2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Dainius Ručinskas: Stop nešvariam verslui

2018-07-18
 
Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas

Dainius Ručinskas,
Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

 

Lietuvos turguose olandiškos morkos, Makedonijos kopūstai, lenkiškos braškės virsta lietuviškomis. Mūsų turguose pirkėjai dėl daržovių kilmės klaidinami jau ne pirmą dešimtmetį. Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė sakė, kad etiketė "lietuviškos daržovės" veikia magiškai - produkcija greitai išperkama. Bet kova su prekeiviais parduodančiais užsienio daržoves su lietuviškomis kilmės nuorodomis ant kainų kortelių - formali, o maisto produktų kontrolės įstaigų pareigūnams trūksta seklių, detektyvų atkaklumo ir sugebėjimų.
Šiemet mūsų šalies daržovių augintojai atvirai kalba, kad po užsitęsusių sausrų ir vėliau kelias dienas kai kur kaip iš kibiro pylusio lietaus, vasaros pabaigoje ir rudenį prekybos centruose gali pritrūkti lietuviškų daržovių. Net ir palankiais metais jų būna mažiau negu atvežtinių. Ar esant tokiai situacijai dar labiau nesuklestės nešvarus verslas - importines daržoves pardavinėti kaip lietuviškas.
Direktorė Zofija Cironkienė teigia, kad nepalankiais daržininkams metais, be abejo, šešėliniai prekybininkai, turguose prekystaliai bus nukrauti tariamai lietuviškomis morkomis, kopūstais.
Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkės Daivos Šateikienės, kad koks nors prekiautojas turi nedidelį sklypelį, bet jo derliai - rekordiniai. Vos per televiziją buvo parodytas reportažas apie pirmąsias Lietuvoje išaugintas šių metų bulves, stebuklingai turguose visos bulvės tapo lietuviškos.
Valstybinės augalininkystės, maisto ir veterinarijos tarnybos turėtų atidžiau, griežčiau tikrinti tokius reiškinius.
Kėdainių rajono daržovių augintojas Vidmantas Girdzijauskas sako, kad prekybos centruose lengviau negu turguose galima surasti galus, jeigu kyla abejonių, ar pardavinėjamos salotos, agurkai - lietuviški.
Tuo tarpu šalies prekybos tinklų atstovai teigia, kad dėl šiųmetinės sausros pasekmių pirkėjai nepajus: labiau bendradarbiaus su ūkininkais, ieškos naujų tiekėjų ir galimų alternatyvų.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-25 12:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media