2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Vilniaus rotušėje antrą kartą bus teikiama Skirmanto Valiulio premija, pristatomas leidinys „Fotografai – Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai“

2013-12-12
 
Skirmantas Valiulis, Nida, 1997 metai. Algimanto Aleksandravičiaus nuotrauka

Skirmantas Valiulis, Nida, 1997 metai. Algimanto Aleksandravičiaus nuotrauka

 

Lietuvos fotomenininkų sąjungos iniciatyva 2013 m. gruodžio 16 d. 18 val. Vilniaus rotušėje antrą kartą įvyks garsaus kritiko Skirmanto Valiulio premijos teikimas. Premija bus teikiama kasmetiniame Lietuvos fotomenininkų sąjungos renginyje, sukviesiančiame šalies kultūros ir meno, verslo ir politikos žmones, fotografus ir fotografijos mylėtojus.

Kartu su naujų leidinių ir parodų pristatymais antrą kartą bus įteikta Lietuvos fotomenininkų sąjungos įsteigta Skirmanto Valiulio premija. Premijos mecenatas kompanija „EIKA", kuri pasiryžusi prisidėti prie šios idėjos gyvavimo ne vienerius metus. Premiją įteiks bendrovės generalinis direktorius Robertas Dargis. Premija įsteigta žinomam fotografijos ir kino bei televizijos kritikui Skirmantui Valiuliui atminti ir jo bendražygiams bei sekėjams įvertinti ir paskatinti. Premija skiriama už reikšmingiausius ir profesionaliausius fotografijos istorijos tyrinėjimus ir publikacijas, kritikos darbus, kuratorinius projektus, fotografijos leidinių sudarymą, įvairiapusę fotografijos sklaidą ir populiarinimą Lietuvoje bei užsienyje per praėjusius metus arba už viso gyvenimo darbus.

Renginio metu bus pristatyta paroda ir leidinys „Fotografai - Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai". Jame pristatomi aštuoni gerai Lietuvoje žinomi fotomenininkai: Romualdas Požerskis, Aleksandras Macijauskas, Algimantas Kunčius, Antanas Sutkus, Stanislovas Žvirgždas, Vytautas Balčytis, Romualdas Rakauskas, Algimantas Aleksandravičius, kuriems 1990-2011 m. buvo suteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Taip pat publikuojami istoriko Alfredo Bumblausko ir menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio įžanginiai straipsniai. Alfredas Bublauskas savo straipsnyje rašo: „Grįžkime prie mūsų aštuonetuko. Romėnų kohortos susidėjo iš centurijų (dažniausiai šaltiniuose minimas skaičius - 80 žmonių), vadinasi, vienoje eilėje galėjo būti aštuonetas legionierių. O štai mūsų aštuoni fotomeno kūrėjai (kurie skaičiumi gerokai nusileidžia kitoms meno sritims, tokioms kaip muzika, dailė ar teatras), tarsi atspėdami visiškai paradoksaliai prisimenamus skaičius, vieni, šalia kitų menų, kaip tikri legionieriai išsemia Nacionalinės premijos vertinimo prioritetus..."

Kasmetiniame renginyje, įėjimas su kvietimais, taip pat bus pristatyti šių metų leidiniai ir parodos. Bus įteiktos ir tradicinės Lietuvos fotomenininkų sąjungos premijos. Renginio lankytojus į fotografinę aplinką įtrauks ir paroda parengta pagal šių metų metraščio „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien'13" fotografijas. Metraštyje gvildenama tema „Lietuvos fotografija ir XXI a. iššūkiai bei inovacijos".

 

Daugiau informacijos:

Jonas Staselis

Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas

+370 699 21 807; +37062066595

j.staselis@gmail.com

Spaudos atstovai į renginį bus įleidžiami su pažymėjimais.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-16 15:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media