2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: „Akropolis“: Meninės fotografijos paroda kviečia nusikelti į vasarą

2022-01-14
 
Tautvydo Juknevičiaus nuotrauka

Tautvydo Juknevičiaus nuotrauka

Šią savaitę Vilniaus prekybos centre „Akropolis" atidaryta kasmetė tradicinė meninės fotografijos paroda „Augalų portretai" kviečia lankytojus viduržiemį pajusti vasarą - pabraidyti po pievų rūką, nokstančių rugių lauką, pasiklysti miško tankmėje, pasigrožėti augalo žydėjimo akimirka ir taip pasitikti pamažu sugrįžtančią saulę: astronominis kalendorius rodo, kad nuo saulėgrįžos jau prisidėjo dvidešimt minučių šviesiojo paros laiko.
Parodos-konkurso iniciatorė, „Feminos Bonos" įkūrėja Rasa Baltė-Balčiūnienė sako, kad sugrįžtanti saulė suteikia augmenijai ir žmogui naują impulsą gyventi, augti ir kurti, o nuostabios augalų fotografijos, kurios plūdo iš tolimiausių šalies kampelių, byloja vieną svarbų dalyką - gamtoje žmogus jaučiasi įkvėptas, kūrybiškas, intuityvus. „Gamta ir fotografija - puikus būdas lavinti savo intuiciją, pasitelkiant kūno pojūčius. Estetiką ir grožį išmokę suvokti ir pajusti savo vidumi, atspindėsime grožį ir išorėje, augdami patys ir kurdami", - sako Rasa Baltė-Balčiūnienė.
Konkurso dalyviai - fotografai profesionalai ir mėgėjai - rengėjams atsiuntė beveik 800 augalų portretų, iš kurių kompetentinga komisija (tarp jų - fotomenininkė Monika Požerskytė ir grafikė Neringa Žukauskaitė) atrinko 10 įspūdingiausių fotografijų ir vieną jaunojo menininko darbą.
Konkurso nugalėtoja tapo fotografijos entuziastė Alina Kulbokienė. Jos darbas „Tyla" labiau primena paveikslą nei fotografiją, o pati Alina sako, kad ją visuomet žavėjo tapyba, nors niekada nemokėjusi piešti. Autorė sako, kad tapybišką akimirką jai pavyko užfiksuoti atradus tylą gamtoje ir savyje: „Kai esi nuolat apsuptas garsų, judesio, dažnai aplanko noras, ištrūkti, pasislėpti net nuo savęs. Tylos dažnai trūksta. Paprastos tylos, kuri išgrynina, kuri turi atsakymus į daugelį klausimų. Tokią tylą radau prie marių, paskendusių rūke. Ji suteikė man stiprybės. Linkiu ir jums surasti ir pažinti tokią ramybę", - sako Alina.
Fotografijos konkursas „Augalų portretai" rengiamas ketvirtus metus iš eilės. Ankstesnių metų temos - „Vaistinių augalų estetika", „Augalai interjere", „Kai augalas tampa atvirute" taip pat sulaukė didelio dalyvių susidomėjimo (praėjusiais metais buvo gauta beveik 1000 fotografijų).
Paroda „Augalų portretai" atidaryta Vilniuje, prekybos centre „Akropolis", prie knygyno „Pegasas". Ekspozicija veiks iki vasario 7 d., o tuomet keliaus į Kauno „Akropolį".
Kontaktai
Parodos kuratorė Ramunė Peteraitienė
Mob. tel.: +370 642 77871
Elektroninis paštas info@augalupsichoterapija.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-01-14 13:29
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media