2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Įvertinti darbuotojų saugos ir sveikatos prevencijoje pasižymėję žurnalistai

2019-02-01
 
Konkurso laureatai ir rengėjai

Konkurso laureatai ir rengėjai

 

Apdovanoti Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Valstybinės darbo inspekcijos organizuoto konkurso žurnalistams „Dirbančiųjų sauga ir sveikata" nugalėtojai ir aptarti jų darbai.

Konkursas buvo organizuotas siekiant skatinti žurnalistus viešinti darbuotojų saugos ir sveikatos aktualijas, opiausias problemas, atskleisti darbdavių ir darbuotojų dialogą (arba - jo trūkumus) saugant sveikatą ir gyvybę darbe bei ugdant saugos darbe kultūrą.

 „Viena iš Valstybinės darbo inspekcijos prioritetinių krypčių yra nelaimingų atsitikimų darbe prevencija. Prevencija - tai ilgalaikis procesas, kurio tikslas yra keisti žmonių požiūrį, įtvirtinant suvokimą, kad darbuotojų sauga ir sveikata turi būti kiekvieno darbo pagrindas, neatsiejama darbinės kultūros dalis.

Kartu su tokiu profesionaliu partneriu kaip Žurnalistų sąjunga skelbdami konkursą saugaus darbo tema, mes norėjome, kad šios aktualijos viešinimas taptų dar įtaigesnis, intensyvesnis, apimtų didesnę žurnalistų - kur jie bedirbtų - gildijos dalį. Ir tuo pačiu - žurnalistų pateikiamais pastebėjimais, jų atkreipiamu dėmesiu į žmogiškuosius skaudulius dėl prarastų darbe gyvybių, sveikatos, taip pat į viešumą iškeliant bei aptariant faktus dėl pavojų darbe ignoravimo prisidėtų galbūt kam nors išgelbėdami gyvybę darbe", - sakė Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius. Lygiai taip, o gal ir daugiau aktualu viešinti konkrečius gerus pavyzdžius, pasakojant apie įmonės rūpestį savo darbuotojų sauga.

Žurnalistai buvo kviečiami konkursui teikti straipsnius, straipsnių rinkinius, reportažus, interviu, televizijos, radijo laidas ir kitų žanrų kūrinius, kurie buvo paskelbti žiniasklaidoje 2018 metais. Konkurse dalyvavo 17 žurnalistų, pateikusių per dvidešimt kūrybinių darbų.

„Visi mes esame bent kartą girdėję, kad žmogus gyvybe ir sveikata yra didžiausios vertybės, kurias būtina saugoti. Tačiau realus gyvenimas  rodo, kad dėl daugybės kitų reikalų, darbų ar pinigų šios vertybės pamirštamos. O neretai žmogaus sveikatos ar gyvybės temos svarbiomis tampa tik įvykus nelaimei. Žurnalistikoje visada svarbiausias yra žmogus ir jo istorija. Svarbūs faktai, emocijos, nuomonės. Tačiau visų svarbiausia yra jautrus ir tikras dėmesys toms problemoms ir priežastims, dėl kurių gali kilti ir kyla realus pavojus žmonėms, kurie kasdieniniuose darbuose gal net pamiršta saugoti patys save", - į susirinkusius renginio dalyvius kreipėsi Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Konkurso nugalėtojai pasisakydami prisiminė savo kūrinių gimimo istorijas, pabrėžė žmogiškąjį pradą jose. „Kalbindama žuvusio darbuotojo darbdavį, stengiausi įsijausti, ką jisai išgyvena. Juk tragiškose istorijose dažnai nėra kalta viena šalis", - sakė „Lietuvos ryto" žurnalistė Audrė Srėbalienė. Kalbėdamas apie savo rengtoje laidoje rutuliotą temą LRT žurnalistas (dabar - LRT.lt vyr. redaktorius) Mindaugas Jackevičius atkreipė dėmesį: „Mane piktina dviveidiškumas. Rengiame šou palaikydami Ukrainą ir čia pat šitiek pavyzdžių, kai Lietuvos darbdaviai ukrainiečius darbuotojus tiesiog begėdiškai išnaudoja, kartais tiesiog palikdami be pagalbos net ir sužalotus darbe." O „Etaplius" žurnalistė Gabrielė Pastaukaitė pasidžiaugė savo interviu herojumi. „Tai darbų saugos specialistas, kuris mokėjo ir mane sudominti tokiais sausais dalykais kaip instruktavimas - kam jis reikalingas, kuo gali baigtis, jei darbuotojas nemokomas saugiai dirbti. Manau, apdovanojimą laimėjome mes abu su savo herojumi", - kalbėjo Gabrielė. Ne vienas iš kalbėjusiųjų pabrėžė, kad organizuoti šį konkursą tikrai buvo verta - jis labiau paskatino imtis būtent su saugiu darbu susijusios temos.

Konkursui pateiktus darbus vertino komisija, sudaryta iš žiniasklaidos, komunikacijos ekspertų, darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų - Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Valstybinės darbo inspekcijos atstovų. Vertinant pateiktus autorinius darbus, pagal konkurso nuostatus vadovautasi šiais vertinimo kriterijais: turinio aktualumas skaitytojų auditorijai, objektyvumas, kūrybiškumas, informacijos šaltinių įvairovė ir originalumas. Kalbėdami vertinimo komisijos nariai - Lietuvos žurnalistų sąjungos atstovai Povilas Sigitas Krivickas ir Rasa Liutkuvienė pasidžiaugė, kad komisija turėjo gražaus darbo: pateikti konkursui kūriniai tikrai stiprūs, nugalėtojus buvo sunku išskirti. „Tai, kad valstybinė institucija pagerbė rašančius saugaus darbo tema, manau, žurnalistams yra nemaža paskata visuomenės akyse", - pridūrė P. S. Krivickas. Tuo pačiu jis pašmaikštavo, kad ir patiems žurnalistams derėtų dažniau prisiminti apie darbo sąlygas, kad nekenktų savo sveikatai.

Renginio metu aptarti ir tolesnio žurnalistų ir Valstybinės darbo inspekcijos bendradarbiavimo klausimai.

„Prašau, būkite greta, kai reikia kovoti už žmonių gyvybių darbe išsaugojimą", - kreipėsi į susirinkusius VDI vadovas J. Gricius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos apdovanojimai ir Valstybinės darbo inspekcijos Padėkos raštai įteikti konkurso nugalėtojams šiose nominacijose:

Metų reportažas ar laida (televizija) - LNK televizijos žurnalistei Violetai Launikaitienei (reportažas „Kremai kelininkams"; apie kelininkų darbą ir jų sveikatos apsaugą per vasaros karščius; operatorius Egidijus Krikščiūnas; 180810 Kremai kelininkams (1).mp4).

Metų reportažas ar laida (radijas) - Lietuvos radijo laidos „LRT Aktualijų studija" žurnalistui Mindaugui Jackevičiui (laida apie ukrainiečių imigrantų darbo sąlygas bei užmokestį Lietuvoje; https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013703319?jwsource=em)

Metų reportažas / straipsnis / žurnalistinis tyrimas (spauda ar interneto žiniasklaida) - „Lietuvos ryto" žurnalistei Audrei Srėbalienei (publikacija „Mirtis neaplenkia kirtaviečių - medžiai vis dar traiško jose dirbančius žmones"; https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2018/12/08/news/mirtis-neaplenkia-kirtavieciu-medziai-vis-dar-traisko-jose-dirbancius-zmones-8391203/)

Metų interviu / pokalbis/diskusija (spauda, radijas, televizija, internetas) - Šiaulių savaitraščio „Etaplius" žurnalistei Gabrielei Pastaukaitei (interviu „Administratorė ir krovikas: kuri profesija pavojingesnė?";.

Kadangi nominacijai „Metų fotoreportažas / fotopasakojimas / fotoatskleidimas" negauta nė vieno darbo, komisija, vadovaudamasi nuostatais, skyrė dar vieną premiją nominacijai Metų reportažas / straipsnis / žurnalistinis tyrimas (spauda ar interneto žiniasklaida) - „Verslo žinių" žurnalistei Liucijai Zubrutei (straipsnis „Dėmesio daugiau, bet vis dar žūva nukritę iš 2 metrų aukščio";.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-02-20 08:54
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media