2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Lietuvos žurnalistai ragina vienytis demokratines šalis ir ginti Baltarusijos žurnalistus

2020-09-04
 
Lietuvos žurnalistų sąjungos Žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetas šiandien oficialiai kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją su siūlymu imtis aktyvių veiksmų ginant nuo nepagrįsto persekiojimo kenčiančius kaimyninės Baltarusijos žurnalistus. 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius atkreipia dėmesį, kad žurnalistų saugumas oficialiai skelbiamas kaip svarbus Lietuvos užsienio politikos prioritetas. Lietuva į žurnalistų saugumo sritį tarptautiniu mastu aktyviai įsitraukė 2011 metais, kai pirmininkavimo ESBO laikotarpiu žurnalistų saugumą pasirinko kaip vieną iš prioritetinių darbotvarkės klausimų. „Mūsų bendruomenės šią iniciatyvą stipriai palaikė ir nuolat propaguoja tarptautiniu mastu žurnalistų saugumo garantijas", - rašte URM dėsto D. Radzevičius.
Lietuvos žurnalistai atkreipia dėmesį, kad šiomis dienomis savo profesinę pareigą Baltarusijoje vykdantys žurnalistai dėl įvairių priežasčių ne tik sulaikomi, bet ir baudžiami areštu ar kitomis priemonėmis. Tai ne tik nepagrįstai riboja jų laisvę, bet ir yra akivaizdus įrodymas, jog dabartinė Baltarusijos valdžia siekia įbauginti kritiškai mąstančius ir objektyvios tiesos ieškančius asmenis - tiek žurnalistų bendruomenę, tiek ir visą visuomenę. LŽS ypač neramina, kad šiuo metu toks pat likimas ištiko ir žurnalistą Denisą Dudinskį. Jis yra gerai žinomas Baltarsjos žurnalistas, laidų vedėjas, aktorius. Prieš prezidento rinkimus jis viešai pareiškė, kad nepalaiko valdžios, todėl buvo išmestas iš valstybinės Baltarusijos televizijos. Denisas Dudinskis pastaruoju metu komentuodavo Baltarusijos įvykius Lietuvoje veikiančiai TV3 žiniasklaidos grupei. Todėl D. Dudinskį Lietuvos žurnalistai laiko savo kolega. D. Dudinskis panaudojant specialiąsias pajėgas buvo sulaikytas rugsėjo 2 dieną, apie jo sulaikymą nepranešta artimiesiems, o sekančią dieną jis už akių ir be gynybos teisme gavo 10 parų kalėjimo "už dalyvavimą nesankcionuotose akcijose". 
LŽS Žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetas mano, kad tokie išpuoliai negali būti vertinami tik kaip Baltarusijos vidaus reikalas, bet tai yra ir fundamentalus tarptautinės teisės pažeidimas. Baltarusija oficialiai priklauso daugeliui tarptautinių organizacijų, kurios nustato standartus bei rekomendacijas, kokios laisvės ir teisės turi būti garantuojamos žiniasklaidai ir žurnalistams. Kaip žinia, 2018 metais Vienoje buvo įkurta neformali Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) žurnalistų saugumo draugų grupė, prie kurios prisijungė 15 ESBO šalių. Šios grupės įkūrimą inicijavo Lietuva kartu su Prancūzija ir Švedija. Pastaraisiais metais žurnalistai patiria persekiojimą dėl profesinės veiklos kėsinamasi į jų gyvybes, vyrauja nusikaltimų prieš žurnalistus nebaudžiamumas. Prie ESBO žurnalistų saugumo draugų grupės prisijungė 15 šalių, aktyviai veikiančių žurnalistų saugumo srityje - Austrija, Danija, Estija, Graikija, Jungtinė Karalystė, JAV, Juodkalnija, Kanada, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija, Švedija ir Vokietija. Manytume, kad Lietuva galėtų inicijuoti bendrą šių šalių veiklą siekiant apginti Baltarusijoje persekiojamus žurnalistus ir išlaisvinti politiniais motyvais įkalintus asmenis.
Žurnalistų saugumo tema buvo tarp Lietuvos prioritetų 2014-2015 metais dirbant JT Saugumo Taryboje, kuri vieningai priėmė Lietuvos iniciatyva pateiktą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl žurnalistų apsaugos konfliktų zonose. Žurnalistų saugumas taip pat pasirinktas prioritetine Lietuvos kandidatavimo į JT Žmogaus teisių tarybą 2022-2024 metais kampanijos tema. 
Žurnalistų teisių gynimo ir stebėsenos komitetą LŽS įkūrė 2019 metais. Šiam komitetui šiuo metu vadovauja žurnalistas Darius Lukoševičius, o jam talkina skirtingose žiniasklaidos priemonėse ir Lietuvos vietose dirbantys žurnalistai Birutė Davidonytė, Daiva Grikšienė, Morta Mikutytė, Regina Montvilienė, Rita Miliūtė, Tautvydas Vencevičius, Teodoras Biliūnas, Virginija Grigaliūnienė ir Žydrūnė Jankauskaitė.
 
Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 
 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-17 11:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media