2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Birutė ir Algirdas Musneckiai - Šiaulių miesto fotometraštininkai

2020-09-23
 
Artūro Staponkaus nuotrauka

Artūro Staponkaus nuotrauka

Dainius Ručinskas,
LŽS narys
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje pristatyta Birutės ir Algio Musneckių fotografijų paroda ir knyga tuo pačiu pavadinimu "Šiauliai keičiasi" - kaip dovana miesto gimtadieniui. Lankytojams siūloma tarsi iš apžvalgos bokšto apžiūrėti didžius pokyčius miesto centre ir
ir jo prieigose bei prisiminti galbūt jau spėtus pamiršti vaizdus.
"Turime Šiauliuose unikalų reiškinį: jau kelintą kartą fotografijų parodą lydi knygos pristatymas. Ją rengia vyras ir žmona, abu fotografai,- sako menotyrininkas prof. Vytenis Rimkus. - Šios darnios kūrybingos šeimos dėka atsiranda knygos, kuriose sudėta meilė miestui. Norėtųsi, kad jų tiražas didėtų, nes tokia knyga šiauliečiams brangi, būtų garbė ją namuose turėti. Bet tai jau mūsų valdžios uždavinys,"
Kaip teigia "Šiaulių naujienų" laikraščio žurnalistė Teresė Hokienė, knyga parodo, kad miestas yra nuolatos kintantis organizmas. Jis keičiasi, bręsta, kai kurios vietos darosi sunkiai beatpažįstamos. Vaizdai kelio nostalgiją, nes kai kas jau išnykę negrįžtamai, pavyzdžiui, dviratukas ant Dviračių gamyklos stogo.
Anot T. Hokienės, knygoje ši kartą ne vien nuotraukos, bet ir įdomūs, intriguojantys gilesnį susidomėjimą tekstai. Nenuslėpti sunkumai, problemos, kurios iškyla renovuojant ar įveiklinant miesto erdves bei pastatus. Daug dėmesio skiriama Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrai, Šiaulių vyskupijos pastoraciniam centrui - pradedant įkūrimo istorija, baigiant šiųmetiniais aktualizavimo projektais.
Detaliai nušviestas šventojo tėvo Popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas Šiauliuose 1993 m. ir jo atminimo ženklai mieste bei Kryžių kalne. Popiežius Lietuvai padovanojo italų skulptoriaus Eriko Maurinio skulptūrą, kurios postamente lietuvių ir anglų kalbomis iškalti šventojo Tėvo žodžiai: "Ačiū jums, lietuviai, už šį Kryžių kalną, liudijantį Europos ir viso pasaulio tautoms didį šio krašto žmonių tikėjimą."
Daug informacijos apie Šiaulių Juliaus Janonio gimnaziją. Atskiro dėmesio nusipelnė ryškios asmenybės, mokytojai Jonas Krivickas, Jonas Adomaitis, gimnazijos auklėtiniai - Nepriklausomybės akto signatarai, Šiaulių legenda dailininkas Gerardas Bagdonavičius. Nušviečiami gimnazijos renginiai bei renovacijos sunkumai, G. Bagdonavičiaus namo rekonstrukcijos rūpesčiai.
Aptartas kiekvienas "Aušros" muziejaus padalinys. Supažindinama su K. ir S. Venclauskių namų renovacija, užfiksuoti ekskursijos juose įspūdžiai. Pasakojama Fotografijos muziejaus įkūrimo istorija, pateikiama žinių apie jame vykusias parodas. Aptariami pokyčiai "Aušros" muziejaus Edukacijos centre, Chaimo Frenkelio vilos rožyne. Skirta dėmesio Valstybinio Šiaulių dramos teatro istorijai ir asmenybėms, nušviesti bene reikšmingiausi susitikimai ir parodos Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Pateikta žinių apie Šiaulių kultūros centro renovaciją ir ilgai lauktą atidarymo šventę. Archyvinės ir visai naujos fotografijos atskleidžia renginių įvairovę "Laiptų galerijoje".
Ištisa Šiaulių miesto kultūrinio gyvenimo panorama pasakojama meniškais fotografijų kadrais, tekstuose jauti autorių emocinį ryšį su miestu ir viskuo, kas jam vyksta. Gražu, kad miesto pokyčiai suprantami ne vien kaip pastatų atnaujinimas, šaligatvių perklojimas. Atskleidžiama, kaip pulsuoja kultūrinis miesto gyvenimas.
Žinoma, smagu atpažinti matytus veidus, prisiminti, kaip patys atrodėme prieš dešimtmetį ar daugiau. Džiugu žinoti, kur užfiksuota mūsų jaunystė.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-23 13:20
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media