2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Įvyko Europos žurnalistų federacijos visuotinis susirinkimas. Išrinkta naujoji federacijos prezidentė Maja Sever

2022-06-15
 
Maja Sever

Maja Sever

Darius Lukoševičius,
LŽS pirmininko pavaduotojas
Birželio 12 - 14 dienomis Izmire ,Turkijoje įvyko Europos žurnalistų federacijos (EŹF) visuotinis susirinkimas. Jo metu išrinkta naujoji EŽF prezidentė Maja Sever iš Kroatijos. Ji tapo pirmąja moterimi, kuriai patikėta vadovauti Europos žurnalistų profesiniam susivienijimui.
Svarbiausia susirinkimo tema buvo naujų organizacijos įstatų priėmimas. Po ilgų ir labai karštų debatų buvo pritarta naujam punktui kuris panaikino reikalavimą, kad EŽŠ nariais gali tapti tik Tarptautinės žurnalistų federacijos (TŽF) nariai. Poreikis keisti nuostatas kilo po keistų ir su Europos žurnalistų principinėmis nuostatomis nesuderinamų, TŽF sprendimų. Tai - TŽS delsimas pašalinti Rusijos žurnalistų sąjungą, nenoras priimti į organizaciją nepriklausomų Rusijos žurnalistų, oponuojančių karui ir Putino režimui. Abchazijos, neva nepriklausomos, žurnalistų organizacijos priėmimas.
Visuotiniam susirinkimui buvo pateikta 20 rezoliucijų. Mums labai svarbu, kad pavyko priimti rezoliuciją palaikančią Ukrainos žurnalistus ir smerkiančią Rusijos propagandistus, kurią pateikė kolegos iš Ukrainos. Ji ragina teikti ne tik moralinę, bet ir materialinę paramą.
Susirinkime ne kartą akcentuota prastėjanti žurnalistų teisių ir saugumo situacija. Visiškai suprantama tragiška kolegų Turkijoje situacija. Autoritarinis R. Erdogano režimas ne tik baugina žurnalistus, varžo jų teises, bet ir sodina į kalėjimus.
Deja, prasta situacija yra ir demokratiškose, senas laisvo žodžio tradicijas turinčiose, šalyse. Prancūzijos, Vokietjos, Italijos žurnalistų pateiktos rezoliucijos nenuteikia optimistiškai, net Šveicarijos žiniasklaida susidūrė su neregėtu spaudimu, vos tik buvo užkabinti bankininkų interesai. SLAP ieškiniai irgi svarbi tema daugumoje valstybių.
Susirinkimas baigėsi optimistine nuotaika, kad, veikdami drauge, Europos žurnalistai sugebės apginti save ir žodžio laisvę.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-06-15 21:47
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media