2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Šiaulių krašto žurnalistai devintą kartą kals "Metų vinis"

2011-04-13
 
Žurnalistams "vinis" nukaldina kalvis Albertas Martinaitis, Alvydo Januševičiaus nuotr.

Žurnalistams "vinis" nukaldina kalvis Albertas Martinaitis, Alvydo Januševičiaus nuotr.

Oksana Laurutytė

Balandžio 15 dieną 19 valandą koncertinės įstaigos "Saulė" "Vitražų" salėje Šiaulių krašto žurnalistai jau devintą kartą dalysis nominacijas - "Vinis".

Gauti "Vinį" - ne gėda

"Metų vinys" - tai vienintelis Lietuvoje laikraščių, televizijų ir radijo brolių bei sesių renginys, kuriame apdovanojama ne už gerus darbus, bet patirtas tragikomiškas situacijas, padarytas juokingas klaidas, prasprūdusį netikusį žodį. Pasijuokti iš savęs geba tik stiprūs, savimi pasitikintys žmonės. Gauti "Vinį" - ne gėda, o kiekvieno žurnalisto garbės reikalas. Juk nuo mažens žinoma, kad jei negavai dvejeto, tai koks tu mokinys.

Vinims, nors sunkmečio kūju daužytoms ir lankstytoms,
Nebaisios anei rūdys, anei Landsbergis, anei mirtis.
Net ir aptalžyta vinis tvirtesnė bus už šimtą plytų,
Greičiau jau priekalas suskils į šipulius, nei užsilenks vinis...

Būtent šis žurnalisto Sido Aksomaičio eilėraštis buvo pagrindinis Šiaulių krašto žurnalistų praėjusių metų renginio motyvas.

Nuolatinis šventės vedėjas Rolandas Parafinavičius pripažino, kad "naujojo klasiko" Sido eilės vertos apdovanojimo nominacijoje "Čiulbingala negali nelakštėti". Vis dėlto "Lakštingala 2010" buvo pripažintas Šiaulių televizijos žurnalistas Gediminas Beržinis už parašytą scenarijų filmui apie Šeduvos gimnaziją. Pagal šį scenarijų montuotojas turėjo "suklijuoti" rimtą pristatomąjį filmą apie gimnazijos veiklą ir gyvenimą. Scenarijus skambėjo taip: "Šeduvos vaizdas, arkliukas važiuoja. Atvažiuoja prie bažnyčios. Atsisėda. Meldžiasi. Kepurytė, kepurytė, kepurytė. Važiuoja į gimnaziją, išlipa iš vežimo (viskas juodai balta). Iš juodo fono - kojos, nusileidžiančios į batukus (jau spalvota), plaunasi dantis, spaudžia rankeną ir išeina..."

Atsiimdamas "vinį" - kalvio Alberto Martinaičio nukaldintą meno kūrinį - G. Beržinis prisipažino esąs itin pagerbtas. Jis yra pelnęs tarptautinių apdovanojimų, tačiau pastarasis įvertinimas jam esąs mieliausias.
 
Renginyje linksminasi ne šik Šiaulių krašto žurnalistai - juoko ašaras braukia ir politikai: kada daugiau pasijuoksi iš žurnalistų? 

"Geras klausimas"

Nominacijoje "Geras klausimas" nugalėtoju pripažintas Šiaulių televizijos operatorius Algis Dilinskis. "Vinis" jam įteikta dėl... jo pavardės.

Algis "Šiaulių televizijoje" dirba nuo 2003 metų. Karjerą televizijoje pradėjo dirbdamas vairuotoju, vėliau tapo operatoriumi. Jau keletą metų jo pavardė figūruoja "Žinių" reportažuose ar laidų titruose. Visai neseniai Algis paklausė: "O kodėl jūs rašote titruose, kad aš Dilinskas?" Žinių tarnyba ėmė juoktis: "O tai kokia tavo pavardė?" Vyras atsakė: "Šiaip aš Dilinskis". Kolegoms kilo klausimas, kodėl jis niekada nesakė, kad ne taip jo pavardė rašoma "A man gerai ir taip, ir taip", - atsakė Algis ir nuėjo. Taip po kelerių metų žurnalistai ir sužinojo, su kuo dirba.

"Gudrutis" ir "Metų dainius"

Itin daug apdovanojimų pelnė Šiaulių televizijos darbuotojai. Štai nominacijoje "Gudrutis" apdovanojimas įteiktas pastarosios televizijos žurnalistui Aleksandrui Apočkinui.

Žurnalistas atvyko į Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate duris atvėrusią atnaujintą cheminę laboratoriją. Joje tiriama naminė degtinė iš visos apskrities. Atvykusius žurnalistus pasitiko darbuotojos ir aštrūs tiriamų gėrimų kvapai. Aleksandras ėmė svarstyti, kokiais vaizdais iliustruoti reportažą, todėl pareigūnams pasiūlė: "Gal papilstykit?" Po nejaukios tylos Aleksandrui teko teisintis: "Čia ne kvietimas išgerti, tik neteisingai ištartas prašymas".

"Metų dainiumi" pripažinta Šiaulių televizijos darbuotoja Aina Valčiukaitė už parengtą reportažą apie Užgavėnes. Tekstas skambėjo taip: "Nuo seno buvo tikima, kad jei per Užgavėnes gerai ir sočiai privalgysi, būsi sveikas ir sotus visus metus. Tad riebiais, namuose keptais blynais ir kitais tradiciniais valgiais vieni kitus vaišino patys šventės dalyviai. Daugelį viliojo ir pakrantėje kepamų blynų kvapas. Ne ką linksmiau Užgavėnės buvo švenčiamos ir Šiaulių rajone."

"Kamasutra"

"Vinimi" buvo apdovanota "Kamasutros" nominacijoje nugalėjusi "S plius" žinių tarnybos vadovė Nijolė Visockienė už itin juokingą situaciją, kurioje jai teko atsidurti. Žurnalistė atvyko į daugiabučius administruojančią bendrovę kalbinti jos naujo direktoriaus Justino Vištorto. Šis valdininkas kažkada dirbo Savivaldybėje ir pagarsėjo tuo, kad po darbo šoko striptizą.

Nijolei valdininkas pasirodė matytas, tad ji ėmė sukti galvą kur. Pokalbio metu ji vis bandė prisiminti, iš kur jį žino, ir vis klausinėjo: "Gal Jūs koks nors aktyvus studentas buvote, kad aš Jus įsidėmėjau?" "Ne", - atsakė naujasis bendrovės direktorius ir bandė nukreipti kalbą, kad nebūtų demaskuotas, tik spėjęs užlipti ant naujo karjeros laiptelio.
Nijolė bandė dar: "Tai gal Jūs iš J. Janonio gimnazijos? Ar nebuvome ten susitikę?" Jaunuolis paneigė, bet Nijolė neatlyžo: "Tai gal kokiame nors kolektyve šokote?" (Jau šilčiau - aut. past.). "Ne. Tikrai nežinau, kur Jūs galėjote mane matyti", - pokalbį užbaigė direktorius, buvęs striptizo šokėjas.
 


Praėįjusių metų provokatore pripažinta „Šiaulių krašto" žurnalistė Nijolė Koskienė mėgino atrasti kunigų dinastiją: tėvas, sūnus.. 
 
Tik grįžusi į redakciją Nijolė "atgamino", kas toks buvo J. Vištortas.

"Provokatorius 2010"

Metų provokatore pripažinta "Šiaulių krašto" žurnalistė Nijolė Koskienė. Žurnalistė rengė laikraščio priedą apie dinastijas. Ieškodama pašnekovų, paskambino Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui: "Laba diena. Rengiame priedą apie dinastijas. Gal žinote mūsų krašte kokią nors kunigų dinastiją? Bet kad būtų mažiausiai trys kartos: tėvas, sūnus..." Šioje vietoje Nijolė suprato, kad vyskupas gali ir nesuprasti klausimo: "Na, nebūtinai tėvas ir sūnus (ot, velnias, ir vėl, - aut. past.), ta prasme, gali būti dėdė..."

Vyskupas pažadėjo paieškoti, bet ar surado, istorija nutyli.

Dėl savo "kliurkų" juokėsi ne tik nominantai - publika net ašaras šluostėsi. Plojimais į sceną plunksnos broliai lydėjo kolegas ne tik atsiimti nominacijų - plojo ir nominantus įvardijusiems, ne tuščiomis į žurnalistų šventę atėjusiems valdžios bei Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui. Juoko ašaras spaudė ir dviejų Šiaulių televizijų parengti siužetai iš televizininkų gyvenimo.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-04-13 15:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media