2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Dainos ir kolegų kūryba - moterims ir Tėvynei

2011-03-22
 
Zino Kazėno darbų pristatymas pokalbių klube, Rasos Stundienės nuotr.

Zino Kazėno darbų pristatymas pokalbių klube, Rasos Stundienės nuotr.

Angelė Adomaitienė


Dvi vėl sugrįžusio pavasario šventes - Tarptautinę moterų solidarumo dieną bei Kovo 11-ąją - Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną LŽS Vilniaus skyriaus žurnalistai pažymėjo ypač kūrybingu vakaru. Skyriaus Pokalbių klubas į jį pakvietė kovo 9-ąją, į jau tradicija tapusių susitikimų vietą - Adomo Mickevičiaus muziejų sostinės senamiestyje.


Didžioje muziejaus salėje kolegų laukė žinomas fotografas, dailininkas, leidėjas ir LŽS narys Zinas Kazėnas. Čia jis prisistatė kaip tapytojas - surengė savo darbų parodą „Zino Kazėno moterys". Jos kupinuose ekspresijos, modernistine maniera nutapytuose autoriaus paveiksluose ypatingos - pakylėtos virš kasdienybės, meilės ir gyvybės nešėjos, mūzos.


Anot Z. Kazėno, dalį šių darbų ir tai, kas nesutelpa į fotografiją, „pagavo ūpas" padaryti pasisvečiavus Afrikoje ir kitose šalyse. O jų menininkas apkeliavo daugybę, be to, ir Lietuva skersai išilgai išvažinėta, dalyvauta karščiausiuose Sąjūdžio, vėliau jau Nepriklausomos valstybės įvykiuose. Įspūdžius fotografas įamžina ir trumpuose vaizdo filmukuose, kurie, anot jo, dabar parodose labai populiarūs.


Oficialioji vakaro dalis prasidėjo dainuojamosios poezijos atlikėjo Povilo Girdenio dainomis, skirtomis moterims ir visiems kolegoms, kurių gimtadieniai buvo šiemet. Kovo 8-ąją jį šventusi Angelina Liaudanskienė pagerbta rože nuo kolegų.


Po to Z. Kazėnas pademonstravo keletą vaizdo klipų, iš jų ir užfiksavusius epizodus iš LŽS Vilniaus skyriaus gyvenimo.


Toliau vakaras tęsėsi senovę atgaivinančiame muziejaus rūsyje. Buvo pristatytos net penkių autorių naujausios knygos.


Klaipėdos universiteto profesoriaus, žurnalisto Vytauto Juozo Urbono monografiją apie tarpukario Lietuvos politikos veikėją, teisingumo ministrą "Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei" pristatė Sigitas Povilas Krivickas. Jis ir autorius priminė svarbiausius šio iškilaus veikėjo biografijos faktus, jų reikšmę Lietuvai, papasakojo apie S. Šilingo žurnalistinę veiklą.


Leidėjas, žurnalistas Kazimieras Matačiūnas pristatė ilgus metus TV žinių laidoje "Panorama" dirbusios žurnalistės Julijos Šliažienės knygą "Nutolęs laikas". Joje nušviečiama „Panoramos" kasdienybė, daug vietos skirta įsimintiniems Sausio 11-13 dienų įvykiams, kuomet sovietų kariuomenė užgrobė Lietuvos radiją ir televiziją.


Knygoje prisimenama, kad jau kitą dieną po užgrobimo televizijos darbuotojai rinkosi Žurnalistų sąjungoje. Nebuvo nei filmavimo technikos, nei automobilių, nei montažo priemonių, tačiau kažkas nupirko ir padovanojo keletą buitinių vaizdo kamerų, o laikinoji televizijos studija netrukus įrengta Parlamento rūmuose. „Panorama" ir kitos žinių laidos pradėtos transliuoti iš Kauno, Šiaulių ir Panevėžio laikinųjų studijų. Į pagalbą atėjo ir užsienio žurnalistai, kurie karštas žinias apie įvykius Lietuvoje perdavė pasauliui.

 

Vilniaus skyriaus Pokalbių klubo koordinatorė Aldona Armalė paskaitė keletą knygos ištraukų, kuriose pasakojama, koks realus pavojus kildavo įvykius nušviečiantiems žurnalistams Lietuvai siekiant nepriklausomybės.

 

A. Armalė taip pat pristatė Lietuvos rašytojų sąjungos ir LŽS nario neregio poeto Alvydo Valentos pirmąjį romaną "Pradžios užkalbėjimai". Poetas jau yra išleidęs keturias poezijos knygas, taip pat esė ir publicistikos knygų. Skaitytojų susidomėjimo sulaukė A.Valentos ir Henriko Stuko sudaryta knyga "Laumių vaikai", kurioje sudėtos pasakos ir kiti tautosakos kūriniai apie aklumą.


Romane "Pradžios užkalbėjimai" autorius pasakoja apie neregio jaunuolio ir jo reginčio studijų draugo likimus. Vienas stengiasi išsiveržti iš neregių "kastos", įveikti kliūtis, kurios trukdo siekti tikslo. Kitas pasiduoda savo silpnybėms, prasigeria, išvyksta į kaimą ūkininkauti, nors galėjo būti talentingas mokslininkas.


Knyga lengvai skaitoma, pasakojimas sklidinas šviesos ir jaukumo, tačiau po švelniuoju šydu palaipsniui atsiveria gyvenimo rūstybė, vaikiškos ir nevaikiškos baimės. Senosios pasakos, mitai, net daiktai, anot autoriaus, įgyja galių ir gali „užburti bei atburti".


Istorikas, A. Mickevičiaus muziejaus direktorius Rimantas Šalna pristatė Viktoro Denisenkos knygą "Spėti pabėgti iš Rusijos. Žurnalistai ir autoritarizmas". Tai jau antroji Viktoro knyga. Joje parodomi tragiški valdančiai sistemai pasipriešinusių žurnalistų likimai, kalbama apie spaudos ir žodžio laisvę kaip esminę demokratinės visuomenės vertybę.


Naują kolegos S. Krivicko knygą apie fotožurnalistiką "Šviesoraščio takais" pristatė V. J. Urbonas. S.Krivickas iš viso išleido 18 knygų - 11 publicistikos ir tris romanus. Fotografuoti ir per objektyvą žvelgti būsimuosius žurnalistus Vilniaus universitete mokęs S. Krivickas prisiminė tuos laikus, bendravimą su jau Anapilin išėjusiais didžiaisiais fotografijos meistrais, kukliai išklausė buvusių studenčių pagyrimų ir Moters dienos proga joms dovanojo savo knygų.

 

Skaidria lyrine nuotaika knygų aptarimą prie kavos puodelio nuolat turtino P. Girdenio gitara ir dainos pagal A. Valentos, Aido Marčėno ir kitų poetų žodžius. Nostalgiją sklaidė linksmi dainų posmai žemaitiškai Povilo tėvo, žymaus kalbininko, hab.dr., prof. Alekso Stanislovo Girdenio tekstais.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-03-22 12:03
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media