2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: Generalinė prokuratūra turi prisiimti didžiausią atsakomybę dėl veiksmų prieš žurnalistus

2013-11-12
 
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys V. Gailius

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys V. Gailius

 

Generalinė prokuratūra turi prisiimti didžiausią atsakomybę už neproporcingas priemones, kurių buvo imtasi prieš Lietuvos žiniasklaidą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos nutekinimo istorijoje, šios pozicijos laikosi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vitalijaus Gailiaus teigimu, atsakomybę dėl neadekvačių ir nepateisinamų priemonių prieš žurnalistus turi prisiimti ne vien Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bet ir pagrindinė ikiteisminio tyrimo iniciatorė - Generalinė prokuratūra, būtent kurios prašymu Vilniaus miesto apylinkės teismas išdavė leidimą įpareigoti liudytojus, šiuo atveju - žurnalistus, atskleisti informacijos šaltinį, buvo atliekamos kratos.

„Šioje istorijoje STT negali išvengti savo, kaip institucijos, atsakomybės dėl neadekvačių priemonių prieš žurnalistus. Tačiau reikia pripažinti, kad STT buvo tik įrankis, pavesto ikiteisminio tyrimo vykdytoja. Pagrindinę atsakomybę privalo prisiimti tyrimo organizatorė - Generalinė prokuratūra, kurios veiksmai šiame ikiteisminiame tyrime buvo, švelniai tariant, abejotini ir neadekvatūs, ir kuri vis dar tebevadovauja tyrimui", - pabrėžė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys V. Gailius.

Jo įsitikinimu, Generalinė prokuratūra atskleidė savo kompetencijos stygių, kai ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties atskleidimo ir piktnaudžiavimo pavedė atlikti STT, kurios funkcijose apskritai nėra panašių tyrimų vykdymo.

V. Gailiaus teigimu, pastaruoju metu aiški tendencija, kad tais atvejais, kai ikiteisminiai tyrimai vienaip ar kitaip susiję su VSD ir kai tai gresia atsakomybe šiai institucijai, tokiems tyrimams vadovauti imasi Generalinė prokuratūra. „Ar šiandieninė Generalinė prokuratūra su savo vadovu priešakyje tikrai yra nepriklausoma institucija, ar ji savarankiškai priima pagrįstus ir teisingus sprendimus? Pagrindo abejoti, kaip matome, vis daugiau. Ir tai niekaip nesusiję su nuogąstavimais dėl procesų, susijusių su prokuratūros veikla, politizavimo", - sako V. Gailius.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Remigijaus Šimašiaus teigimu, prokuratūros veiksmai ikiteisminiame tyrime dėl VSD pažymos nutekinimo iliustruoja tai, kad Generalinės prokuratūros, kaip institucijos, problemos yra besikartojančios ir giluminės, todėl reikalingos permainos šios institucijos vadovybėje.

„Šiandien nematome jokių veiksmų, kad Generalinė prokuratūra spręstų problemas, susijusias su informacijos „nutekėjimu" iš pačios prokuratūros. Todėl atlikti veiksmai prieš žurnalistus, į kurių pareigas paslapčių saugojimas neįeina, yra labai abejotini", - sakė R. Šimašius.

Liberalų sąjūdžio frakcija griežtai smerkia bet kokio pobūdžio išpuolius prieš laisvą žiniasklaidą, laisvą žodį, kuris neatsiejamai susijęs su žurnalistų teise išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį. Liberalai mano, kad teisinės ir demokratinės valstybės principų turėtų vienodai laikytis tiek eiliniai šalies piliečiai, tiek ir specialiosios Lietuvos tarnybos.

 

Kontaktinis asmuo

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas

Vitalijus Gailius

Mob. 8 698 42 681

vitalijus.gailius@lrs.ltatgal

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-14 15:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media