2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Kviečia Kalbos forumas „Ar šiuolaikiniame moksle nėra vietos lietuvių kalbai?“

2021-10-05
 
Valstybinė lietuvių kalbos komisija tęsia forumų visuomenei ciklą ir šį trečiadienį, spalio 6 d., 15 val. kviečia per „Youtube" kanalą stebėti trečiąjį forumą, skirtą aptarti Lietuvos mokslo kalbą ir jos tendencijas. Ar tikrai lietuvių kalbos šiuolaikiniame moksle mažėja? Fundamentalieji mokslai yra pasaulinio mokslo dalis, o humanitariniai? Kodėl kai kurie mokslininkai atsidėję savo sferos terminų žodynus? Ar pakanka visuomenei gaunamų žinių apie mokslo pasiekimus jai suprantama kalba? Apie tai forume diskutuos ne tik lituanistai, bet ir kitų sričių atstovai. Forumą ves žinomas šalies kalbininkas Vilniaus universiteto doc. dr. Antanas Smetona.
Akademinės kalbos tendencijas pranešimu „Ar mažėja vietos lietuvių kalbai moksle?" trumpai pristatys Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus narys akad. Bonifacas Stundžia. Norvegijos mokslo Norvegijos mokslo ir technologijos universiteto Humanitarinio fakulteto Muzikos skyriaus prof. dr. Gediminas Karoblis pranešime „Kalbos laisvė ir prievarta" pasidalins norvegų ir savo paties patirtimi bei požiūriu į akademinę kalbą. Žinomas šalies psichologas prof. dr. Gediminas Navaitis kalbės apie laimės ekonomikos principus švietimo sistemoje, kurioje deramą vietą turėtų rasti ir nacionalinė kalba.
Diskusijoje dalyvaus VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis, LMA prezidentas akad. Jūras Banys, VU prof. dr. (HP) Valentina Dagienė, baltistas prof. habil. dr. Alvydas Butkus, LSMU prof. dr. Neringa Paužienė, VU doc. dr. Diego Ardoino, Gamtos tyrimų centro vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Zigmantas Gudžinskas ir kt.
Forumo įrašas bus prieinamas Valstybinės lietuvių kalbos komisijos „Youtube" kanale.

 

Daugiau informacijos:
Aurelija Baniulaitienė,
VLKK ryšių su visuomene atstovė
mob. 8 695 48899

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-08 13:26
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media