2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: „NIDA. Sutikti fotografiją“ skelbia „optika grįsto meno“ projekcijų konkurso nugalėtoją

2022-08-06
 
Serena Dzenis Waterworld

Serena Dzenis Waterworld

45-asis fotomenininkų simpoziumas „NIDA. Sutikti fotografiją" skelbia šių metų projekcijų konkurso nugalėtojus. Iš viso organizatoriai sulaukė beveik 60 projektų iš 20-ies šalių. Projekcijų vakaro „Ramybė prieš audrą arba lyg būtum uragano akyje" programai atrinkta 20 dalyvių, o nugalėtoja tapo Australijoje gimusi ir šiuo metu Islandijoje gyvenanti fotomenininkė Serena Dzenis. Rugsėjo viduryje Nidoje vyksiančio renginio metu bus galima ne tik susipažinti su S. Dzenis darbais, bet ir dalyvauti jos paskaitoje.

Savo darbuose fotografė pasakoja apie mokslą, gamtosaugą, aplinkosaugos problemas ir žmonijos ateitį. Netradicinėse S. Dzenis nuotraukose daugiausia dėmesio skiriama anapusybės, kartais siejamos su gamta ir žmogaus konstrukcijomis mūsų planetoje, įamžinimui. Jos kūryboje akcentuojamas ryšys su žeme ir žmogaus troškimų pasekmių tyrinėjimai.

Konkursui S. Dzenis pristatė projektą „2021 ± II: Utopia Broadcasting", tarsi klausdama, ar pirmoji žmonijos kosminė kolonija bus sukurta dar mums esant gyviems? Nors Žemės istorijoje esame tik trumpas blyksnis, šioje planetoje paliekame gilų pėdsaką, naudodami jos resursus ir siekdami paversti ją savo įsivaizduojama šventove, o galbūt atsisveikindami su jau prarastu rojumi. Projektas apima žmogaus konstrukcijas, smalsumą, vartotojiškumą, taip pat su mokslu susijusius stebuklus ir pavojus. Bendras „2021 ± II: Utopia Broadcasting" tikslas - panaudoti esamas Islandijos kraštovaizdžio struktūras, siekiant perkelti žiūrovo vaizduotę į kitą pasaulį, egzistuojantį už laiko ribų. Autorė tikisi paskatinti diskusijas apie futurizmą ir geresnio gyvenimo svajones, užgožtas tamsesnių žmonijos idealų pusių.

Projekcijų konkursas jau penktus metus dokumentuoja „optika grįsto meno" kismą ir jo reakciją į aplinką. Šiemet pasiūlyta tema „Ramybė prieš audrą arba lyg būtum uragano akyje", norint atkreipti dėmesį į pasaulį po karantino ir Rusijos invazijos į Ukrainą. Galbūt tai - tik laikina ramybė prieš audrą ir netrukus viską apims chaosas? Kaip šiandienos situacija keičia fotografinio pasakojimo eigą ir kaip skirtingai skaitysime fotografiją ir vaizdą ateityje? Į šiuos klausimus rugsėjo 16 d. Nidoje bandys atsakyti 20 atrinktų dalyvių ir S. Dzenis darbai.

Organizatoriai taip pat primena ir kviečia registruotis žinomų fotomenininkų meninėse dirbtuvėse: rugsėjo 12-14 dienomis Jessica Backhaus, Artūras Šeštokas bei Visvaldas Morkevičius betarpiškai dalinsis savo kūrybinio darbo užkulisiais. Dalyvių registracija vyks, kol bus laisvų vietų, o daugiau apie patį registracijos procesą galima rasti čia: https://www.photography.lt/lt/seminarai/nida-2022/registracija_2650.html.

Visa simpoziumo programa internete: https://www.photography.lt/lt/seminarai/nida-2022/programa_2644.html.

Per daugelį metų Tarptautinis fotografijos simpoziumas „NIDA. Sutikti fotografiją" keitėsi, taikėsi prie laikmečių ir išaugo į renginį, sutraukiantį menininkus, kritikus bei meno istorikus iš Lietuvos ir užsienio į nuostabiąją Kuršių neriją prie Baltijos jūros. Simpoziumo metu „NIDA. Sutikti fotografiją" vyks paskaitos, meninės dirbtuvės, menininkų prisistatymai, parodų atidarymai, naktinės projekcijos Nidos viešosiose erdvėse, neformalūs susitikimai su lektoriais ir svečiais. Fotomenininkui, dirbančiam pajūrio tema, bus įteikta Neringos miesto mero premija. Renginį organizuoja Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos fondas, remia Lietuvos kultūros taryba, Neringos miesto savivaldybė, privatūs rėmėjai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-08-06 09:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media