2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: VU su A. Sutkumi ir jo mokiniu pristato meninį projektą, atskleidžiantį Mokytojo ir Mokinio santykį

2021-05-17
 
Antanas Sutkus

Antanas Sutkus

Artimas ir atviras mokytojo ir mokinio, dėstytojo ir studento ryšys - didelė siekiamybė, skatinanti mokytis, tobulėti ir drąsiai užduoti rūpimus klausimus. Siekdamas pabrėžti tokio santykio kūrimo ir drąsos klausti svarbą, Vilniaus universitetas (VU) pristato meninį projektą, įgyvendinamą su legendiniu fotomenininku, Lietuvos Respublikos kultūros ir meno nacionalinės premijos laureatu Antanu Sutkumi ir jo mokiniu, naujosios kartos fotografu Artūru Morozovu. Šis projektas - VU dėstytojų portretų serija - atskleis mokytojo, pasirengusio užmegzti šiltą, nuoširdų ir įsiklausantį santykį su savo mokiniais, asmenybę. Projektą vainikuos šių išskirtinių portretų paroda.
„Šiuo projektu norime atkreipti dėmesį į universiteto idėjai esminį Mokytojo ir Mokinio santykį. Dėstytojo kaip autoriteto, mokytojo, pasirengusio užmegzti autentišką ir nuoširdų santykį su mokiniais, poreikis ir prasmė dar ryškiau atsiskleidė užsitęsusio pandeminio atotrūkio metu", - sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.
Bendro projekto idėją įkvėpė daugeliui puikiai žinoma legendinė A. Sutkaus fotografija iš Universiteto gatvės („Maratonas Universiteto gatvėje"), kurią yra įsigijęs Jungtinės Karalystės dainininkas, kompozitorius ir dainų kūrėjas seras Eltonas Johnas. Neblėstantis prisiminimas apie šią ir kitas A. Sutkaus darytas VU nuotraukas paskatino universitetą pakviesti prie meninio projekto prisidėti tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje pripažintą fotomenininką ir jo mokinį.
Fotomenininkų duetas, įamžinęs ir atrinkęs VU dėstytojų portretus, atskleidžia įvairialypę, daugiakultūrę ir savotiškai paslaptingą VU aplinką, bendruomenę ir kuriamas atviro universiteto vertybes. Pasak fotomenininko A. Sutkaus, pasirinktas portreto žanras leidžia visa tai įprasminti.
„Dabar portretas devalvuotas, o be reikalo - tai lyg epochos liudytojas. Juk geras portretas - žmogaus veidas, siela, akys. Ne veltui karaliai užsisakydavo portretus, kadaise buvo rengiami net konkursai sprendimui kas kurs, pavyzdžiui, prezidento portretą priimti. Tačiau norint padaryti gerą portretą, reikia būti neabejingam tam žmogui. Mes juk gyvename tuo pačiu laiku. Fotografui svarbu išsilavinimas, gyvenimiška patirtis, reikia įgyti žmogaus pasitikėjimą, kad jis nesivaržytų. Todėl nors yra posakis, kad fotografija yra atsitiktinumo menas, manau, kad tas atsitiktinumas pasitaiko ne daugiau nei 200 neatsitiktinių pasaulio žmonių", - sako A. Sutkus.
VU, kaip didžiausia ir viena pažangiausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, užimanti aukštas pozicijas Europoje, dėstytojo ir studento, mentoriaus ir mokinio ryšį kuria ir puoselėja jau seniai. Todėl būtent čia aukščiausios klasės mentorių A. Sutkų ir ilgametį jo mokinį A. Morozovą suvienijęs meninis projektas yra simbolinis ir jų ryšio įprasminimas, itin reikšmingas ir patiems menininkams.
„Mokinio nuotraukas man įdomiau žiūrėti negu savo. Man įdomiau, kaip jis mato pasaulį. Su Artūru einame skirtingais keliais, bet ta pačia linkme. Jis yra mano jaunystės kopija", - apie savo ir mokinio santykį pasakoja A. Sutkus.
A. Morozovo ir A. Sutkaus bendros kūrybos ir dialogo metu gimę portretai ir senosios A. Sutkaus dar niekur, jokioje parodoje anksčiau nerodytos VU nuotraukos taps išskirtine garsaus fotomenininko paroda, eksponuojama Lietuvoje, viename iš VU kiemų.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-06-12 14:58
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media