2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Pirmadienį per LRT – vokiečių dokumentinis filmas apie M. Chodorkovskį

2014-01-03
 
Michailas Chodorkovskis

Michailas Chodorkovskis

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

Didžiųjų metų švenčių išvakarėse į laisvę paleistas garsiausias Rusijos politinis kalinys Michailas Chodorkovskis šiomis dienomis - viena labiausiai cituojamų ir aptariamų figūrų visuomenės informavimo kanaluose. Šiandien atrodo neįtikėtina, ką dešimt gražiausių savo gyvenimo metų už grotų praleidęs verslininkas kalbėjo LRT televizijai likus vos dvejiems metams iki jo arešto:

„Prezidentas Putinas pirmajame susitikime su mumis iš karto po jo išrinkimo pasakė, kad nuosavybė klausimai nebus peržiūrimi, bet stambus verslas neturėtų taip akivaizdžiai reikštis politikoje. Buvo aišku, kad šie žodžiai skirti Berezovskiui ir Gusinskiui. Kalbant apie mūsų kompaniją ar Vagitą Alekperovą, mes niekuomet politiniuose procesuose nedalyvavom. Tai, kad mes parlamente giname savo ekonominius interesus, visiškai palaiko prezidentas Putinas, jo administracija, vyriausybė.<...> Mane stebina, kiek čia, Lietuvoje, suteikiam reikšmės administraciniams faktoriams Rusijoje. Mūsų šalyje galioja rinkos taisyklės...", - sakė M. Chodorkovskis, 2001-ųjų liepą duodamas interviu LRT televizijos „Spaudos klubui".

Tuomet niekas negalėjo įsivaizduoti, kad jau po dvejų metų turtingiausias Rusijos žmogus bus įmestas už grotų.  „Spaudos klubo" vedėjo Audriaus Siaurusevičiaus pokalbį su „Jukos prezidentu" galima pamatyti 2003-ųjų spalio 29 dienos „Spaudos klube" (http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/22161) transliuotame netrukus po M. Chodorkovskio suėmimo. 

Laidoje taip pat kalbama su Londone tuo metu gyvenusiu kitu rusų oligarchu Borisu Berezovskiu, kuris, be kita ko, pabrėžia, kad „turtingiausio ir skaidriausio Rusijos verslininko" areštas rodo, jo V. Putinas tokiais veiksmais artėja prie savo režimo pabaigos. Putino pabaiga, pasak B. Berezovskio, arba kalėjimas, arba pabėgimas iš šalies. Kaip žinia, B. Berezovskis rastas nusižudęs mįslingomis aplinkybėmis savo bute Jungtinėje Karalystėje 2013 m. kovą.

LRT televizija kviečia pažvelgti į 10 produktyviausių gyvenimo metų už grotų praleidusį pasaulinio lygio verslininką ir vokiečių dokumentininkų akimis.

Pirmadienį, sausio 6 d. 23 valandą per LRT televiziją - 2011-aisiais sukurtas vokiečių režisieriaus Cyrilo Tuschi‘o dokumentinė juosta „Chodorkovskis" (Khodorkovsky).

Kas toks iš tikrųjų buvo „Jukos" šefas Michailas Chodorkovskis? Idealistiškai mąstantis reformatorius? Oligarchas, bandantis vykdyti nepriklausomą politiką? O gal tiesiog neeilinio talento machinatorius? Filme bandoma objektyviai atskleisti šią kontroversišką asmenybę. „Iš Chodorkovskio nenorėjau daryti nei velnio, nei šventojo. Stengiausi parodyti įvairiapusį šio žmogaus paveikslą", - kalbėjo režisierius 2011 m. Berlyno kino festivalyje. Čia jo filmas apie Chodorkovskį pelnė „Amnesty" ir „Millennium"  apdovanojimus.

Michailas Chodorkovskis 2004 metais buvo pripažintas turtingiausiu Rusijos žmogumi ir šešioliktu tarp pasaulio turtingųjų. Įkūrė Jaunimo mokslinės-techninės kūrybos centrą, atgaivino bankrutuojantį banką, pavadinęs jį „Menatep", buvo kuro ir energetikos viceministras, taip pat valstybinės akcinės bendrovės „Jukos" savininkas. Planavo sukurti didžiulį energetikos koncerną, kuris turėjo tapti ketvirta pagal dydį privačia naftos įmone pasaulyje. Bet sumanymas taip ir nebuvo įgyvendintas.

Chodorkovskis ne kartą kritikavo Vladimiro Putino politiką. 2003 metų rudenį verslininkas buvo apkaltintas sukčiavimais privatizuojant įmones, o vėliau ir suimtas. 2005 metais Maskvos teismas jį nuteisė  devynerius metus kalėti. Iš pradžių jis buvo ištremtas į Sibirą, Krasnokamensko miestą, o 2009-aisiais pervežtas į Maskvą, kur laukė naujas teismo procesas. 2013-ųjų gruodžio pabaigoje Chodorkovskis paleistas į laisvę.

Buvusio rusų oligarcho portretas filme kuriamas iš pokalbių su jo buvusiais bendradarbiais, šeimos nariais, remiantis žinomų užsienio ir rusų politikų nuomonėmis. Panaudoti įvairių žiniasklaidos priemonių reportažai, iš kalėjimo siųsti Chodorkovskio laiškai. Teismo salėje filmo autoriui  su buvusiu verslininku pavyko padaryti kelių minučių interviu. „Mes labai nustebom, kai teisėjas sutiko dėl šito interviu. Gal dėl to, kad nebuvo gavęs jokių instrukcijų", - kalbėjo režisierius.

Filmas buvo kuriamas nuo 2005 metų, o premjera įvyko praėjus vos kelioms savaitėms, kai Chodorkovskis su savo verslo partneriu buvo nuteisti trylikai su puse metų už tariamą pinigų plovimą.

Žmogaus teisių gynėjai mano, kad visi šie procesai - Kremliaus kerštas už nepriklausomą  Michailo Chodorkovskio politiką. Režisierius prisipažino, kad kurdamas šį filmą nuolat jautė baimę. „Iš pradžių niekas nenorėjo su manim šnekėtis. Vis girdėjau klausimus: kas jums už tai moka?"

 

Kontaktams:

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-03 18:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media