2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Įamžinti unikalią Lietuvos gamtą kviečia P. Abukevičiaus premijos konkursas

2014-07-18
 
Petras Abukevičius

Petras Abukevičius

Įamžinti unikalią Lietuvos gamtą ir tęsti žymaus kino režisieriaus ir operatoriaus, gyvosios gamtos dainiaus Petro Abukevičiaus tradicijas kviečia Petro Abukevičiaus premijos konkurso organizatoriai. Filmus konkursui galima pristatyti iki rugpjūčio 25 dienos į Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją (S.Konarskio g. 49, Vilnius), nurodant „Petro Abukevičiaus premijos konkursui".

1998 metais Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija įsteigė Petro Abukevičiaus premiją. Lietuvos filmų apie gamtą istorija neatskiriama nuo šio gamtos mylėtojo vardo. Per ilgus savo kūrybinės veiklos metus jis filmavo, režisavo, sukūrė daugiau kaip 30 filmų apie gamtą, gyvūnus, pačius įdomiausius Lietuvos gamtos kampelius.

Pretendentus premijai gauti gali siūlyti fiziniai ir juridiniai asmenys. Konkursui reikia pateikti filmo anotaciją, kūrybinės grupės narių sąrašą ir dvi filmo kopijas.  Filmo trukmė - iki pusės valandos. Filmuojant turi būti laikomasi bioetikos reikalavimų, jeigu filmuojami saugomi gyvūnai jų veisimosi vietose, prie lizdų, tam turi būti gautas Aplinkos apsaugos agentūros leidimas.

Pirmasis Petro Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dukart pamečiui (1999 m. ir 2000 m.) ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys.

Per pastarąjį dešimtmetį šias premijas yra gavę filmų kūrėjai Kęstutis Verbickas, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Vytautas Vitkauskas,  Gintautas Alekna, Birutė Bražinskaitė, Kastytis Mačiūnas, Eugenijus Drobelis, Jonas Bilinskas, Mindaugas Survila, Vytas Jankevičius ir Mantas Jancevičius.

Pernai Petro Abukevičiaus premija skirta  filmo „Pavienės bitės" autoriui Valdui Mikolaičiui už meistriškai parodytą slapą ir sudėtingą bitinių vabzdžių gyvenimą.  Petro Abukevičiaus premija teikiama rugsėjo 8-ąją, jo gimimo dieną LRT klube.

Konkursą organizuoja Aplinkos ministerija kartu su Kultūros ministerija ir Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija.

Rengėjų informacija

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-18 09:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media