2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui skirtas festivalis “Gegužė prie Neries”. Diskusija “Žurnalistika – ar tai cinikų profesija?”

2018-05-24
 
Vilniuje gegužės 17-31 dienomis vyks XXV, jubiliejinis, Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui skirtas festivalis "Gegužė prie Neries". Idėjos autorius ir pagrindinis organizatorius Lietuvoje - Kultūros plėtros draugija „Znad Wilii", organizatorius Lenkijoje - Mazovijos kultūros institutas Varšuvoje. Festivalio tikslas - skleisti lenkų kultūrą Lietuvoje ir stiprinti lenkų-lietuvių kūrėjų bendruomenių ryšius.
Festivalis yra interdisciplininio pobūdžio, jame bus pristatoma ne tik poezija ir proza, bet ir istorija, filmai, muzika, parodos, o svarbiausia - vyks diskusijos ir pokalbiai. Festivalio svečiai - visų pirma lenkų poetai, rašytojai, žurnalistai bei aktoriai, tarp jų: Dorota Masłowska, Brygida Helbig, Stanisławas Łubieńskis, Wojciechas Pszoniakas, Joanna Moro, Stanisławas Soyka, Marianas Turskis, Mirosławas Ikonowiczius, Staisławas Zawiślińskis. Iš užsienio ir Lietuvos dalyvaus: Andriejus Chadanowiczius, Renata Putzlacher-Buchtová, Birutė Jonuškaitė, Vytas Dekšnys, Andrius Konickis.
Šių metų festivalio programoje numatyti ir Grzegorzo Kasdepke - vieno populiariausių Lenkijos rašytojų, rašančių vaikams ir jaunimui - susitikimai su jaunaisiais skaitytojais.
Organizatoriai kviečia visus į šią poetinio žodžio šventę, į filmo apie Sławomirą Worotyńskį premjerą, į monografijos Oskaras Milašius. Lietuvos ir paukščių bičiulis bei kitų knygų pristatymus, į pokalbius ir koncertus. 
Šio festivalio rėmuose gegužės 29 dieną 14 val. Vilniaus universiteto Senato salėje (Centriniai rūmai, Universiteto g.3) įvyks diskusija "Žurnalistika - ar tai cinikų profesija?". Kurioje dalyvaus ir Lietuvos žurnalistai Dainius Radzevičius ir Andrius Vaišnys. Pristatome kelis lenkų žurnalistus, kurie dalyvaus šioje diskusijoje:
MIROSŁAWAS IKONOWICZIUS
Meilė reportažo žanrui lėmė, kad dar 16-metis pradėjo dirbti žurnalistu, nuvedė į Balkanus, Lotynų Ameriką, Iberijos pusiasalį, Romą; dirbo Lenkijos naujienų tarnybos PAP ir žurnalo „Polityka" karo korespondentu Afrikos valstybių išsivadavimo karų frontuose. Keliolika kartų lankėsi Lietuvoje, savo vaikystės krašte, čia vykstant kovai dėl nepriklausomybės. Parašė reportažų knygas „Ispanija be kastanječių" („Hiszpania bez kastanietów"), „Vilties sala" („Wyspa nadziei"), „Korespondento profesija - Vilnius, Havana, Madridas" („Zawód korespondent - Wilno, Hawana, Madryt"), „Angola express", „Hombre Kapuściński". Naujausioje knygoje „Pohulanka" Mirosławas Ikonowiczius sugrįžta į namus, į Vilnijos kraštą.
MARIANAS TURSKIS
Pasaulinio garso žurnalistas ir istorikas. Įvertintas ne tik Lenkijos atgimimo ordino apdovanojimu, bet ir Vokietijos didžiuoju kryžiumi už nuopelnus, Prancūzijos garbės legiono ordinu. Išskirtiniai viso gyvenimo nuopelnai žmonijai ir istorijai. Bendraudavo su valstybių vadovais, buvo Lenkijos pasiuntinys, neformalus užsienio reikalų ministras. Savaitraščio „Polityka" istorijos skyriaus redaktorius, Lenkijos žydų istorijos muziejaus valdybos pirmininkas, Tarptautinės Osvencimo tarybos narys.
STANISŁAWAS ZAWIŚLIŃSKIS
Žurnalistas, rašytojas, režisierius, dokumentinių filmų scenaristas, leidėjas, dėstytojas. Lenkijos kinematografininkų sąjungos narys. Knygų apie lenkų kino įžymybes autorius ir bendraautoris. Krzysztofo Kieślowskio biografas, knygų apie žymiausius lenkų kino kūrėjus leidėjas. Ryszardo Kapuścińskio vardo tyrinėjimų ir edukacijos fondo pirmininkas, Ryszardo Kapuścińskio vardo festivalio „Natura-Kultura-Media" sumanytojas ir prodiuseris.
Organizatorių kontaktai:
- Romualdas Mieczkowskis - Festivalio direktorius, znadwilii@wp.pl, tel. 601 670 29
- Renata Butkiewicz - medijų koordinatorė, renata.butkiewicz@zw.lt
- Elżbieta Szymańska - Mazovijos kultūros instituto atstovė-koordinatorė, e.szymanska@teatrmazowiecki.pl
Organizatoriai: Kultūros plėtros draugija „Znad Wilii", Mazovijos kultūros institutas Varšuvoje.
Partneriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Lenkų kultūros namai, Fondas Emigra, Lietuvos rašytojų sąjunga, Adomo Mickevičiaus muziejus, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, Vilniaus universitetas, Jašiūnų Balinskių dvaro rūmai. 
Projektą remia: Fondas Pagalba Rytų lenkams (Projektą remia Lenkijos Respublikos Seimas iš lėšų, skirtų užsienyje gyvenančių lenkų globai).
Projektą finansuoja Lenkijos kultūros ir tautinio paveldo ministerija iš 2017-2021 metų programos NEPRIKLAUSOMA „Kultūros tiltams" skirtų lėšų.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-24 16:28
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media