2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Pradeda veikti Jaunojo žurnalisto mokykla Seime

2014-03-17
 
Jaunojo žurnalisto mokyklos Seime vadovas , Seimo narys Rokas Žilinskas

Jaunojo žurnalisto mokyklos Seime vadovas , Seimo narys Rokas Žilinskas

 

Vytautas Žeimantas

 

Idėja sukurti Jaunojo žurnalisto mokyklą Seime dar pernai iškėlė  Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius ir Seimo narys, Seimo Europos informacijos biuro vadovas Rokas Žilinskas. Ši idėja susilaukė plataus pritarimo. Šiandien, kovo 17 dieną, 15 val. Jaunojo žurnalisto mokyklos Seime dalyviai kviečiami į pirmąjį užsiėmimą, kuris vyks Seimo Europos informacijos biure, Seimo III rūmai, (Gedimino pr. 53, Vilnius).

Jaunojo žurnalisto mokyklos Seime vadovas bus Rokas Žilinskas. Jis  planuoja moksleiviams rengti profesionalų diskusijas apie televiziją, radiją, spaudą ir internetinę žiniasklaidą, jų panašumus ir skirtumus, sąveiką ir raidos tendencijas.

Kursų dalyvius taip pat ketinama supažindinti visuomenės ir politikos aktualijomis bei pamokyti jas atspindėti skirtingų žanrų informaciniais pranešimais.

„Atėjo laikai, kai viešosios informacijos rengėju gali būti kiekvienas - pakanka turėti kompiuterį ar išmanųjį telefoną ir interneto prieigą. Tačiau ne kiekvienas tinklaraštininkas bus žurnalistas, nes žurnalistika - tai žodžio menas: beaistris, apgalvotas žodžių parinkimas, kad žodžiai reikštų būtent tai, ką turi reikšti, ir atskleistų tai, kas svarbiausia. Būtent to mes ir mokysimės", - sako buvęs žurnalistas.

Projekto globėja - Lietuvos žurnalistų sąjunga. Jos pirmininkas Dainius Radzevičius projektą apibūdina kaip savotiškus profesinio orientavimo kursus: „Daugelis žurnalistų savo profesiją vadina ir gyvenimo būdu. Tačiau prieš rinkdamiesi tokį gyvenimo būdą jauni žmonės jau šiandien turi unikalią galimybę šių kursų metu pažinti ir suprasti, kuo ypatinga ir sudėtinga yra žurnalistika Lietuvoje."

Mokyklos organizatoriai praneša, kad užsiėmimai vyks vieną darbo savaitę, t.y. penkias dienas nuo 15.00 iki 17.00 valandos:

Pirmadienis. Kurso vadovas prisistato projekto dalyviams, o šie - kurso vadovui.  Aptariamas kurso turinys, dalyvių lūkesčiai. Per tą laiką kiekvienas grupės narys nufotografuojamas ir parašo trumpą prisistatymą (vardas, amžius, kuo ir kodėl nori tapti). Grupės fotoalbumas su prierašais tą pačią ar kitą dieną paskelbiamas projekto tinklaraštyje. Kalbamasi apie žurnalisto darbą, žiniasklaidą, kokia ji projekto dalyvių akimis yra ir kokia turėtų būti. Į svečius kviečiami žurnalistai iš televizijos, radijo ir spaudos. Jie papasakoja apie savo darbo specifiką ir atsako į projekto dalyvių klausimus. Projekto dalyviams užduodama parašyti po trumpą esė apie tai, kokią jie mato Lietuvą ir kaip ją norėtų pakeisti.

 Antradienis. Aptariami namų darbai. Sutarus dėl pakeitimų, jie paskelbiami projekto tinklaraštyje su autorių nuotraukomis. Mokomasi rašyti žinutę: aptariami naujienų atrankos kriterijai, žinutės struktūra, tinkamo žodžių parinkimo svarba, tikslumas, nešališkumas, balansas. Dalyviams užduodama panaršyti po valdžios ir valdymo institucijų, nevyriausybinių organizacijų tinklalapius ir iš ten pateikiamų naujienų parašyti po žinutę.

Trečiadienis. Aptariami namų darbai. Sutarus dėl pakeitimų, jie paskelbiami projekto tinklaraštyje su autorių nuotraukomis. Mokomasi rašyti išplėstinę žinutę, kviečiami svečiai iš kelių institucijų, apie kurias projekto dalyviai jau rašė žinutes. Jie papasakoja apie savo institucijų veiklą ir atsako į klausimus. Namų darbų užduodama iš gautos informacijos parašyti po išplėstinę žinutę.

Ketvirtadienis. Aptariami namų darbai. Sutarus dėl pakeitimų, jie paskelbiami projekto tinklaraštyje su autorių nuotraukomis. Mokomasi rašyti straipsnį, pakviečiamas vienas politikos ar visuomenės lyderis, žinomas žurnalistas ar apžvalgininkas. Jis papasakoja savo valstybės viziją ir atsako į klausimus. Namų darbų projekto dalyviai gauna parašyti po straipsnį apie Lietuvą jų akimis.

Penktadienis. Aptariami namų darbai. Sutarus dėl pakeitimų, jie paskelbiami projekto tinklaraštyje su autorių nuotraukomis. Taip pat sutariama dėl projekto tęstinumo: dalyviai paraginami rašyti jiems rūpimomis temomis ir siųsti savo rašinius projekto rengėjams. Atitinkantys išmoktus kriterijus rašiniai būtų skelbiami projekto tinklaraštyje.

Projekto koordinatorius ir vadovas įsipareigoja neviešinti projekto dalyvių kontaktinės informacijos, išskyrus projekto dalyvių mokyklas, vardus, pavardes ir vardus, kuriais projekto dalyviai yra pasivadinę socialiniame tinkle, kuriame bus skelbiamas projekto tinklaraštis .

Pirmajam projekto etapui - vienam mėnesiui - atrinktos keturios Vilniaus miesto ir rajono mokyklos. Kiekvienos iš jų moksleiviai „Jaunojo žurnalisto mokyklą" lankys savaitę, per kurią mokysis rašyti, rašys ir savo rašinius skelbs specialiame tinklapyje „Jaunojo žurnalisto mokykla" socialiniame tinkle „Facebook".

„Bene kiekvienoje mokykloje yra būrelis jaunimo, svajojančio tapti žurnalistais, leidžiančio mokyklos laikraštį ar tinklalapį. Mes norime šiam būreliui duoti „paragauti" tikrosios žurnalistikos ir turime tam visas priemones. Turime ir medžiagos - juk esame Europos informacijos biuras", - sako Seimo Europos informacijos biuro vedėjas  Donatas Čečergis.

Dalyvauti projekte atrinkti dalyviai įsipareigoja aktyviai dalyvauti visose projekto veiklose, atsakingai ruošti jiems paskirtas namų darbų užduotis.

Seimo Europos informacijos biuras įsipareigoja projekto užsiėmimams suteikti patalpas adresu: Gedimino pr. 53, Seimo III rūmai, Vilniuje. Biuras aprūpins projekto dalyvius užsiėmimams reikalingomis darbo priemonėmis (rašikliais, popieriumi) ir kompiuteriais, kuriais dalyviai naudosis užsiėmimų Biure metu.

Visiems projekto dalyviams bus įteikti projekto organizatorių sertifikatai, liudijantys dalyvavimą projekte. Aktyviausi, daugiausiai skaitytojų socialiniuose tinkluose simpatijų pelnę projekto dalyviai projekto etapo pabaigoje bus kviečiami į jaunųjų žurnalistų stovyklą, kurios metu bus galima atlikti praktiką pasirinktoje žiniasklaidos priemonėje.

 

 

Jaunuosius mokyklos klausytojus kviečiu bendradarbiauti  ir Lietuvos žurnalistų sąjungos svetainėje - www.lzs.lt . Mes su malonumu skelbsime Jūsų įdomesnius kūrybinius darbus. 

 Jauniesiems kolegoms linkiu įdomių  mokslų, kūrybinės sėkmės ir lengvos plunksnos.!

 

 

Papildoma informacija:

Justina Dapkutė

 Europos informacijos biuro patarėja

 Tel. (8 5) 239 6594, mob. 8 620 75183

Faks. (8 5) 239 6595

El.p. justina.dapkute@lrs.lt,

eib@lrs.lt,

http://www.eib.lrs.lt/,

www.eu2013.lrs.lt  

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-03-19 08:35
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media