2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Trakų meno galerijoje „Fojė“ – fotografinis pasakojimas apie Lietuvos ir Baltarusijos lenkų gyvenimą

2020-12-13
 
Gruodžio 14 dieną 19.00 val. Trakų meno galerijoje „Fojė" vyks Bartoszo Frątczako nuotraukų parodos „Žiūrint pro užmerktas akis. Užribių eskizas" atidarymas.
Siekiant užtikrinti sveikatos apsaugą, renginys bus transliuojamas internetu, o dalis parodos nuotraukų bus paviešinta galerijos socialiniuose tinkluose. 
Parodą „Žiūrint pro užmerktas akis. Užribių eskizai" sudaro kelios dešimtys nuotraukų ir esė, autoriaus kurti nuo pat jo atvykimo į Lietuvą 2014 m. iki šios akimirkos.
Tai, pirmiausia, yra pasakojimas apie Lietuvos ir Baltarusijos lenkų gyvenimą, jį sudarančius svarbiausius lenkų bendruomenės įvykius. 
Tačiau autorius parodai atrinko ne tik tokias fotografijas. Prie pateiktų nuotraukų pridedami ir QR kodai, kuriuos nuskaičius galima apžiūrėti elektroninę parodos versiją su papildomomis nuotraukomis ir jų aprašais. 
Parodos įvadinėje dalyje autorius paaiškina, kokiu būdu atrinko nuotraukas, ir ypatingą dėmesį atkreipia į aprašų prasmę:
„Pradinę nuotraukų atranką už mane atliko mano pasąmonė, kai mėgindamas užmigti prisimindavau jų egzistenciją. 
Šalia lovos gulinčioje užrašų knygutėje aprašydavau vaizdus, kuriuos pažadindavo mano sąmonė, kad vėliau galėčiau juos atsekti kompiuterio diskuose saugomų nuotraukų gausoje.
Po kažkurio laiko kreipiausi į draugus, kurie padėjo man atrinkti kelias dešimtis nuotraukų. Fotografijas papildžiau jose vaizduojamų įvykių dalyvių naratyvais, o gal net kažkuo daugiau - pačiu dalyvavimu."
Sulaukėme dar vienos lenkų fotografo parodos Lietuvoje. Tai dar vienas fotografo bendradarbiavimo su fondu „Pomoc Polakom na Wschodzie" vaisius.
Šalčininkų rajono savivaldybės Kultūros centre tebevyksta paroda „Paskutinieji liudininkai. II-ojo pasaulinio karo herojų portretai".
Vilniaus pranciškonų vienuolyne įsikūrusio Vilniaus kultūros ir dvasingumo centro patalpose galima aplankyti parodą „Prie Motinos kojų. Aušros Vartų Dievo Motinos atlaidai".
Šalčininkų kultūros centro lankytojų laukia paroda „Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro liaudies ansambliai", kuri prieinama ir 3D galerijos formatu puslapyje https://salcininkaikultura.lt. 
Dėl koronaviruso, siekiant apsaugoti dalyvių sveikatą, renginys perkeltas į internetinę erdvę. Parodos atidarymas vyks gruodžio 14 d. 19.00 val. ir bus rodomas galerijos „Fojė" feisbuko paskyroje.

Meno galerija „Fojė"
Vytauto 69 g., Trakai
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-14 10:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media