2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Ričardo Šileikos paroda "Autoriaus alibi arba kūrybinė tapatybė“

2020-07-11
 
Liepos 15 d. 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4 / Didžioji g. 19) bus atidaryta Lietuvos rašytojo ir fotografo Ričardo Šileikos paroda "Autoriaus alibi arba kūrybinė tapatybė". Paroda veiks iki rugpjūčio 15 d.
"Ką čia veikiu? Demonstruoju savo šalutines funkcijas.
Tai yra ne rašau ir ne fotografuoju. Kaip kad esu įrašytas interneto kertėse - „Lietuvos rašytojas ir fotografas".
Prisipažįstu: esu charizmatiškas žaidėjas. Tasai, kuris niekada nelošia, ir niekada nepralošia. Esu žaidėjas, prie kurio draugingai jungiasi kūrybingi ir laisvaminčiai jie ir jos. Žaidžiu smėlio dėžėse surūdijusiomis geležėlėmis. Tai mano disponuojamos valiutos. Tūpiu su kitais išdykėliais ir užsirašau jų sąmojingas nuogirdas. Maklinėdamas per Vilnių, ėhė, rankioju pamestas sagas, auskarus ir jas eksponuoju „Mažosiose galerijose" (degtukų dėžutėse).
Man svaigiai maga, man pasiutusiai įdomu susvarbinti smulkmenas. Kas kišenėje, kas stalčiuje, kas po nosimi. Ant pjedestalo užkelti išrautą dantį ar sutrintą trintuką.

 

Mano veikmuo asocijuoja su „Lietuvai pagražinti draugija", veikusia tarpukario metą, veikiančia ir dabar, turinčia net šešiasdešimt keturis skyrius visoje šalyje. Aš suprantu, kad pagražinti - tai toli gražu ne vien šluoti nuorūkas autobusų stotelėse, perdažyti maudymosi persirengimo būdeles, įrengti suolelius, pasodinti parkuose gėlių. Man pagražinti - tai paprasčiausiai šypsotis, tai jaustis vertingam ir tinkamam, kvėpuoti pilnais plaučiais ir būti savimi. Nekišti nosies prie kitų tikimo dievo, neburnoti kitų adoruojamo prezidento. Nekontroliuoti artimo savo ir nesiraukyti, kad vakarais nevalo dantų ir visą savaitę neplauna kojinių. Man rodos, šitaipos labas būdamas, šimtu procentu tikiu, kad gražinu save ir kitus.
Post scriptum:
- Kažin kiek paties autoriaus yra jo kūriniuose? - šiek tiek retoriškai krypteli galvą pirmasis žiūrovas.
- Manding, pats autorius yra kūrinys. Kurį delikačiai ir nubeždžioniautai sukūrė visuomenė, - po pauzės giliamintiškai išvinguriuoja antrasis žiūrovas."
Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-11 14:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media