2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Liko kelios dienos iki didžiausio jaunųjų žurnalistų nuotykio Lietuvoje!

2018-04-03
 
Jau balandžio 6-8 dienomis į Vilnių atkeliauja jaunųjų žurnalistų festivalis „Dramblys 2018". Ketvirtą kartą į vieną vietą susiburs daugiau nei šimtas moksleivių, studentų ir aktyvaus jaunimo, kurie drauge su savo mentoriais - žiniasklaidoje puikiai žinomais žurnalistikos profesionalais - gilinsis į žurnalistikos pagrindus bei kels klausimus apie laisvo žodžio problemas. 
Festivalio organizatoriai džiaugiasi - „čia sukuriama puiki aplinka ne tik žinioms įgyti, bet ir daug juoktis, užmegzti naujas pažintis, dalintis mintimis apie sau rūpimus ir aktualius dalykus. Kiekvienas čia atvykęs su šypsena prisimena kartu praleistus savaitgalius, o žaviausia - nekantrauja sugrįžti. Tikrai daug dalyvių veidų matome daugiau nei vieną kartą, o kai kurie grįžta nebe dalyvio ar organizatoriaus, o pranešėjo rolėse". Šiemet į festivalį grįžta ir Žmonės.lt vyr. redaktorė Živilė Karevaitė - pirmojo festivalio organizatorė, o jau ateinantį savaitgalį - vakarienės su žurnalistais viešnia. 
Festivalį Živilė organizavo dar būdama antrame žurnalistikos bakalauro kurse, o štai jau šį sausį Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete apsigynė tarptautinės komunikacijos magistro laipsnį. „Praėję metai buvo labai intensyvūs, nors ir dabar gyvenu pagal gana įtemptą dienotvarkę. Gruodį palikau žurnalo PANELĖ redaktorės kėdę ir nėriau į naują nuotykį. Iš Tomo Balžeko sulaukiau pasiūlymo prisijungti prie žiniasklaidos grupės „Media Bitės", kuriai priklauso atsinaujinimo nuotaikomis gyvenantis žurnalas ŽMONĖS. Šiuo metu dirbame ties internetinės svetainės koncepto atnaujinimu, temų, komandos formavimu. Tapau Žmonės.lt vyr. redaktore ir priėmiau iššūkį suburti stipriausius savo srities žurnalistus" - apie save pasakoja Živilė.
Koks jausmas grįžti į renginį iš kitos - žiniasklaidos - pusės?
„Vis dar jaučiuosi DRAMBLIO festivalio šeimos dalimi, pažįstu ne vieną ir šiandien organizuojantį žmogų ir man labai smagu su jais visais vėl pasimatyti. Dabar grįžtu į festivalį turėdama daugiau patirties, žinių, tačiau nesijaučiu būdama kitoje barikadų pusėje. Jausmas - labai malonus."
Tavo nuomone, kodėl verta dalyvauti festivalyje? Ar jis reikalingas jaunimui?
„Per visus mokymus, susitikimus su savo srities profesionalais pasisėmiau ne tik suvokimo, kaip atrodo profesijos užkulisiai, bet ir iki šiol džiaugiuosi pažintimis, sutiktais draugais, patirtais išbandymais. Jie mane paruošė ateities žiniasklaidos pasauliui. Į festivalį turėtų atvažiuoti visi, kuriems bent kartą yra sukirbėjusi mintis: „O ką reiškia būti žurnalistu?" Tie, kurie jaučia ambiciją ateityje tapti žiniasklaidos dalimi arba nori ją pažinti."
Renginio viešnia yra visiškai teisi - šiais metais festivalis bus kupinas įvairiausių patirčių, kurios tikrai padės įsijausti į žurnalisto vaidmenį ir suprasti kaip veikia žiniasklaida. Pirmąją festivalio dieną dalyviai konkrečiau gilinsis į žurnalisto darbo principus: kartu su Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesoriumi Gintaru Aleknoniu aiškinsis, kokia gi yra žurnalisto misija, Lrt.lt žurnalistas Rytas Staselis padės atrasti skirtumus tarp interviu ir įprasto pokalbio, o apie žurnalistikos pokyčius papasakos Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainiaus Radzevičiaus, su kurio pagalba renginio dalyviai ieškos klasikinės žurnalistikos perspektyvų šiuolaikiniame medijų pasaulyje. 
Antroji festivalio diena dedikuota žodžio laisvės klausimams - pradedant informacinio karo nagrinėjimu, baigiant verslo įtaka žiniasklaidai ir žiniasklaidos teisės aspektais. Per šiuos labirintus dalyvius ves Ministro Pirmininko patarėjas kovos su korupcija, ryšių su Seimu ir strateginės komunikacijos klausimais Skirmantas Malinauskas, 15min.lt fotožurnalistas Vidmantas Balkūnas, Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūsienė, „Verslo žinių" vyr. redaktorius Rolandas Barysas, advokatas Dainius Kenstavičius, 15min.lt Tyrimų skyriaus žurnalistė Birutė Davidonytė, Alfa.lt ir žurnalo IQ vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius ir rusų žurnalistas, politikos apžvalgininkas Konstantin Eggert. 
Be žurnalistikos ir žodžio laisvės problemų bus paliesta ir komunikacijos tema - apie tai kalbės Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto dekanas Rimvydas Laužikas ir prodekanas Martynas Petrikas. Dalyviai taip pat turės galimybę patys pasirinkti, apie ką nori padiskutuoti - jų laukia jaukus vakaras prie vakarienės stalo su savo mylimais ir įkvepiančiais žurnalistais. Čia bus galima kalbėtis apie viską. 
Vietų skaičius renginyje ribotas, registruotis iki balandžio 4 dienos galite čia: https://goo.gl/forms/Z5R1uacumpHWOnah2
Jaunųjų žurnalistų festivalio „Dramblys 2018" reklaminis filmukas:
https://www.youtube.com/watch?v=J0W2OxrFjSc

 

Daugiau informacijos:
Žygimantas Mitkus
El. p.: jaunujuzurnalistufestivalis@gmail.com
Tel. nr.: +370 657 96624
Facebook

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-04-03 14:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media