2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Roko Pralgausko paroda „Radiniai, sidabro dulkės ir kitos gėlės“

2019-10-08
 

 

Spalio 15 d. 17:30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4 / Didžioji g. 19) atidaroma Roko Pralgausko fotografijų paroda „Radiniai, sidabro dulkės ir kitos gėlės". Paroda veiks iki lapkričio 9 d.

Roko Pralgausko kūrybą apibūdinti išties sudėtinga: viena vertus, naujoje menininko serijoje „Radiniai, sidabro dulkės ir kitos gėlės" kuriamos savotiškos kasdienybės mizanscenos, kita vertus, šį ciklą „pertraukiantys" eilėraščiai atriboja nuo buities ir verčia fotografijose ieškoti mylimosios pėdsakų. Vis dėlto ilgiau žvelgiant į seriją susidaro jausmas, kad menininkas pateikia netobulą mūsų tikrovę, tokią tolimą šiandieniame estetikos pasaulyje, kur kone kiekvienas blykstės išdegintas kadras atliepia paskutines dizaino madas.

Pats menininkas teigia: „Ši vaizdinių serija daugeliu atvejų yra studijoje skenuoti ar perfotografuoti pamesti žmonių daiktai, rastos šiukšlės, pamiršti seni eskizai, juodraščių liekanos, dūlančios kūrybos archyvuose, atvirukų nuoplėšos, negatyvai, kiti pavieniai objektai - tiek fiktyviai sukonstruoti, tiek rasti buityje, gamtoje - sąmoningai atrinkti ir atrūšiuoti jie virsta gyva, kalbančia fotografija. Nors tokia vizuali tarpusavyje nesusijusių objektų dokumentacija gali pasirodyti apie nieką, visgi savo estetine išraiška, kuriama nuotaika, absurdo humoru ir vaizdiniais sąmojais emocionaliai paveiki fotografija paliečia žiūrovą savo metaforomis tarp eilučių - kaip gera poezija."

Prieš pat parodos atidarymą išėjęs R. Pralgausko fotografijų serijos albumas - tarsi menininko dienoraštis, kurį, ko gero, taikliausiai apibūdino Agnė Narušytė, savo įvadinį tekstą užbaigdama šia mintimi: „Tegyvuoja neideali ir visada vienintelė tikrovė, kurioje viskas ne taip, kaip turėtų būti."

Rokas Pralgauskas (gim. 1984), 2005 m. įstojęs į Lietuvos fotomenininkų sąjungą, pradėjo aktyviai dalyvauti grupinėse parodose Stokholme, Berlyne, Italijoje ir kitose Europos šalyse bei dirbti dailininku filmavimo aikštelėse. Lietuvoje menininko darbai pristatyti parodose: „Aš, tu ir kiti kadrai" (Šiuolaikinio meno centras, 2007), „1907-2007. PRIVATŪS POKALBIAI" (galerija „Vartai", 2007), „Saldus ateities prakaitas" (Nacionalinė dailės galerija, 2019). Jo personalines parodas yra surengusios tokios institucijos, kaip Giedre Bartelt Galerie (Berlynas), Vilniaus fotografijos galerija bei KKKC rūmai. Menininkas gyvena ir kuria Vilniuje.

Atidarymo metu skambės gyva skrabalų muzika

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Lietuvos fotomenininkų sąjunga

+370 5 2611665

www.photography.lt

FB @lithuanianphotography

IG @lithuanian.photography

NIDA

FB @NIDAmeetingphotography

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-10-08 13:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media