2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Kvietimas į spaudos konferenciją žiniasklaidos atstovams: valstybės „saugomas“, bet nyksta

2019-10-01
 
„Vilniaus galerija" maloniai kviečia žiniasklaidos atstovus dalyvauti spalio 3 dieną, ketvirtadienį, 16.00 - 16.45 val. „Litexpo" (2 salėje) vyksiančioje parodos „Menas interjerui 2019: Vilniaus legendos" spaudos konferencijoje „Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus sienų tapyba ir jos išsaugojimas". 
Spaudos konferencijoje bus kalbama apie Naujųjų Valkininkų sanatorijos „Pušelė" freską ir jos likimą. Kokia dabartinė A. Steponavičiaus ir B. Žilytės kurtos sienų tapybos būklė? Kokios galimybės ją restauruoti ir išsaugoti esamoje vietoje? Ar įmanomą originalų kūrinį perkelti į tam tikrą muziejinę erdvę? Tai - klausimai, kuriuos aptarti sieks kultūros ir meno pasaulio autoritetai. MO muziejaus atstovai taip pat atskleis skaitmeniniu būdu atkurtos Valkininkų freskos fragmento įkurdinimo muziejaus bistro užkulisius, papasakos, kaip projektas derintas su muziejaus architektu Danieliu Libeskindu.
Konferencijos metu bus trumpai pristatyta ir pilnai atkurta Vilniaus vaikų kavinę „Nykštukas" puošusi sienų tapyba, kurios skaitmeninį autentiško dydžio atspaudą parodoje „Menas interjerui" bus galima išvysti pirmą kartą.
„Vilniaus galerija" primena, kad tris dešimtmečius gyvavęs „Nykštukas" buvo uždarytas XX a. pabaigoje, o Nacionalinės premijos laureatų B. Žilytės ir A. Steponavičiaus sienų tapyba - sunaikinta. Tuo tarpu autorių kurta freska Valkininkų sanatorijoje „Pušelė", 2015 metais paskelbta valstybės saugomu kultūros paveldo objektu, ir toliau yra apgailėtinos būklės, nyksta. 
Paminėtina ir tai, kad šiemet sukanka 55 metai nuo tada, kai menininkai B. Žilytė ir A. Steponavičius nutapė garsiosios „Nykštuko" kavinės kūrinį ir 50 metų nuo tada, kai buvo pradėta tapyti sanatorijos „Pušelė" freska.
Spaudos konferencijoje dalyvauja: prof. dr. (hp) Aleksandra Aleksandravičiūtė, MO muziejaus kuratorė-koordinatorė Deima Žuklytė-Gasperaitienė, Lietuvos dailės muziejaus, Kultūros paveldo centro, savivaldos atstovai, visuomenės veikėjai, diskusiją moderuoja dailėtyrininkė dr. Ramutė Rachlevičiūtė. 
„Menas interjerui 2019" - tai spalio 3-5 dienomis „Vilniaus galerijos" organizuojama paroda, kuri jau antrus metus taps renginio „Baldai Interjeras Dizainas" dalimi ir šiais metais supažindins lankytojus su legendomis apipintais Vilniaus kultūriniais reiškiniais bei kvies apžiūrėti žinomų Lietuvos menininkų darbų ekspozicijas. Visa parodos „Menas interjerui 2019" renginių programa, daugiau informacijos - puslapyje www.menasinterjerui.lt.
Dėl nemokamų bilietų į parodą „Menas interjerui 2019" ir dalyvavimo spaudos konferencijoje prašome kreiptis el. pašto adresu info@vilniausgalerija.lt. 
 
Daugiau informacijos:
Ieva Klimaitė
vilniausgalerija@gmail.com
Tel. nr +37069953882
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-10-01 11:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media