2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Rašymo meno ir meistrystės ugdymas, žurnalistinės meistrystės dirbtuvės

2019-07-01
 
Kviečiame į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyksiantį renginį, kurio pagrindinės gairės - rašymo meno ir meistrystės ugdymas su pasaulinio lygio žvaigžde, populiarių Holivudo serialų, komedijų, itin populiarios animacijos scenaristu profesoriumi Neilu Landau. Svečias Lietuvoje viešės audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos AVAKA iniciatyva. Susitikimai vyks liepos 15-17 d. Laikas 10-18 val. (liepos 15 d.), 10-16 val. (liepos 16-17 d.) Konferencijų salėje, Kino salėje, V aukšte.
Dabar populiari nuomonė, kad lietuviško kino ir televizijos serialų cechai atsigauna. Įkvepia operatorių, aktorių darbai, šalies dokumentikos meistrai skina tarptautinius apdovanojimus. Tačiau scenarijaus autoriai vis dar gauna rykščių. Kita vertus, jų profesinį „šlubavimą" lengva pateisinti: skausmingai trūksta žinių, universitetinių programų, kursų, medžiagos, kuri padėtų pereiti į aukštesnį lygį. Dauguma scenaristų - savamoksliai, praktikos siekiantys įgyti privačia iniciatyva.
Asociacija AVAKA rūpinasi audiovizualiniu sektoriumi ir kūrėjais, todėl ne kartą rengė seminarus, meistrystės pamokas, suteikiančias galimybę tobulėti, semtis patirties, kurios šiuo metu vis dar labai trūksta.
„Akivaizdu, kad yra daug gerų idėjų, kurias rašantys ar dar nepradėję to daryti žmonės nešiojasi galvoje ir širdyje, bet nemoka to išdėstyti popieriuje, neišmano technikos, nežino subtilybių. Todėl jau ne pirmą kartą kviečiamės profesionalus, kurie ne šiaip įkvepia - jie gali pakeisti gyvenimą. Liepą vyks renginys, kuriame kino ir televizinio turinio kūrėjai galės gauti informacijos apie europinio finansavimo galimybes, skaitmeninio kūrinių žymėjimo naujienas, ir - bene svarbiausia - pasinaudoti išskirtine galimybe mokytis scenarijaus rašymo iš geriausiųjų", - sako AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas. 
Asociacijos kvietimu į Lietuvą atvyksta senas Holivudo vilkas - profesorius N. Landau, tarp kurio scenarijų - ir kultinis serialas „Melrouzas".
N. Landau dirba su CBS, „Warner Bros.", „Disney", „Paramount", „Columbia pictures", „Sony Pictures Television" ir kitomis didžiosiomis kompanijomis. Jis - prestižinio Kalifornijos universiteto Los Andžele UCLA Teatro, kino ir televizijos mokyklos prodekanas. Maestro talentas sugulė į penkis bestselerius, kurie išversti į 12 kalbų.
Neilo vardą puikiai žino vienas sėkmingiausių lietuviškų TV serialų scenaristų - Edvinas Kalėda, kuris užaugino tokius populiariausio laiko eterio banginius kaip „Moterys meluoja geriau" ar „Pasmerkti".
„Su N. Landau susipažinome užsienio kursuose. Jo perteiktos žinios man padarė didžiausią įtaką. Jis - geriausias televizijos serialų ekspertas visame pasaulyje, turi didžiulę 30-ties metų patirtį. Jis performuoja mąstymą tinkama linkme. Po jo paskaitų įgyji naujų įrankių", - sako lietuvių scenaristas.
Apie tokius įrankius svečias papasakos ir trijų dienų renginyje Vilniuje. Liepos 15-ąją susitikimas su N. Landau bus skirtas ne vien industrijos profesionalams - jo klausytis gali visa smalsi publika (salėje - 130 vietų). Neilas neabejotinai užmegs įdomų dialogą, pasakos apie audiovizualinio sektoriaus verslo strategijas, hibridinius tipus, schemas, herojų manevravimą, katės ir pelės žaidimą, sezoninį dozavimą, pasiektą ir išlaikytą populiarumą.
„Pakalbėsime, kaip konstruoti TV šou, komediją, dramą, mini serialą, žiūrėsime pavyzdžius, analizuosime „Sostų karus", „Kortų namelį", „Fargo", kitus šių dienų hitus. Galvosime, kaip sukurti serialą, kuris būtų fenomenalus. Žinoma, tą sunku išskaičiuoti, bet aš įsitikinęs, kad jūs turite unikalią idėją ir vieninteliai galite ją įgyvendinti. Tik aukščiausios ambicijos sukuria fenomeną", - kalbėjo N. Landau.
Kitos dvi renginio dienos bus skirtos gerokai mažesniam ratui: į N. Landau meistrystės pamokas liepos 16 ir 17 d. pateks vos 30 iš anksto užsiregistravusių scenaristų, suinteresuotų kurti ir parduoti novatorišką turinį sparčiai besiplečiančiai, globaliai TV rinkai, kurią formuoja „Amazon", „Netflix", HBO ir kiti naujieji gigantai. Charizmatiškas profesorius žada stumtelėti kūrėjus reikiama kryptimi, pamokyti per praktiką. Vyks darbas grupėse, bendras minčių lietus.
„Aš niekada nebuvau Lietuvoje, bet vis norėjau ją pamatyti. Esu sutikęs nemažai lietuvių - jūsų vertybių pažanga inspiruoja. O kai manęs klausia, kodėl aš skraidau į Europą ar kitas pasaulio vietas pasikalbėti apie skaitmeninę revoliuciją ir autentiško turinio kūrimą, atsakau: nes Holivudas seniai nebėra šio verslo centras. Žaidimo taisyklės pasikeitė, praeities modeliai išardyti. Smagiausia, kad dabar didieji žaidėjai nori dirbti ne vien su Holivudo scenaristais - juos kaip tik domina vietos kūrėjai, kurie geriau išmano regiono kultūrą, moka gimtąją kalbą. Taigi, mano kolegos nebegyvena Holivude. Mums visiems skaitmeninė revoliucija sukūrė antrąjį, globalų gyvenimą. Ir labiau nei bet kada dabar reikia galvoti apie nišinį turinį", - sako N. Landau.
Konferenciją ir mokymus su prof. N. Landau organizuoja AVAKA, tęsdama mokymų programą „Kita kūrybos pusė".
Renginį iš dalies finansuoja Baltijos-Amerikos laisvės fondas (BAFF). Daugiau informacijos apie BAFF stipendijas ir lektorių paramą - interneto svetainėje www.balticamericanfreedomfoundation.org. 
Daugiau informacijos apie liepos 15-17 d. renginio programą ir registraciją - puslapyje www.avaka.lt
Dalyvavimas būtina registruotis: į konferenciją; į mokymus
Organizatoriai audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook" ir http://www.avaka.lt/
Rubrika Aktualijos yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-27 11:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media