

Daugiau informacijos:
Kultūros komiteto biuro patarėja Giedrė Lukošiūnienė,
tel. (8 5) 239 6984, el. p. giedre.lukosiuniene@lrs.lt
Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuro patarėja (ES) Vilma Greckaitė,
tel. (8 5) 239 6797, el. p. vilma.greckaite@lrs.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-02-05 13:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media