2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos kreipimasis dėl viešų pasisakymų (diskusijų) higienos

2021-03-02
 
Kovo 3 d., trečiadienį, 13 val. Seime įvyks neįprasta spaudos konferencija (Spaudos konferencijų salėje, II rūmai, ir nuotoliniu būdu), nes ją rengia ne atskiras politikas ar frakcija, bet Seimo nuolatinė komisija, kurią sudaro skirtingų pažiūrų politikai.
Simboliška, kad ši Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos spaudos konferencija vyks prieš prasidedant Seimo pavasario sesijai. Komisijos nariai pristatys kreipimąsi tiek į kolegas Seime, tiek į visus Lietuvos žmones.
Dokumente sakoma: „Visi norime, kad Lietuva būtų klestinti laimingų žmonių valstybė. Bandome atrasti patikimiausius, veiksmingiausius būdus ir priemones tai pasiekti. Tačiau, deja, vis dažniau įstringame rietenose, o neapykantos viešojoje erdvėje tik daugėja. Viena svarbiausių to priežasčių - elementarios dialogo higienos nepaisymas. Išmokome virusus sustabdyti kruopščiai plaudami rankas, jas dezinfekuodami, prireikus naudodami kitas apsaugos priemones. Kur kas aplaidžiau elgiamės su agresijos, neapykantos, nepagarbos, empatijos trūkumo virusu. Esame įsitikinę, kad ir čia padėtų aiškios taisyklės, kurios yra tikrojo dialogo higienos pagrindas. Neabejojame, jeigu pasikeistų mūsų bendravimo įpročiai, diskutuotume geranoriškai, atvira širdimi, būtume rūpestingi ir empatiški vienas kitam, norėdami atrasti geriausią sprendimą, nesunaikintume oponentų, įvyktų tikras proveržis visose visuomenės veiklos srityse.
Pradėkime nuo aplinkos, kurioje esame. Mes, Seimo Smurto ir savižudybių prevencijos komisijos nariai, savo ruožtu kreipiamės į kolegas Seimo narius klausdami, ar tikrai negalime pasiekti, kad Lietuvos Respublikos Seime būtų laikomasi pagarbaus bendravimo ir kiekvienas žmogus jame jaustųsi saugus ir orus? Tai ne tik keistų visuomenės požiūrį į Parlamentą, bet ir padėtų mums, Seimo nariams, dirbti konstruktyviau ir priimti geriausius sprendimus."
Kaip teigia Komisijos pirmininkas Andrius Navickas, labai svarbu tai, kad tekstui pritarė visi Komisijos nariai, ir tai suteikia vilties, kad galime atrasti drąsos ir stiprybės ieškoti sutarimo, gerbti vienas kitą. „Nesu naivus ir nesitikiu, kad paskelbus kokį nors dokumentą, įsisenėję įpročiai gali pasikeisti. Tačiau naujos Seimo sesijos pradžia, Gavėnios metas - labai tinkamas metas susimąstyti, kas yra svarbiausia, kaip gyvename, kaip elgiamės vienas su kitu. Taip pat svarbu pabrėžti, kad tai nėra kitiems skirtas moralizavimas, tai principai, kuriuos kiekvienas iš mūsų labai greitai pamirštame, kai mus užvaldo pyktis. Dialogo higiena - tai, kas turi būti praktikuojama, kol taps savastimi. Bus atkryčių, tačiau svarbu skirti, kas yra tikra diskusija, o kas rietenos", - sako A. Navickas.
Kontaktinis asmuo:
Seimo kanceliarijos patarėja
Rimantė Kniukštienė, tel. (8 5) 239 6591, el. p. rimante.kniukstiene@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-02 13:17
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media