2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistų svečias - Seimo narys S. Giedraitis

2012-02-14
 
Nuotraukoje Seimo narys Stanislovas Giedraitis

Nuotraukoje Seimo narys Stanislovas Giedraitis

Vytautas Žeimantas

 

Šį kartą Senjorų klubo nariai į savo tradicinį susirinkimą vėl surinko gausiai, nežiūrint to, kad lauke žandus kandžiojo per 20 laipsnių peršokęs šaltukas. Klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus susirinkimą pradėjo sukaktuvininkų sveikinimais. Šį mėnesį jų buvo du: Kęstutis Demskis ir Julijonas Petronis. Ir abu šventė savo garbingus aštuoniasdešimtmečius.


Kolega Kęstutis Delskis gimė Raseinių rajone, Šimkaičių kaime. 1951 m. baigė Tytuvėnų vidurinę mokyklą, vėliau ir žurnalistikos studijas Maskvoje. 1958-1960 metais buvo sąjunginio laikraščio „Komsomolskaja pravda" korespondentas Lietuvoje, 1960-1971 metais - laikraščio „Komjaunimo tiesa" skyriaus vedėjas, redaktoriaus pavaduotojas. Nuo 1972 metų iki pensijos dirbo Vyriausioje enciklopedijų redakcijoje vyr. moksliniu bendradarbiu, redakcijos vedėju. Čia jis daug nuveikė leisdamas įvairias Lietuvos enciklopedijas ir žinynus apie Lietuvą lietuvių, anglų ir rusų kalbomis. Visą laiką buvo aktyvus visuomenininkas, ir dabar yra aktyvus Senjorų klubo narys.


Kolega Julijonas Petronis gimė Ukmergės apskrityje Kurkliukiškių kaime. Mokėsi Gudelių pradinėje mokykloje, vėliau Ukmergės gimnazijoje. Tačiau dėl sunkių materialinių sąlygų teko anksti pradėti dirbti. Mokslus jau baigė dirbdamas. Literatūrinį darbą neetatiniu korespondentu pradėjo1948 metais Ukmergės apskrities laikraštyje „Tarybinis kelias". Profesionaliu žurnalistu tapo 1952 metais, dirbdamas Ukmergės rajono Žemaitkiemio MTS laikraščio atsakinguoju sekretoriumi, vėliau redaktoriumi. Ypač gilų pėdsaką jis paliko nuo 1954 metų dirbdamas Ukmergės rajono laikraštyje „Tarybinis kelias", o vėliau pakeitus laikraščio pavadinimą - „Gimtojoje žemėje". Iš pradžių jis dirbo redaktorius pavaduotoju, o nuo 1966 metų iki pensijos - reaktoriumi.


Į LŽS jis įstojo 1958 metais, 1966-1989 metais buvo LŽS valdybos narys. 1975 metais išleido knygą „Ukmergė".


Po sveikinimų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus pristatė svečią - Seimo narį Stanislovą Giedraitį, žmogų su tikrai išskirtine biografija. Jau vien tas faktas, kad jis būdamas socialdemokratas, nepakluso partinei valdžiai ir savarankiškai išstatė Mažeikiuose savo kandidatūrą per Seimo rinkimus, daug ką sako. Ir ne tik išstatė, bet ir laimėjo juos, nugalėdamas ir savos partijos siūlytą kandidatą.


„Mane mažeikiečiai išrinko į Seimą, nes gerai vertino mano darbą Mažeikių rajone", - dabar žurnalistams sakė S.Giedraitis.


S.Giedraitis gimė Molėtų rajone, Pavašuokyje. Jo tėvas Antanas Giedraitis buvo Lietuvos kariuomenės savanoris, apdovanotas Vyčio kryžiaus ordinu ir Lietuvos kariuomenės kūrėjo medaliu. Jis nuo mažumės domėjosi kaimu, žemės ūkiu, todėl baigė Lietuvos žemės ūkio akademiją.


„1969-1977 m. jis dirbo Alytaus rajono „Dainavos" kolūkio pirmininku. Aš buvau šio rajono laikraščio redaktorius. Jau tada jis visus nustebino, įsteigęs kolūkyje vietinę televiziją. Beje, ji iki šiol veikia," - prisiminė S.Pleskus.


1982 - 1989 metais jis vadovavo Mažeikių rajono partinei organizacijai. Tie metai pasižymėjo dideliu Mažeikių augimu. Tai ir sudarė palankias sąlygas S.Giedraičiui balotiruotis čia į Seimo rinkimus. Jis tapo Mažeikių rajono Garbės piliečiu. Pertvarkos laikais iš pradžių jis dirbo su A. Brazausko komanda, vėliau perėjo į jo priešininkų gretas.


2004 metais jis pradėjo dirbti „Europos geografinio centro" direktoriumi, aktyviai propagavo Europos centro Lietuvoje idėją.


Senjorų klube svečias kalbėjo apie sunkią opozicijos veiklą Seime, apie daugumos primetamą diktatą, nenorą įsiklausyti į oponento nuomonę. Kalbėjo ir apie Mažeikių dabartį, kuri, deja, nėra linksma. Dauguma Mažeikiuose veikusių įmonių užsidarė, Mažeikių naftos perdirbimo gigantas, patekęs į lenkų firmos rankas, dirba nuostolingai, rajone daug bedarbių, o naujos darbo vietos praktiškai nekuriamos.

 

Senjorų klubo susirinkime dalyvavo ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-02-14 10:06
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

kazys

2012-08-05 22:11

5500 Mažeikiečių? Iš 50000? Dar nesėdėjai kalėjime už sausio 13? Tai pasėdėsi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media