2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Monsinjoras Janusz Urbanczyk: Moterys žiniasklaidos priemonėse

2021-03-11
 
Monsinjoras Janusz Urbanczyk

Monsinjoras Janusz Urbanczyk


Monsinjoras Janusz Urbanczyk

 


Šventasis Sostas remia Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pastangas užtikrinti lygybę tarp vyrų ir moterų, taip pat žiniasklaidoje, pareiškė Šventojo Sosto atstovas ESBO būstinėje Vienoje monsinjoras Janusz Urbanczyk.
Jis kalbėjo diskusijoje apie „Žiniasklaidos priemonių laisvę ir lyčių lygybę". Visų pirma mons. J. Urbanczyk pabrėžė, kad žiniasklaidos priemonių teikiama informacija turi tarnauti bendrajam gėriui, o visuomenė turi teisę gauti tiesa, laisve, teisingumu ir solidarumu pagrįstą informaciją.
Žiniasklaidos priemonių laisvę verta remti suprantant, kokį vaidmenį jos atlieka saugant ir remiant žmogaus orumą, žmonių gyvenimui saugiai ir taikiai. Žmogaus asmuo ir žmonių bendruomenė yra žiniasklaidos priemonių ir socialinės komunikacijos matas bei tikslas.
Žiniasklaidos priemonės ir žurnalistai turi pareigą tarnauti bendrajam gėriui teikdami korektišką, objektyvią ir subalansuotą informaciją. Tokiu būdu žurnalistai suteikia politikams ir tarptautinei bendruomenei informaciją, kuri būtina faktais paremtiems ir atsakingiems sprendimams. Šis svarbus žurnalistų vaidmuo dar svarbesnis konflikto situacijose. Pateikdami tikslią ir nešališką įvykių kroniką žurnalistai duoda pasauliui įžvalgas, kurių oficiali ar vyriausybinė informacija dažnai nesugeba suteikti. Tai ypač akivaizdu, kai yra kalbama apie žmogišką kentėjimą, kuris lydi kiekvieną konfliktą.
Mons. J. Urbanczyk pacitavo popiežiaus Pranciškaus pastabą, pasakytą 2019 gegužės susitikime su Italijos užsienio spaudos asociacijos nariais, jog moterų žurnalisčių pateikiamos gyvenimo kronikos yra labai vertingos, nes moterys yra labai atidžios, jų jautrumas leidžia joms viską matyti ir suprasti geriau.
„Šventasis Sostas toliau remia ESBO įsipareigojimą dėl moterų ir vyrų lygybės, įskaitant lygias galimybes žiniasklaidos priemonėse, taip pat saugant moteris, ypač moteris žurnalistes, nuo bet kokios prievartos. Pirmasis žingsnis į lygybės tarp moterų ir vyrų pažangą yra moterų dalyvavimo visose kultūrinio, socialinio, politinio ir ekonominio gyvenimo sferose svarbos pripažinimas. Be to, moterų jautrumas ir žvilgsnis gali būti raktas į išsamesnį tikrovės aprašymą. Todėl lygi pagarba ir moterų bei vyrų lygybė darbuojantis žiniasklaidos priemonėse, taip pat vertinant jų pateikiamą informaciją yra būtinas ir gyvybiškas žingsnis link tvarios taikos ir saugumo", - sakė mons. J. Urbanczyk.
(RK / Vatican News)

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-11 10:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media