2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija, skirta Pasaulinei dienai be tabako paminėti

2019-05-30
 
Kasmet, gegužės 31 dieną, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir jos partneriai mini Pasaulinę dieną be tabako. Jos metu atkreipiamas visuomenės dėmesys į rūkymo žalą sveikatai ir kitas su tabako ir tabako gaminių vartojimu susijusias rizikas, siekiama pabrėžti tabako bei tabako gaminių vartojimo sukeliamas sveikatos problemas.
2019 metų Pasaulinės dienos be tabako tema - tabako sukeliami padariniai plaučiams. Šiais metais PSO siekia didinti visuomenės informuotumą apie neigiamą tabako poveikį plaučiams: nuo vėžio iki lėtinių kvėpavimo sistemos sutrikimų, taip pat plaučių funkcijos svarbą žmonių sveikatai ir gerovei.
Tabako keliamas pavojus sveikatai yra akivaizdus: plaučių vėžys visame pasaulyje atsakingas už daugiau kaip du trečdalius mirčių dėl šios ligos. Asmeniui metus rūkyti po 10 metų, rizika susirgti plaučių vėžiu sumažėja perpus, lyginant su tais, kurie rūko. Tabako rūkymas yra viena pagrindinių lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) priežasčių. LOPL - liga, kai pūslelėmis užpildytų gleivių kaupimasis plaučiuose sukelia kosulį ir skausmingus kvėpavimo sutrikimus. LOPL atsiradimo rizika yra ypač didelė tiems asmenims, kurie pradeda rūkyti ankstyvame amžiuje, nes tabako dūmai smarkiai lėtina plaučių vystymąsi. Ankstyvas rūkymo nutraukimas yra efektyviausias būdas sulėtinti LOPL vystymąsi ir sumažinti astmos simptomus.
Kūdikiai, dar gimdoje susiduriantys su tabako dūmų toksinais dėl motinos rūkymo ar motinos pasyvaus rūkymo, dažnai patiria sulėtėjusį plaučių vystymąsi ir funkcionavimą. Dėl apatinių kvėpavimo takų infekcijų, kurias sukelia pasyvus rūkymas, visame pasaulyje kasmet miršta apie 165 000 vaikų iki penkerių metų amžiaus. Tie, kurie išgyvena iki pilnametystės, toliau kenčia nuo pasyvaus rūkymo poveikio sveikatai.
Tuberkuliozė pažeidžia plaučius ir blogina plaučių funkciją, kurią dar labiau pablogina tabako rūkymas. Aktyvi tuberkuliozė, kurią papildo žalingas rūkymo poveikis plaučių sveikatai, žymiai padidina negalios ir mirties nuo kvėpavimo nepakankamumo riziką.
Tabako dūmai yra labai pavojinga patalpų oro taršos forma: juose yra daugiau kaip 7000 cheminių medžiagų, iš kurių 69 yra laikomos kancerogeninėmis. Nors dūmai gali būti nematomi ir bekvapiai, jie gali likti ore iki penkių valandų.
Minint Pasaulinę dieną be tabako, siekiama ir visuomenės įsitraukimo, nes ne vien valdžios institucijos ir įstaigos yra atsakingos už veiksmingą tabako kontrolės ir prevencijos įgyvendinimą. Kiekvienas pilietis gali prisidėti prie pasaulio be tabako kūrimo atsisakant žalingo įpročio ar ieškant pagalbos, metant rūkyti. Tėvai ir kiti bendruomenės nariai taip pat turėtų imtis priemonių, susijusių su savo ir savo vaikų sveikatos gerinimu, taip apsaugodami juos nuo tabako daromos žalos.
Minint Pasaulinę dieną be tabako Lietuvoje, Seimo Priklausomybių prevencijos komisija kartu su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu 2019 m. gegužės 31 d. 9 val. Seimo Spaudos konferencijų salėje (II rūmai) rengia spaudos konferenciją „Pasaulinė diena be tabako 2019".
Spaudos konferencijoje bus pristatomas Departamento sukurtas vaizdo filmukas, skirtas viešinti interneto svetainei www.nerukysiu.lt, kuri motyvuoja nerūkyti, o rūkančius asmenis atsisakyti šio žalingo įpročio.
Spaudos konferencijoje dalyvaus: Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian, PSO atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė, gydytoja-psichoterapeutė Viktorija Andrejevaitė.

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

Parengė
Komisijų sekretoriato patarėja
Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-30 09:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media