2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Ar turime žurnalistą, vertą Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos?

2013-07-16
 
Nacionalinės kultūros ir meo premijos laureatas savaitraščio

Nacionalinės kultūros ir meo premijos laureatas savaitraščio

Kornelija Ežerskytė

 

Kultūros ministerija paskelbė kvietimą kūrybinėms sąjungoms, asociacijoms ir kitiems juridiniams asmenims siūlyti kūrėjus, kurie pretenduotų gauti Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją. Šios premijos teikiamos kasmet nuo 1989-ųjų už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną. Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip viena premija gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

 

Premijos laureatais yra tapę ir keletas žurnalistų bei su žurnalistika susijusių kitų profesijų atstovų.

 

1998 metais Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija buvo įvertintas redaktorius ir žurnalistas Albertas Žostautas. Savo kūrybinę karjerą ilgus metus sioejęs su nacionaline televizija (LRT) A. Žostautas dirbo joje Sporto laidų redakcijos redaktoriumi, vėliau – Kultūros ir meno redakcijos redaktoriumi. 1990-1999 m. – Kultūros ir publicistikos skyriaus redaktorius, o vėliau – kultūros laidų žurnalistas.

 

A.Žostautas paliko ryškų pėdsaką ne tik žurnalistikoje, bet ir dokumentikoje. Jis žinomas kaip TV laidų ciklų „Liaudies kūryba“ (su V.Babbaliausku) ir „Baltiškasis kalendorius“ (su V. Lapėniene), TV portretinės apybraižos „Kur išdygau, ten stovėjau“ (su A.Galiniu), TV publicistinio teatro ciklo „Būtovės slėpiniai“ (su A. Galiniu, istorikais A. Bumblausku ir E.Gudavičiumi) bei vaidybinės dokumentinės trilogijos „Nebaigtas stebuklas“ (su A. Galiniu) ir dokumentinio filmo „Europos dinozauras“ (su V.Steponavičiūte) autorius.

 

2002-aisiais žinia apie paskirtą Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją pasibeldė į savaitraščio „Literatūra ir menas“ vyriausiojo redaktoriaus, poeto ir publicisto Kornelijaus Platelio duris.

 

Po septynerių metų- 2009-aisiais- fortūna nusišypsojo ilgamečiam žurnalo „Nemunas“ iliustracijų skyriaus redaktoriui, o nuo 2004 m. – šio leidinio bendradarbiui Romualdui Rakauskui. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu tapęs R.Rakauskas yra ne tik žinomas fotomenininkas, bet ir publicistas  bei žurnalistas pagal profesiją. Mat dar mokydamasis mokykloje jis bendradarbiavo Mažeikių rajono laikraštyje „Komunistinis rytojus“, spausdino reportažus, apybraižas, noveles, fotografijas, o 1959–1962 m. studijavo žurnalistiką Vilniaus universitete. Vėliau Romualdas dirbo dirbo fotokorespondentu savaitraštyje „Literatūra ir menas“, o 1963–1967 m. – žurnale „Mūsų gamta“.

 

2010 metais Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija buvo apdovanotas ir žurnalistas, rašytojas Rolandas Rastauskas. Jo sąsajos su žurnalistika driekiasi per keletą spaudos leidinių: R.Rastausko autorinės skiltys įsitvirtino savaitraštyje „Atgimimas“ (1989–1990 m.), „Lietuvos ryto“ dienraštyje (1993–2003 m.), Čikagoje leidžiamame leidinyje „Akiračiai“ (2003–2004 m.), o nuo 2005-ųjų- žurnale „Verslo klasė“. „Už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje ir už sakinio eleganciją“- taip skambėjo šiam žodžio meistrui skirtos Nacionalinės kultūros ir meno premijos nominacija.

 

Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijas įteikia Lietuvos Respublikos Prezidentė Vasario 16-osios proga.

 

Kultūros ir meno premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžių – šiuo metu ji sudaro 104 tūkst. litų. Premijos mokamos iš Kultūros ministerijai skirtų valstybės biudžeto asignavimų.

 

Pretendentai teikiami Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijai, siūlymų laukiama iki rugsėjo 1 d.9Daugiau informacijos - http://www.lrkm.lt/index.php?2828257220 .

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-07-17 08:15
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Marija

2013-07-27 16:26

Aš tai balsuočiau uo Fiklomeną. Ji žymiai garsesnė, visiems žinoma

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2013-07-25 07:43

Reika ką nors nuspręsti. Nes jei miegosime, tai tą premija ir nuplauks.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Erika Straigytė

2013-07-23 15:45

O aš raginu prasmingai ir nepretenzingai pažvelgti į PAULIŲ NORMANTĄ ir jo veiklą. Labai vertinu ir jo plačią pasaulėžiūrą, ir ambicijas, ir kūrybinį palikimą- Vilniui, Lietuvai, pasauliui. Paulius yra ir LŽS narys, tad reikia tik siūlyti;)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vytautas Žeimantas

2013-07-23 10:19

Kolegė Kornelija, klausia ar mes turime žurnalistą, vertą Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos?
Aišku, turime.
Aš turio omenyje Filomeną Taunytę. Ji tikrai verta tos premijos, nors ir po mirties.
Manau, kad ir Raytojų sąjunga mus palaikytų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media